Fructe goji pentru sănătate și frumusețe

©

Autor:

Fructe goji pentru sănătate și frumusețe
Cu siguranță ați auzit măcar o dată pomenindu-se de fructele goji și asta pentru că în ultimii ani au început să se bucure de o popularitate greu de ignorat, propulasată mai ales de nutriționiști, experți în frumusețe și persoane publice. Fructele goji sunt supranumite „fructele tinereții”, datorită presupuselor efecte pe care le au asupra organismului.

Care sunt secretele acestor fructe atât de lăudate? Vă invităm să descoperim împreună.

Ce sunt fructele goji?

Fructele goji sunt produse de un arbust care crește în mod originar în regiunea Tibet din China. Au o culoare portocalie-roșiatică și pot fi consumate atât ca atare, proaspăt culese, cât și uscate, ori sub formă de infuzii, sucuri ori adăugate în mâncăruri. Aspectul lor este similar celor al boabelor de strugure, iar gustul este ușor picant, cu o tentă dulce-acrișoară.

Consumul său este de notorietate în Asia, generații întregi consumând fructele goji din dorința de a trăi mai mult.

De câțiva ani, fructele goji au început să fie consumate și în alte colțuri ale planetei, dându-se startul unei adevărate mode alimentare. (1,2)

Fructe goji pentru sănătate

Cercetătorii care s-au preocupat de studierea acestor fructe-minune au descoperit că goji au o cantitate foarte mare de antioxidanți; unele surse asigură că goji ar fi de fapt fructele cu cei mai mulți oxidanți dintre toate plantele! Pe lângă antioxidanți, goji conțin polizaharide, benefice pentru tractul gastro-intestinal, proteine, mineriale (fier, fosfor, seleniu, calciu ș.a.) vitamine (B1, B2, B6, C, E). (1,5,6)

Antioxidanții sunt benefici pentru sănătate pentru că previn și diminuează efectul radicalilor liberi asupra organismului, prevenind în acest mod modificarea ADN-ului celular. Concret, fructele goji sunt considerate a avea efecte pozitive asupra prevenirii bolilor și a îmbătrânirii. Mai mult, ca urmare a acestor proprietăți nutriționale, se crede că fructele goji ar avea un rol activ în prevenirea cancerului! Un studiu efectuat în 1994 de o publicație oncologică din China a arătat că bolnavii de cancer care consumaseră fructe goji în timpul tratamentului medical pentru afecțiunea de care sufereau, au avut un răspuns mai bun la tratament. (1,4)

Mai mult, fructele goji sunt considerate responsabile pentru îmbunătățirea statusului mental și emoțional al persoanelor care le consumă în mod regulat. Studiile au aratat cum persoanele care au făcut un obicei din a consuma aceste fructe, manifestă o atiduine pozitivă față de propria persoană și față de viață, sunt mai calme și mai echilibrate, dorm mai bine și obosesc mai greu. (1)

În tradiția chinezească, fructele goji sunt considerate a fi foarte benefice în bolile de ficat. De asemenea, chinezii consideră că acestea au un efect extraordinar asupra sistemului imunitar, a circulației sângelui și îmbunătățesc semnificativ viața sexuală și fertilitatea.

Fructele goji sunt recomandate și pentru îmbunătățirea vederii. Datorită conținutului de betacaroten și zeaxantină, antioxidanți benefici pentru sănătatea globului ocular, fructele goji te pot ajuta să-ți păstrezi o vedere sănătoasă până la o vârstă înaintată și reduc drastic riscul orbirii. (2)

De asemenea, se consideră că și nivelul de colesterol poate fi reglat prin consumul de fructe goji. Din acest motiv, goji sunt recomandate în detoxifieri și diete. (2)

Fructe goji pentru frumusețe

În afara numeroaselor beneficii pentru sănătate pe care tot mai mulți specialiști în nutriție le proclamă, fructele goji au efecte grozave și pentru frumusețe.
Pentru că pielea este unul din principalii indicatori ai acestora, a cărui aspect plăcut, se spune, „nu se demodează niciodată”, impactul fructelor goji asupra acesteia nu poate fi trecut cu vederea.

Efectul fructelor goji asupra pielii este pus pe seama a doi antioxidanți pe care îi conțin: betacarotenul, care are importante calități antiinflamatoare și stimulante asupra regenerăririi celulare și astaxantina. Cea din urmă este privită ca un veritabil protector solar natural. Nu numai că poate ameliora ceea ce soarele a stricat, însă protejează și pe viitor împotriva efectelor nefaste ale expunerii la soare. Practic, pistruii, petele solare, arsurile solare, venele subțiri de sânge care apar pe față pot fi atenuate prin consumul de fructe goji, fie ca atare, fie ca parte în cocktailuri nutritive. (5)

Au fructele goji efecte adverse?

Fructele goji consumate în cantități moderate nu au efecte secundare. Excesul nu este recomandat nimănui, deși nu au observate probleme în urma consumului de fructe goji. Trebuie reținut însă că persoanelor aflate sub tratament pentru diabet, probleme ale presiunii sângelui, ori celor cărora li se administrează anticoagulante le sunt contraindicate aceste fructe. (1,2)

Cercetătorii și medicii încă investighează puterile acestor „superfructe” care au cucerit atâția oameni de pe toată planeta, pentru a găsi și alte proprietăți și pentru a confirma științific efectele raportate de entuziaști.

Data actualizare: 24-02-2014 | creare: 27-08-2013 | Vizite: 6229
Bibliografie
1. Goji Berries: Health Benefits and Side Effects, sursa: https://www.webmd.com/balance/goji-berries-health-benefits-and-side-effects
2. Goji Berries. Health Benefits, Common Uses, Side Effects & More, sursa: https://altmedicine.about.com/od/completeazindex/a/goji.htm
3. Goji Berries - What are goji berries? Culinary Uses and Nutritive Health Benefits, sursa: https://vegetarian.about.com/od/beverage1/a/What-Are-Goji-Berries.htm
4. The health benefits of goji berries, sursa: https://www.zest.co.uk/healthy-body/the-health-benefits-of-goji-berries/5094.html
5. Benefits Of Goji: 9 Health Perks Of Drinking Goji Berry Smoothies, sursa: https://www.huffingtonpost.ca/2013/05/15/benefits-of-goji-berry_n_3279841.html
6. History of Goji Berries: Good Things Come in Tiny Red Packages, sursa: https://www.sunfood.com/blog/articles-and-information/history-of-goji-berries-good-things-come-in-tiny-red-packages/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Boabele uscate de goji pot oferi protecție împotriva problemelor de vedere
  •