Gătitul cu lemn ar putea determina leziuni pulmonare

©

Autor:

Gătitul cu lemn ar putea determina leziuni pulmonare

Potrivit unui nou studiu, persoanele care gătesc cu lemn ar putea suferi leziuni pulmonare. Acestea au putut fi obiectivate la examenul CT și se datorează concentrațiilor crescute de poluanți și toxine bacteriene inhalate.
La nivel global, aproximativ 3 miliarde de persoane gătesc cu combustibili din biomase, precum lemn, iar poluanții din acestea contribuie la aproximativ 4 milioane de decese anual.

Studiul a evaluat efectele expunerii la poluanți proveniți de la cuptor. În total au fost incluse 23 de persoane care găteau cu gaz petrolier lichefiat sau cu biomasă lemnoasă.

Mai întâi cercetătorii au măsurat concentrațiile poluanților în case, iar apoi au studiat funcția pulmonară a participanților la studiu. Metodele utilizate au fost spirometria și examenul CT, care a oferit măsurători cantitative.

Rezultatele au arătat că cei care au gătit cu biomasă lemnoasă au fost expuși la concentrații mai mari de poluanți și endotoxine bacteriene, în comparație cu cei care au utilizat gaz petrolier lichefiat. De asemenea, ei au avut nivele mult mai mari de aer sechestrat la nivel pulmonar, care se asociază cu bolile pulmonare. Aerul sechestrat la nivel pulmonar apare atunci când o zonă din plămân nu poate schimba aer cu mediul înconjurător, astfel încât la următorul inspir, plămânul nu va putea primi suficient oxigen și elimina dioxid de carbon.

Cercetătorii au decoperit un subgrup mic de participanți care utilizau biomasă și care aveau nivele foarte mari de aer sechestrat la nivel pulmonar, precum și anomalii de mecanică tisulară. La aproximativ o treime din acest grup, peste jumătate din aerul inhalat ajungea să fie sechestrat în plămâni.

Rezultatele au fost observate și la consumatorii de tutun din alte studii, putând exista un fundament genetic care să crească susceptibilitatea anumitor persoane la mediul înconjurător.

Amploarea leziunilor datorate expunerii la biomasă lemnoasă nu poate fi evaluată foarte bine prin teste tradiționale, fiind necesare tehnici mai sensibile, precum examenul CT. Acesta poate detecta modificări subtile, locale, înainte de progresia către o formă mai avansată de boală.

Deși mai sunt necesare studii în domeniu, absența emfizemului la participanți sugerează că expunerea la biomasă afectează căile aeriene mici de la nivel pulmonar.

Rezultatele subliniază importanța scăderii expunerii la fum, întrucât chiar și în absența unor simptome pulmonare sau dificultăți de respirație, la nivelul plămânilor pot exista leziuni sau inflamație nedetectabile.

Este important ca persoanele expuse la biomase pe o durată lungă de timp să fie evaluate complet din punct de vedere pulmonar, pentru tratarea imediată a posibilelor leziuni pulmonare.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 03-12-2020 | creare: 03-12-2020 | Vizite: 236
Bibliografie
Cooking with wood may cause lung damage: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/11/201125091517.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.