Ora de Vis - program audio - 13 sesiuni de hipnoterapie .
ROmedic Cabinete medicale Constanta Cabinete Psihoterapie Psihoterapie Constanta

Contraindicatiile hipnoterapiei

Contraindicatiile hipnoterapiei
Autor: Nicoleta Boghianu

 

-psihoze:schizofrenii, paranoia, psihoza maniaco-depresiva (boala afectiva bipolara), etc;

-retard mental;

-ADHD (atentie deficitara, hiperdinamism);

-autism.

-epilepsie;

-tulburari de personalitate de tip borderline, paranoid, impulsiv-exploziv, etc.;

-alzheimer si alte boli degenerative de acest gen. 

 

Reactia la tehnicile hipnopsihoterapeutice este in functie de potentialul clientului, conteaza mult  istoria personala, structura de personalitate (prezenta trasaturilor de personaltate accentuate sau a tulburarilor psihice mai mult sau mai putin patologice).

In cadrul cabinetului personal (privat), nu lucram cu persoane care se incadreaza la “Contraindicatii” deoarece schimbarile sunt minime (sau chiar lipsesc) si necesita un numar foarte mare de  repetari ale sedintelor, si lucru individual cu tehnicile sau/si videoclipurile. De asemenea schimbarile pozitive, oricat de mici si oricat de greu obtinute, pot sa dispara foarte repede, uneori aproape instantaneu (cu sau fara prezenta unui factor perturbator).In aceste cazuri este indicat tratamentul medicamentos stabilit de medic (psihiatru), desigur.

 

Hipnoterapia este o terapie foarte buna in tulburarile psiho-emotionale si psiho-somatice, in care stresul este factorul cauzal primordial.

 

Atentie!

Nu lucram cu persoane care au tulburari psihice grave (psihoze, retard mental, etc) intrucat nu preiau cuvintele, fie pentru ca nu le inteleg, fie pentru ca raman cantonate in lumea lor, din mintea lor (au diferite maladii psihice).

Sugestoterapia este realizata cu ajutorul cuvintelor.Preluarea cuvintelor inseamna sa va imaginati, sau sa va inchipuiti, sau sa simtiti in maniera dv. personala, ceea ce spune terapeutul.Este implicata imaginatia dv si emisfera dreapta. Orice tulburare mentala care va impiedica sa va concentrati atentia si sa transformati cuvintele in imagini, sau sa simtiti semnificatia lor in corpul dv., face imposibila terapia cu ajutorul cuvintelor. Pentru aceste persoane cu astfel de tulburari mentale este indicat tratamentul medicamentos.Medicul de familie va poate orienta, si va poate da trimitere, spre un specialist.

 

Hipnoza la copii:

 

"Înainte de vârsta de 5- 6 ani, hipnoza NU este recomandată. Deoarece copilul nu va avea atenția necesară și nici capacitățile cognitive suficient de dezvoltate pentru a putea beneficia de acest proces.

 

Între vârsta de 5-9 ani, sunt recomandate tehnici de hipnoză care implică jocuri și care să fie pe înțelesul copiiilor.

 

După vârsta de 10 ani, se pot folosi tehnici utilizate și pentru adulți. Dar acestea să fie simplificate. Transa hipnotică să dureze mai puțin decât la un adult. Iar limbajul utilizat să fie unul adecvat și pe înțelesul copilului”.

 

„Utilizarea hipnozei in scopuri medico-legale nu este permisa, intrucat acest proces poate aduce la suprafata amintiri valide ce tin de memorie, dar si fapte, detalii, care tin de imaginatie.

 

Terapeutul este cel care trebuie să aleagă metoda, el este cel care determină necesitatea inducției hipnotice, în funcție de particularitățile pacientului, de relația terapeutică pe care au construit-o și de stilul personal de abordare terapeutică."

 

In cabinetul meu privat, eu nu lucrez cu copii.

https://terapie-in-hipnoza.ro/chakra-puterii/hipnoza-la-copii/7905

 

Hipnoterapia este foarte eficienta in umatoarele situatii descrise aici: 

 

http://terapie-in-hipnoza.ro/utilitatea-hipnoterapiei-in-rezolvarea-problemelor-de-ordin-emotional


 
Programare