Ora de Vis - program audio - 13 sesiuni de hipnoterapie .
ROmedic Cabinete medicale Constanta Cabinete Psihoterapie Psihoterapie Constanta

Mintea controleaza corpul

Mintea controleaza corpul
Autor: Literatura de specialitate

In acest articol:


-Atingerea scopurilor prin hipnoza
-Hipnoza ca medicament pentru minte/corp
-Sa intelegem modul in care functioneaza hipnoza


De ce as vrea sa fiu hipnotizat ?


Hipnoza va ajuta in realizarea scopurilor dumneavoastra….


-In viata personala: Poate doriti sa va lasati de fumat, sau poate aveti nevoie de o motivatie pentru a incepe sa faceti miscare.


-In viata profesionala: Va ganditi cum sa realizati o prezentare dinamica in domeniul vanzarilor, sau poate aveti nevoie de ajutor pentru a nu intarzia la diverse intalniri ?


-In viata de familie: Poate doriti sa fiti mai ingaduitor cu Suzi sau sa va amintiti sa duceti gunoiul in fiecare zi ?


-In timpul liber: Ati dori sa va imbunatatiti jocul de golf sau sa va concentrati mai bine la cel de bridge ?

 


Hipnoza va poate imbunatati starea de sanatate


Hipnoza rezolva anumite probleme emotionale sau de sanatate prin puterea deciziei pentru ca este neinvaziva(nu s introduce nimic in corpul dumneavoastra), nu este un medicament (de aceea nu are efecte secundare) si este relativ ieftina, intrucat o sedinta sau doia vor fi suficiente.


Hipnoza este medicamentul original minte/corp. In timpul hipnozei, un profesionist al sanatatii va sugereaza sa experimentati anumite schimbari in conceptiile dumneavoastra sau in actiunile dumneavoastra viitoare. Aceste sugestii se numesc sugestii hipnotice. Un dentist poate folosi hipnoza pentru a calma un pacient. Eu folosesc hipnoza in practica mea de psihoterapeut atunci cand un client doreste sa scape de un obicei nedorit. Fumatul si roaderea unghiilor sunt doua obiceiuri pe care clientii ma roaga adesea sa le indepartez.


Hipnoza clinica va ajuta sa va reglati comportamentul, sa va schimbati gandurile si sa va folositi mintea pentru a va controla corpul. Incercati acest lucru pentru a va trata stresul, fobiile sau durerea – veti dori sa o fi incercat mult mai devreme. Hipnoza clinica este un instrument terapeutic foarte des utilizat.

 


Ce anume este hipnoza, pana la urma ? Nimeni nu stie cu adevarat ce este hipnoza, dar sim ce anume nu este :


-Hipnoza nu este meditatie: Prin hipnoza, patrundeti in starea meditativa si apoi incepeti procesul prin care schimbati ceva in dumneavoastra, fie un gand, o idee sau un comportament. Prin meditatie, nu faceti altceva decat sa va mentineti in acea stare meditativa.


-Hipnoza nu este psihoterapie: Hipnoza este o tehnica – nu o terapie. Hipnoterapia este o psihoterapie care foloseste hipnoza ca parte a tratamentului, printr-un efort de a descoperi evenimente din trecut care v0ar putea influenta gandurile din prezent. Hipnoza nu este hipnoterapie.


-Hipnoza nu este relaxare: Contrat convingerii generale, nu este neaparat necesar sa fiti relaxat in timpul hipnozei. Desi majoritatea pacientilor prefera sa se simta confortabil in timpul sedintei, se mai intampla sa vina si persoane care ma avertizeaza: ” Nu-mi place sa ma relaxez. Nu-mi cereti asa ceva “. In urma acestui avertisment, indepartez toate cuvintele care au de-a face cu relaxarea si vorbesc despre aventura hipnotica si distractia de a merge in diverse locuri si de a trai experiente noi. Este mai usor pentru hipnozator daca sunteti calm, insa hipnoza poate fi realizata cu succes si daca va simtiti tensionat, suparat sau nefericit.


-Hipnoza nu este somn: In timpul somnului, va deconectati, pe cand in timpul hipnozei sunteti alert si interesat de aventura mentala pe care o traiti. Hipnoza poate semana cu somnul intrucat s-ar putea sa vi se ceara sa va concentrati asupra unei imagini din mintea dumneavoastra si este mult mai usor sa faceti acest lucru cu ochii inchisi. Dar, cu toate ca aveti ochii inchisi si stati pe scaun fara sa va miscati, sunteti, in realitate, extrem de alert, intr-o stare opusa somnului !

 


Cum functioneaza hipnoza ?


In timpul hipnozei, va sunt oferite sugestii care va vor schimba viata . Inainte de hipnoza propriu-zisa, lucrez cu pacientii mei la intocmirea unei liste de sugestii asupra carora cadem de acord ca vor fi de ajutor. Atunci cand alegeti sugestiile pe care doriti ca hipnozatorul dumneavoastra sa vi le ofere, este mult mai probabil sa si reactionati la ele. Imi place sa ma gandesc la mine ca la un ghid care-si calauzeste usor pacientii.


Hipnoza reuseste sa schimbe modul in care creierul dumneavoastra interpreteaza experientele. Hipnoza va poate schimba perceptiile, gandurile, comportamentele si sentimentele. Atunci cand Larry a iesit din biroul meu, isi dorea sa stie ca inhalatorul ii este la indemana. Si-a dezvoltat nevoia de a-l avea in buzunar sau langa el in masina. Cum s-a intamplat acest lucru ? Oamenii de stiinta nu sunt foarte siguri. Cumva, cuvintele pe care i le-am adresat in timp ce se afla intr-o stare modificata a constiintei i-au schimbat mdul de gandire cu privire la astm sau la inhalator, sau la proproa persoana si responsabilitatea sa de a-si mentine sanatatea. Larry numi-ar fi acceptat sugestiile daca ar fi vrut cu adevarat sa ramana bolnav sau daca nu ar fi avut nici un interes in a fi responsabil pentru propia stare de sanatate.


Atunci Cand va aflati in starea de hipnoza sunteti intr-o stare de concentrare maxima. Sunteti extrem de concentrat si acordati mare atentie cuvintelor hipnotizatorului, ignorand tot ceea ce se petrece in jurul dumneavoastra. Dupa ce hipnotizatorul a rostit cuvintele ce v-au hipnotizat, deveniti extrem de sugestionabil. Este momentul in care hipnotizatorul va introduce in subconstient idei noi. Aceste idei sunt absorbite de mintea dumneavoastra inconstienta si devin parte a propriei gandiri. In timp ce va aflati in starea de receptivitate, lasati garda jos. Idei cu care in mod normal nu sunteti de acord sunt transmise cu usurinta mintii dumneavoastra. Este ca si cum senzorul dumneavoastra intelectual si critic este oprit, astfel incat este mult mai usor sa spuneti “da”. Nu veti respinge informatii noi, informatii care in mod obijnuit v-ar ingrijora. Latura dumneavoastra constienta poate judeca si respinge. Insa acum, minte dumneavoastra constienta este in pauza de masa, iar mintea hipnotizata vrea sa absoarba informatia fara sa o mai puna la indoiala.


Dupa ce ideile noi sunt introduse si v-a fost oferita sansa sa le vizualizati, hipnotizatorul va va calauzi inapoi spre starea dumneavoastra obijnuita, iar sedinta de hipnoza va lua sfarsit.


De-a lungul experientei hipnotice sunteti in deplin control asupra propriei persoane. Puteti vorbi, auzi, va puteti misca si va puteti intoarce la starea obijnuita atunci cand doriti. Nu este posibil sa ramaneti hipnotizat mai mult decat doriti.

 


Reformularea: innoirea vechilor imagini


S-ar putea sa va ganditi ca vechiul tablou pictat in ulei, cu rama neagra, care atarna pe peretele din dormitorul mamei, este deprimant. Dar, daca acelasi tablou este pus intr-o rama galbena, veti incepe sa vedeti galben si pe fundal 0 el a fost mereu acolo, insa nu l-ati observat dumneavoastra – iar apoi intreaga scena va parea, in mod subit, plina de viata. Hipnoza va ofera o rama noua pentru :


-gandurile dumneavoastra despre propria persoana
-ideile dumneavoastra
-atitudinile dumneavoastra


Hipnoza va poate oferi sensuri noi cu privire la o situatie mai veche – da, puteti, intr-adevar, dezvolta o dorinta puternica pentru miscare, pentru eliminarea gustarilor nocturne, sau inlaturarea insomniilor.


Cateodata, este foarte dificil sa faceti acest lucru de unul singur. In acel moment, aveti nevoie de sprijinul hipnozei. Dupa o sedinta, o situatie pe care pana atunci parea dificila poate fi perceputa ca una placuta. Hipnoza va ofera avantajul de a privi o experienta particulara dintr-o perspectiva noua.


Un hipnotizator reformuleaza situatii, pentru ca dumneavoastra nu sunteti capabili sa o faceti singur. Prin hipnoza, puteti ajunge sa credeti ca broccoli este delicios, ca nu e nevoie sa va faceti griji pentru lucrarea de maine de la matematica si ca a ramane blocat in trafic la o ora de varf poate fi distractiv. Dumneavoastra decideti ce anumeti vreti sa realizati in timpul sedintei de hipnoza


Veti fi uluit cand veti vedea cat de multe lucruri se pot schimba prin hipnoza.


Ex: O mama si fiul ei sunt ingrijorati deoarece copilul resimte anumite dureri fizice. Mama asteapta nerabdatoare evaluarea medicului pediatru. In final, medicul pediatru intra si spune: “Testele de sange sunt normale. Paul are dureri de crestere. Nu vor mai dura mult timp.” Paul este fericit ca are dureri de crestere; el spera sa se mai inalte cu cativa centrimetrii inaine de clasa a 7-a. Mama se simte usurata. Doctorul nu a facut decat sa reformuleze situatia. Durerea este inca acolo, insa mama si copilul nu mai sunt ingrijorati. De fapt, Paul abia daca mai resimte durerea. Mama si fiul ei nu au nevoie de o hipnoza formala; medicul pediatru a reformulat situatia lor rapid si usor.

 
Programare