Sucurile sau smoothie?

31-12-2020
Verno
Nu este medic/terapeut
Verno
Ce preferați și ce este mai recomandat?Am citit că smoothie dar nu sunt sigur.
1 comentarii
0
07-04-2021, ora 19:27
Dietetician Acasandrei Mihaela
Nutritie si dietetica, Iași
Dietetician Acasandrei Mihaela
Buna ziua,

In cadrul unei alimentatii variate, ambele pot fi integrate, ocazional. 150 ml de suc de portocale sau de mere, de pofta, mai rar ce-i drept, sau un smoothie intr-o dimineata, cand ai putin timp la dispozitie sa mananci, poate chiar inainte de a desfasura o activitate fizica mai viguroasa, pot fi in regula. Dar cel mai sanatos mod prin care e indicat sa aducem fructele in organism este in forma lor integrala, pentru a putea beneficia de efectele lor pozitive. Mestecatul are rolul sau in procesul de digestie si influenteaza modul in care creierul de semnalizeaza senzatia de foame/satietate.

Comparativ cu sucurile obtinute prin stoarcerea fructului, smoothie-urile se obtin prin procesarea mecanica a fructelor si/sau a legumelor intregi, fara a indeparta pulpa fructelor, prin urmare densitatea nutritionala este una superioara. De asemenea, se pot adauga surse de carbohidrati complecsi, proteine si/sau grasimi sanatoase (fulgi de ovaz, iaurt grecesc, lapte, bautura vegetala de soia, pudre proteice, unt de arahide, seminte, nuci etc.) care pot incetini absorbtia zaharurilor simple si ofera un mix complex de nutrienti.

Desigur, pentru a fi considerate sanatoase trebuie sa fie echilibrate caloric si din punct de vedere nutritional, in functie de nevoile specifice ale organismului/individului.

Tin sa precizez ca orice aliment, fie el cat de sanatos, consumat in cadrul unui tipar alimentar dezechilibrat, fara a asocia activitate fizica suficienta, in contextul sedentarismului, stresului, a somnului insuficient, din pacate nu poate asigura beneficiile pentru sanatate, intrucat comportamentele cu risc anuleaza efectele pozitive.

Sper sa fie util raspunsul.

Multa sanatate,

Mihaela Acasandrei
Nutritionist Dietetician
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.