un singur rinichi

02-01-2006
adela
Nu este medic/terapeut
adela
sotul meu in varsta de 29 ani si-a pierdut un rinichi si splina in urma unui accident de circulatie acum sase luni. V-am scris atunci despre asta si m-ati ajutat foarte mult. Acum revin pentru ca sunt nelinistita si am nevoie de cateva informatii. V-as ruga daca se poate sa-mi spuneti cum isi poate pastra rinichiul sanatos cat mai mult timp, ce probleme pot aparea din aceasta cauza si cum le putem preveni. A doua problema este legata de splina. Cum se poate trai fara splina si ce complicatii pot sa apara pe viitor? Vreau sa mentionez ca in prezent sotul meu se simte foarte bine.
Va multumesc foarte mult.
3 comentarii
0
11-01-2006, ora 00:00
dr. mihaela
Identitate neconfirmată
dr. mihaela
Am senzatia ca am mai raspuns la aceste intrebari... dar nu conteaza
Un om poate trai cu un singur rinichi toata viata. Este bine sa nu faca excese de nici un fel, sa se protejeze de infectii si calculi urinari (sa bea 2 litri de lichide pe zi - dar atentie! - sa nu exagereze cu apa minerala pt. ca se pot depune sarurile minerale sub forma de calculi; sa evite administrararea medicamentelor nefrotoxice - acest efect este mentionat in prospect).
Lipsa splinei este insa o problema mai delicata. Trebuie mare atentie la prevenirea si tratarea infectiilor - la cel mai mic semn de boala trebuie sa se prezinte la medic.
Multa sanatate si in continuare!
0
21-02-2012, ora 14:43
vivian
Nu este medic/terapeut
vivian
Dna Dr, am toata stima, insa pe toate prospectele a tuturor medicamentelor scrie ca cei cu pb renale sa fie atenti la medicament. Nimeni nu spune clar care sunt medicamentele nefrotoxice. Care? enumerati-le va rog. Cat despre conduita de viata ce sa nu faca cei cu un singur rinichi in exces iarasi nimeni nu scrie.Cred ca cei care cer lamuriri la asta se refera. Asa ca un specialist in nefrologie ar putea macar la modul general sa lamureasca aceste aspecte. Sa aveti o zi buna
0
02-04-2015, ora 13:38
vivian
Nu este medic/terapeut
vivian
Stimata d-na Adela,
pentru ca nu ati primit un raspuns de la un medic nefrolog, va raspund in urma documentarii urmatoarele:
Un barbat care ramane cu un singur rinichi poate duce o viata perfect normala. Trebuie sa se fereasca de frig raceli gen infectii urinare, sa bea apa (2 l/zi) sa nu faca excese de bautura ( doar ocazii speciale si putin, eventual o berica, sau un pahar vin, putin alcool, daca nu bea cu atat mai bine.), daca e nefumator cu atat mai bine, dar daca este sa limiteze tigarile cat poate max5-10 /zi= bine ar fi sa renunte.Sa evite bauturile carbogazoase dulci, ciocolata in exces, carne rosie si de animale tinere pentru ca contine urati, prajeli, sare in exces, . Mai bine peste, pui, legume, fructe.Daca esti echilibrat poti sa gusti din toate dar fara a exagera. Sa se fereasca sa ridice greutati exagerate sa faca sporturi usoare sa se odihneasca suficient. In fiecare an sa faca analizele de sange incluzand :hemoleucograma completa, creatinina, uree, calciu ionic, calciu total, acid uric, TGP, TGO, fe, potasiu, magneziu, proteine totale, sodiu, glicemie, vsh, proteina C reactiva, tigliceride, LDL, HDL, examen complet urina, eventual urocultura si cate un ecograf abdominal pentru a urmari starea de sanatate renala si generala si Doamne ajuta sa fie in parametri normali.
Urmariti sa mai bea ceaiuri pentru curatarea sanngelui, renale, hepato-biliare, dar cu pauza nu continuu ci in cure. Toamna si primavara sa mai ia imunostimulatoare gen echinaceea cu vit c sau altele, pentru intarirea imunitatii.Facand toate aceste analize veti tine in supraveghere si lipsa splinei care da avea un rol in imunitate.Sa va dea Dumnezeu sanatate si mult optimism pentru ca, corpul uman are o mare capacitate de regenerare si refacere.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Obiceiuri nocive pentru rinichi și cum îți poți proteja rinichii
  • Verificarea rinichilor - analize, teste și investigații (explicare rezultate rinichi)
  •