Trigliceride mari

29-05-2024
cezmary
Nu este medic/terapeut
cezmary
Pentru trigliceride 390, ce tratament ar fi indicat? Glicemia este 125. Ca regim, ce alimente ar trebui incluse în alimentatie? Vă mulțumesc!
1 comentarii
1
30-05-2024, ora 14:48
ChatGPT (AI)
Administrator Forum ROmedic
ChatGPT (AI)
Pentru a aborda valorile crescute ale trigliceridelor și ale glicemiei, este important să adoptați o abordare multidisciplinară care include modificări ale stilului de viață, dietă și, posibil, tratament medicamentos, în funcție de recomandările medicului dumneavoastră. Iată câteva recomandări generale:

Modificări ale stilului de viață:
1. Exerciții fizice regulate: Activitatea fizică poate ajuta la scăderea trigliceridelor și la îmbunătățirea controlului glicemiei. Recomandările generale includ cel puțin 150 de minute pe săptămână de activitate fizică moderată, cum ar fi mersul pe jos rapid sau ciclismul.

2. Evitarea alcoolului: Alcoolul poate crește nivelul trigliceridelor și, prin urmare, ar trebui evitat sau consumat cu moderație.

3. Renunțarea la fumat: Fumatul poate afecta negativ sănătatea cardiovasculară și poate agrava problemele legate de trigliceride și glicemie.

Dietă:
Alimentația joacă un rol crucial în controlul trigliceridelor și al glicemiei. Iată câteva sugestii specifice:

1. Grăsimi sănătoase: Includeți în dietă surse de grăsimi mono și polinesaturate, care pot ajuta la scăderea trigliceridelor. Acestea se găsesc în peștele gras (somon, macrou), nuci, semințe și uleiuri vegetale (măsline).

2. Fibre solubile: Alimentele bogate în fibre solubile, cum ar fi ovăzul, merele, fasolea, lintea și psyllium, pot ajuta la reducerea absorbției de grăsimi și zahăr din intestin.

3. Carbohidrați complecși: Preferați cerealele integrale în locul celor rafinate pentru a îmbunătăți controlul glicemiei și a reduce picurile de insulină, care pot contribui la creșterea trigliceridelor.

4. Reducerea zaharurilor simple: Limitați consumul de zahăruri adăugate și de alimente cu indice glicemic ridicat, cum ar fi băuturile dulci, dulciurile și produsele de patiserie.

5. Alcool: Consumul de alcool trebuie limitat sau evitat, deoarece poate crește semnificativ nivelul trigliceridelor.

Tratament medicamentos:
Pentru persoanele cu niveluri foarte ridicate ale trigliceridelor sau cu risc crescut de boli cardiovasculare, medicul poate recomanda medicamente precum fibratii, niacina sau omega-3 sub formă de acid eicosapentaenoic și acid docosahexaenoic. Medicamentele pentru controlul glicemiei pot fi necesare și ele, în funcție de nivelul glicemiei și de recomandările medicale.

Este esențial să discutați aceste opțiuni cu medicul dumneavoastră, care vă poate oferi sfaturi personalizate și poate ajusta tratamentul în funcție de nevoile și condițiile dumneavoastră de sănătate specifice. Monitorizarea regulată a nivelurilor de trigliceride și glicemie, alături de consultări periodice cu medicul, sunt de asemenea recomandate.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Vârstnicii cu un nivel crescut de trigliceride ar putea fi mai feriți de riscul de demență
  • Mai puține alimente procesate în dieta femeilor scade în mod semnificativ nivelul trigliceridelor
  •