Relaxare antistres : Antrenamentul autogen Schultz (training autogen)
Trainingul autogen Schultz este cea mai importanta si cea mai raspandita tehnica de relaxare din lume cu efecte foarte puternice de relaxare fizica si psihica si de reglare a sistemului nervos vegetativ (autonom), care are ca principala functie reglarea activitatii tuturor organelor corpului uman.Datorita acestei reglari, simptomele bolilor psihosomatice (HTA, astm, ulcer, diabet, etc) se diminueaza pana dispar.
Aceasta tehnica este conceputa si fundamentata stiintific de medicul psihiatru neamt I. H. Schultz, intre anii 1934-1937(in Berlin si in Elvetia), dupa ce practicase hipnoterapia multi ani ( aprox. 25 de ani).
Tehnica pe care o veti invata aici, are structura unei sedinte hipnopsihoterapeutice, folosindu-se sugestii directe si scurte scenarii psihoterapeutice centrate pe simptom.
Realizate in stare hipnotica, cele 7 exercitii ale antrenamentului autogen au efecte foarte puternice si rapide de echilibrare emotionala si eliminarea efectelor negative ale stresului.
Creste autocontrolul si autocunoasterea, se imbunatateste memoria, capacitatea de concentrare a atentiei, capacitatea de invatare, autocontrolul starii de spirit, a dispozitiei emotionale.
Aceasta tehnica de relaxare profunda, o data invatata, o puteti practica toata viata, oricand doriti sa va simtiti bine, sa va accesati resursele interne, sa aduceti ceva pozitiv in starea dumneavoastra: liniste... calm.... energie... odihna... stare de bine.
Structura generala a Antrenamentului autogen SCHULTZ
Avem aici, trei variante de lucru:
A.Sedinte de 50 min.:
-relaxare Schultz (A.T.) cu sugestii directe centrate pe simptom;
-discutie post-stare hipnoida.
B. Sedintele de 50 min :
-relaxare Schultz cu imagerie dirijata;
-discutie post-transa.
C.Sedinte de 90 min/120 min.
-tehnici de relaxare cu imagerie dirijata;
-discutie preliminara;
-relaxare Schultz;
-discutie post-transa.
Frecventa : 1-3 sedinte pe saptamana.
Numar sedinte :
- 2 sedinte de pregatire;
-11 sedinte de psihoterapie sugestiva (antrenament autogen Schultz).
Programari la telefon :
- 0770241591, psiholog, psihoterapeut Nicoleta Boghianu.
- 0744 812 076, psiholog, psihoterapeut Adrian Victor Gavrilov.
Videoclipurile postate pe you tube, de fiul meu, psih. Adrian Victor Gavrilov, nu sunt transele din ciclul I al terapiei.Terapia este cu mult mai complexa, iar sedintele au alta structura, alte scenarii psihoterapeutice, alte sugestii centrate pe obiectiv, adaptandu-se, maximal, fiecarui client.Mici asemanari sunt doar in doua videoclipuri, dar si in acestea structura este alta si exista si multe alte lucruri, in plus, ce tin de specificitatea cazului.
Singurul care este intr-o masura mai mare asemanator, este antrenamentul autogen, dar si doar pentru a putea lucra cu el, este recomandabil sa faceti cel putin 5 transe in cabinet.
Si in cazul lui, structura, ritmul, scenariile psihoterapeutice, sugestiile directe, se schimba mereu, in functie de fiecare subiect in parte, de obiectivul psihoterapiei si de stadiul terapiei.
Este foarte important sa invatati sa intrati in transa cu un hipnoterapeut pentru ca, astfel, veti reusi sa invatati foarte repede (in heterohipnoza) si veti putea profita la maximum de video-clipurile cabinetului, postate de noi pe you tube.
Avantajul pe care il ofera acest cabinet este ca puteti sa lucra cu inregistrarile audio ale sedintelor efectuate in cabinet si cu videoclipurile noastre postate pe you tube, atat intre sedinte cat si dupa incheierea terapiei, ori de cate ori simtiti nevoia sa va eliberati de stres si doriti sa va simtiti bine.Repetitiile au rol de fixare, stabilizare, consolidare, mentinere si chiar amplificare a efectelor pozitive ale sugesto-terapiei ("terapie prin sugestie", terapie cu ajutorul cuvantului, "mintea vindeca corpul", "tehnici spirituale de vindecare").
https://terapie-in-hipnoza.ro/microprograme
Antrenamentul autogen este o metodă bine fundamentată ştiinţific, verificată experimental şi clinic, şi se caracterizează prin simplitate şi economicitate în sensul că se învaţă uşor şi durează relativ puţin.Este considerat o metodă de relaxare ştiinţifică, ce are la bază o abordare globală, de ansamblu, a personalităţii subiectului, fiind în esenţă o tehnică psihoterapeutică.Derivată din hipnoză medială, metoda a fost elaborată în Germania anilor 1920, de către medicul psihiatru I.H. Schultz.Acesta defineşte antrenamentul autogen cu un exerciţiu generat (genos) din interiorul eului (autos).Sursa de la care a pornit Schultz a fost hipnoza fracţionată a lui Oscar Vogt. În cadru acestei metode, subiectul era hipnotizat în mod repetat, trezit, interogat cu privire la starea sa şi apoi rehipnotizat la un nivel şi mai profund.Toţi subiectii raportau senzaţii de linişte, calm, stare de bine si senzatii de greutate şi căldură.Din moment ce toţi raportau senzaţii de greutate şi căldură, el s-a gândit că inducerea acestora printr-o tehnică de relaxare ar putea duce la senzaţiile de linişte, calm şi stare de bine.Astfel a fost conceput antrenamentul autogen Schultz.
Scopul antrenamentului autogen, aşa cum a fost conceput de autorul sau, cât şi de cei care l-au preluat şi dezvoltat mai târziu, constă în:
- obţinerea de către subiecţi a unor reacţii psihice şi psihofiziologice adecvate,
- înlăturarea reacţiilor şi comportamentelor neadecvate
- şi realizarea pe această cale a unei eficiențe personale şi sociale crescute.
Schultz arată că antrenamentul autogen ajuta subiectul să obţină o serie de avantaje, cum ar fi:
- odihnă şi recuperare după efort,
- autorelaxare,
- autoreglarea funcţiilor autonome,
- reducerea durerii,
- întărirea eului prin formule sugestive speciale,
- perfecţionarea în tehnica introspecţiei *, cu efecte favorabile asupra dezvoltării spiritului autocritic
- şi creşterea controlului voluntar.
Efectele acestui tip de antrenament pot fi observate de subiecţi încă din primele zile de practică:
- relaxare mai bună,
- reducerea anxietăţii,
- somn mai bun,
- capacitate de concentrare şi memorie mai bună.
Mai recent, metoda a început să fie utilizată în medicina preventivă pentru:
- creşterea rezistenţei la frustrare şi la alţi factori stresanţi,
- cât şi în pregătirea psihologică a sportivilor de performanţă şi a cosmonauţilor.
* Introspecție - observare și interpretare a propriilor stări și dispoziții mentale și emoționale; autoobservare.