Fumatul, un fenomen care costa un miliard de vieti

Data publicării: 05-07-2007

In secolul al XXI-lea, din cauza fumatului si a bolilor legate de fumat ar putea muri pana la un miliard de persoane. Potrivit raportului redactat de Organizatia Mondiala a Sanatatii /OMS/, acest pronostic sumbru este pe cale sa se realizeze, in cazul in care atat guvernele tarilor dezvoltate, cat si cele ale statelor in curs de dezvoltare nu vor lua masuri ferme in lupta impotriva acestui obicei daunator. Dupa cum afirma initiatorul campaniei antifumat din cadrul OMS, Douglas Bettcher, in fiecare an in lume mor fin cauza fumatului circa 5,4 milioane de oameni. ”Jumatate dintre cazurile fatale revin tarilor in curs de dezvoltare”, subliniaza Bettcher. ”Acest lucru poate fi comparat cu situatia in care la fiecare ora s-ar prabusi un avion plin cu pasageri”.

    Tema fumatului este extrem de actuala si pentru rusi. Potrivit Ministerului Sanatatii al Federatiei Ruse, in fiecare an peste 300.000 de cetateni rusi mor din cauza fumatului. Cu toate acestea, in Rusia nu a fost interzisa reclama la tigarete, iar statul rus nu a ratificat nici pana la aceasta ora Conventia OMS privind lupta impotriva fumatului, ceea ce, potrivit expertilor, are legatura cu prolifica activitate de promovare a industriei tutunului, noteaza cotidianul rus Strana.
    Senzationalul raport al OMS a fost prilejuit de Conferinta internationala pentru lupta impotriva fumatului ce se desfasoara la Bangkok si la care participa reprezentanti din 148 de tari ale lumii, inclusiv din Rusia. Participantii forumului trebuie sa elaboreze pana la sfarsitul actualei saptamani un acord global privind lupta cu acest obicei daunator. Daca vor fi adoptate masurile drastice propuse de OMS, atunci pe promotorii gigantilor din industria mondiala a tutunului i-ar putea astepta vremuri grele.
    Tonul discutiilor din cadrul conferintei internationale a fost dat de discursul vehement al sefului programului antifumat al OMS, Douglas Bettcher, care a comparat fumatul cu o epidemie ingrozitoare, ce ucide in fiecare an milioane de oameni. De asemenea, Bettcher s-a declarat ingrijorat de faptul ca, in ultimii ani, in multe dintre tarile in curs de dezvoltare s-a inregistrat o tendinta de crestere a numarului de fumatori, mai ales in randul adolescentilor. ”Daca aceasta tendinta va continua, atunci in doua decenii numarul persoanelor care mor in intreaga lume din cauza fumatului va creste de la 5,4 la 8,3 milioane de persoane”, a subliniat Bettcher.
    Cu toate acestea, in opinia lui Bettcher, situatia ar putea fi ameliorata daca tarile dezvoltate si cele in curs de dezvoltare ar adopta la nivel guvernamental astfel de masuri ferme precum majorarea taxelor pentru industria tutunului, interzicerea reclamelor la tigarete, precum si fumatul in birouri si locuri publice. ”Daca vom face aceasta, atunci pana in 2050 am putea salva 200 de milioane de vieti”, a declarat Douglas Bettcher.
    Anul trecut, circa 600 de miliarde de tigarete au fost introduse prin contrabanda in diferite state ale lumii, ceea ce reprezinta 11 la suta din cantitatea de tutun ”comsumata” in lume. Asemenea date sunt prezentate de ”Framework Convention Alliance” /FAC/, grup ce uneste organizatiile antifumat din intreaga lume. Din punctul de vedere al acestor organizatii, producatorii de tigarete atrag din ce in ce mai multe persoane spre fumat, mentinand preturile joase la produsele lor si stimuland cererea pentru aceasta productie. In afara de aceasta, potrivit FAC, guvernele tarilor pierd de pe urma impozitelor neachitate peste 40 de miliarde de dolari.
    Un model demn de urmat ar fi, potrivit FAC, astfel de tari precum Singapore, Australia si Tailanda, unde masurile antifumat au permis o imbunatatire considerabila in domeniul sanatatii. De exemplu, in urma masurilor adoptate, in Tailanda s-a inregistrat un rezultat impresionant: daca in 1992 in aceasta tara fumau 30 la suta dintre cetateni, in 2007 numarul lor s-a redus pana la 18 la suta.
    In ceea ce priveste Rusia, situatia nu s-a clintit din punctul mort. Potrivit OMS, la ora actuala in Federatia Rusa fumeaza 63 la suta dintre persoanele adulte, dintre care aproape jumatate sunt femei. Circa 375.000 de rusi mor in fiecare an din cauza bolilor provocate de fumat. In afara de aceasta, Rusia ocupa primul loc in lume in ceea ce priveste numarul de fumatori-adolescenti: astazi, in Rusia fumeaza 40 la suta dintre tineri si 7 la suta dintre tinerele cu varste cuprinse intre 15 si 19 ani.
    Potrivit informatiilor Rospotrebnadzor /autoritatea sanitara rusa/, in ultimii 20 de ani cantitatea de tigarete fumate in Rusia s-a majorat de doua ori: de la 201 miliarde de bucati in 1985, la 413,884 miliarde de bucati in 2006. Potrivit statisticilor, in ceea ce priveste productia si consumul de produse de tutungerie, Federatia Rusa se situeaza pe locul patru in lume, dupa China, Japonia si SUA. Anual, in Rusia se produc peste 1 miliard de tigarete, fara a mai lua in calcul si importul.
    Potrivit Institutului rus de sondare a opiniei publice VTIOM, 72 la suta dintre cetatenii rusi se pronunta pentru introducerea unor restrictii asupra practicii fumatului. Insa, problema consta in aceea ca Federatia Rusa nu a ratificat nici pana la aceasta ora Conventia OMS privind lupta impotriva fumatului. Aceasta conventie, adoptata de OMS in 2003, a intrat in vigoare la data de 27 februarie 2005, la ea aderand 178 de tari, precizeaza in final cotidianul rus.
Sursa: Rompres, 05-07-2007, Vizualizari 833
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.