Gătitul cu lemn ar putea determina leziuni pulmonare

Gătitul cu lemn ar putea determina leziuni pulmonare

©

Autor:

Gătitul cu lemn ar putea determina leziuni pulmonare

Potrivit unui nou studiu, persoanele care gătesc cu lemn ar putea suferi leziuni pulmonare. Acestea au putut fi obiectivate la examenul CT și se datorează concentrațiilor crescute de poluanți și toxine bacteriene inhalate.
La nivel global, aproximativ 3 miliarde de persoane gătesc cu combustibili din biomase, precum lemn, iar poluanții din acestea contribuie la aproximativ 4 milioane de decese anual.

Studiul a evaluat efectele expunerii la poluanÈ›i proveniÈ›i de la cuptor. În total au fost incluse 23 de persoane care găteau cu gaz petrolier lichefiat sau cu biomasă lemnoasă.

Mai întâi cercetătorii au măsurat concentraÈ›iile poluanÈ›ilor în case, iar apoi au studiat funcÈ›ia pulmonară a participanÈ›ilor la studiu. Metodele utilizate au fost spirometria È™i examenul CT, care a oferit măsurători cantitative.

Rezultatele au arătat că cei care au gătit cu biomasă lemnoasă au fost expuÈ™i la concentraÈ›ii mai mari de poluanÈ›i È™i endotoxine bacteriene, în comparaÈ›ie cu cei care au utilizat gaz petrolier lichefiat. De asemenea, ei au avut nivele mult mai mari de aer sechestrat la nivel pulmonar, care se asociază cu bolile pulmonare. Aerul sechestrat la nivel pulmonar apare atunci când o zonă din plămân nu poate schimba aer cu mediul înconjurător, astfel încât la următorul inspir, plămânul nu va putea primi suficient oxigen È™i elimina dioxid de carbon.

Cercetătorii au decoperit un subgrup mic de participanÈ›i care utilizau biomasă È™i care aveau nivele foarte mari de aer sechestrat la nivel pulmonar, precum È™i anomalii de mecanică tisulară. La aproximativ o treime din acest grup, peste jumătate din aerul inhalat ajungea să fie sechestrat în plămâni.

Rezultatele au fost observate È™i la consumatorii de tutun din alte studii, putând exista un fundament genetic care să crească susceptibilitatea anumitor persoane la mediul înconjurător.

Amploarea leziunilor datorate expunerii la biomasă lemnoasă nu poate fi evaluată foarte bine prin teste tradiÈ›ionale, fiind necesare tehnici mai sensibile, precum examenul CT. Acesta poate detecta modificări subtile, locale, înainte de progresia către o formă mai avansată de boală.

DeÈ™i mai sunt necesare studii în domeniu, absenÈ›a emfizemului la participanÈ›i sugerează că expunerea la biomasă afectează căile aeriene mici de la nivel pulmonar.

Rezultatele subliniază importanÈ›a scăderii expunerii la fum, întrucât chiar È™i în absenÈ›a unor simptome pulmonare sau dificultăți de respiraÈ›ie, la nivelul plămânilor pot exista leziuni sau inflamaÈ›ie nedetectabile.

Este important ca persoanele expuse la biomase pe o durată lungă de timp să fie evaluate complet din punct de vedere pulmonar, pentru tratarea imediată a posibilelor leziuni pulmonare.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 03-12-2020 | creare: 03-12-2020 | Vizite: 236
Bibliografie
Cooking with wood may cause lung damage: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/11/201125091517.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.