Ora de Vis - program audio - 13 sesiuni de hipnoterapie .
ROmedic Cabinete medicale Constanta Cabinete Psihologie Psihologie Constanta

Variante hipno-psihoterapeutice

Variante hipno-psihoterapeutice
Autor: Boghianu Nicoleta

 

Puteti opta pentru

- hipno-psihoterapie in cazul unui disconfort mai intens, simptome, obiceiuri nocive, etc. 

 

- dezvoltare personala prin tehnici de relaxare cu imagerie dirijata ("varianta minima").

 

Daca alegeti dezvoltarea personala, se poate face o testare psihologica pentru evidentierea unor aspecte ale personalitatii dumneavoastre. Rezultatul examinarii psihologice il primiti in sedinta urmatoare.

Confidentialitatea demersului psihologic este total asigurata, conform legii.

 

 

1.VARIANTA MAXIMA:


Hipno-psihoterapie, sedinte de 45 min; 75 min; 90 min; 120 min.

 

- 2 sesiuni de pregatire,

- 10 sesiuni de hipnoterapie,

- antrenament autogen Schultz, o sesiune intre transa 5 si transa 6.

 

Frecventa : 3 sedinte/saptamana.

 

2.VARIANTA MEDIE - sedinte de 45 minute.


Hipnoterapie clasica si moderna, ericksoniana

 

- 2 sedinte de pregatire

- 10 transe hipnotice

- antrenament autogen Schultz, o singura sedinta, intre transa 5 si transa 6.


2.VARIANTA MINIMA:


a)Antrenamentul autogen (AT) Schultz, efectuat in transa hipnotica si cu structura unei sedinte hipnopsihoterapeutice.

 

- o sedinta de pregatire,

- 10-12 sedinte AT SCHULTZ.; 

 

Aici avem trei variante:

 

- AT cu sugestii directe centrate pe simptom,

 - AT cu imagerie dirijata,

 - tehnici de relaxare cu imagerie dirijata + AT Schultz.

 

b)Tehnici de relaxare cu imagerie dirijata.

 

- o sedinta de pregatire

- 12 sedinte .

 

Variante:

- tehnici de relaxare cu imagerie dirijata ;

- tehnici de relaxare cu imagerie dirijata +  sugestii directe pentru eliminarea simptomului sau/si atingerea obiectivelor;

- tehnici de relaxare cu imagerie dirijata  + "discutii".


Puteti modifica (daca doriti):

 

- tipul de terapie: tehnici de relaxare cu imagerie dirijata, hipnoterapie, antrenament autogen Schultz,

- durata;

- si frecventa sedintelor :1-3 sedinte/saptamana; sau chiar o sedinta la 10 zile, sau la 2-3 saptamani. Si, desigur, va puteti opri in orice moment, chiar si dupa sedinta de” pregatire-1″.

 

Puteti sa luati pauze pentru a repeta tehnicile de relaxare cu imagerie dirijata pentru diminuarea si eliberarea de simptome, pe care le-ati invatat.

 

Pana in transa 5 (plus scenariul psihoterapeutic din relaxarea cu imagerie dirijata de la sedinta " AT Schultz ") invatati cel putin 20 de tehnici de eliminare a disconfortului, pe care le puteti repeta ori de cate ori doriti pentru a fixa, a stabiliza, a mentine, a intari si chiar a amplifica efectele pozitive ale sugesto-terapiei ("terapie prin sugestie", "terapie cu ajutorul cuvintelor").

Dupa pauza  "de lucru cu tehnicile" puteti reveni pentru a continua cu oricare dintre tipurile de terapii pe care o simtiti ca vi se potriveste mai bine.

Daca repetati (daca lucrati si intre sedinte), efectele vor fi mai intense si se vor instala mai rapid.

Daca faceti pauze prea mari (peste o saptamana) si nu lucrati intre sedinte, nici singuri, nici cu videoclipurile, macar 5 minute in fiecare zi, efectele pozitive ale terapiei dispar in timp si simptomele pot sa reapara.

 

In terapia liberului arbitru cuvintele "trebuie" si "este obligatoriu" sunt interzise. Deci nimeni nu este obligat sa faca nimic.

Faceti ceea ce considerati ca este necesar pentru a profita la maximum de aceasta oportunitate. Sau nu.


Numarul de sedinte poate sa fie cuprins intre 5-12 sedinte, pentru cei care doresc sa faca doar ciclul I. La acestea se adauga o sedinta de antrenament autogen Schultz, intre transa 5 si transa 6.

Puteti repeta in cadrul cabinetului, orice sedinta, de cate ori doriti. 

  •  

"Devenim ceea ce exersam."

Putem exersa, voluntar, scenariile pozitive din sugestoterapie sau putem exersa, involuntar de cele mai multe ori, scenariile negative din "butoiul cu melancolie" (autohipnoza negativa).


Cei care doresc, pot sa faca si ciclul 2 al hipnoterapiei (pentru avansati). Acesta are :

- 2 transe de baza,

- 3 module principale: ”Sanatate” (4 transe), ”Bani” (3 transe), ”Iubire” (4 transe),

Exista si 4 module optionale: “Durere”, "Iertare", "Echilibrare energetica” si “Evolutie spirituala”.

Aceste module pot fi facute cu pauza intre ele si cu accent pe modulul care prezinta cel mai mare interes pentru client.

Numarul de transe facute de client, din cadrul unui modul, poate varia intre 1- 4, in functie de interesul clientului.


Exista 4 transe in cazul modulelor "Iubire" si “Sanatate “, si 2-3 transe in modulul ”Bani/succes/prosperitate” .


Ora sedintelor este bine sa se pastreze aceeasi, deoarece creierul se obisnuieste cu ea.


Indiferent de varianta aleasa, se ajunge, in final, la acelasi rezultat : stare de bine, liniste, calm, energie, clarificarea obiectivelor de viata, eliminarea efectelor nocive ale stresului, eliberarea de dependente, recuperarea puterii personale, regasirea de sine, atingerea obiectivului stabilit de clientul insusi, la inceputul terapiei. Numarul de sedinte difera de la client la client, in functie de problema, obiectiv, potential, istoria de viata, structura de personalitate, diversi factori conjuncturali: suport afectiv, circumstante, oportunitati, etc.


Daca tipul de terapie ales este mai simplu, mai scurt ca durata si cu o frecventa a sedintelor mai mica (o sedinta la 1-3 saptamani), probabil vor fi necesare mai multe sedinte.

Noi putem sa vedem, in primele doua sedinte de pregatire, daca acest tip de terapie, "prin sugestie", este potrivit pentru un anumit client (preia cuvintele, isi inchipuie, se relaxeaza, etc.). Nu putem, insa, sa anticipam pana la ce nivel de performanta poate clientul sa ajunga si cat de repede, deoarece performanta este determinata de foarte multi factori din existenta lui.


Este posibil sa va simtiti surprinzator de bine chiar dupa prima sedinta.

Urmeaza fixarea si stabilizarea (consolidarea) efectelor (a starii pozitive de spirit ) si invatarea tehnicilor pentru a le practica autonom, astfel incat sa le putei folosi pentru a va elibera de stresul cotidian, inerent, toata viata, oricand veti dori acest lucru.

 

- Tehnicile de lucru autonom sunt cuprinse in "tehnici de relaxare cu imagerie dirijata" 

- Continuam cu "discutia preliminara" pentru pregatirea transei principale.

- Apoi urmeaza "transa principala" ("relaxare profunda cu scenarii psihoterapeutice lungi"),  in care relaxarea este, de obicei, foarte profunda si se lucreaza cu scenarii foarte complexe, interesante, placute si foarte eficiente.

- Transa principala se incheie cu sugestii directe, centrate pe eliminarea simptomelor si pentru atingerea obiectivelor, din hipnoza clasica (traditionala).

 - Discutie post-transa, reorientare temporo-spatiala.

 

Este o hipnoza fractionata.

 

In majoritatea cazurilor, in "transa principala", se instaleaza "amnezia poshipnotica", partiala sau totala, ca indicator de transa profunda. Unii clienti reusesc sa-si aminteasca unele tehnici si din transa principala, si pot sa lucreze cu ele. Cu cat isi amintesc mai bine, cu atat numarul de repetitii care este necesar este mai mare.Controlul este tot timpul  la client. Unii reusesc, dupa un anumit antrenament, sa-si regleze nivelul de transa. Unii ar putea chiar sa stea cu ochii inchisi si sa asculte... Mie nu mi s-a intamplat niciodata sa vina cineva pentru hipnoterapie si sa nu-si doreasca sa se relaxeze cat mai profund (astfel au sugestiile efect maxim)... dar nu exclud, teoretic, acest lucru.

Clientul decide pentru el insusi, pentru viata lui. Nu ia decizi pentru altii, sau in locul lor, pentru viata acestora, in terapia liberului arbitru... Clientul este liber inclusiv sa se autosaboteze... In sugesto-terapie, terapeutul doar sugereaza, adica da sugestii pe care clientul le poate urma, le poate modifica (astfel incat sa i se potriveasca mai bine), sau le poate lasa sa-i treaca pe langa urechi, cum doreste. Sunt doar sugestii... Scenariile psihoterapeutice (vindecatoare pentru minte, pentru psihic, pentru suflet) au roluri terapeutice si de mobilizare a resurselor latente ale clientului. Clientul este liber sa faca tot ceea ce considera ca este necesar pentru a profita la maxim de aceasta oportunitate: hipnopsihoterapia! 

 

Terapia cu care lucram noi are 100 de sedinte de 45 de minute.Toate aceste sedinte au fost inregistrate, cu multi ani in urma. Dintre acestea,12 sedinte au fost facute videoclip-uri, de fiul meu, psiholog, psihoterapeut  Victor Adrian Gavrilov si le-am postat pe you tube.Videoclip-urile nu sunt sedintele cu care lucram acum in cabinet.


Uneori, in primele sedinte, este posibil sa apara unele disconforturi fizice sau emotionale …..Este posibil ca anumite simptome sa se amplifice pentru a se descarca (“ criza de vindecare”, sau " criza de reglementare").


“Daca vrei sa bei altceva, goleste mai intai paharul…”

Dupa aceasta descarcare (catharsis), urmeaza o mare usurare si efectele pozitive ale terapiei se amplifica.

Este foarte importanta aceasta “spargere a buboiului", curatarea lui,  pentru a incepe cu adevarat vindecarea.
Dar nu toti oamenii au chiar ”buboaie” (emotionale). In acest caz, mersul terapiei este lin, placut, interesant, foarte energizant!


Psihoterapie de grup, in hipnoza


La cerere, se pot organiza, in cadru privat, grupuri de 2-3 persoane.

 

In grupurile mari (20-25 persoane), o sesiune dureaza 3 ore.


Scenariile psihoterapeutice folosite sunt cele din hipnoza ericksoniana.


Este necesar sa aveti la dumneavoastra cartea de identitate, pentru a va putea inregistra.


Pentru cei care vin doar un weekend in Constanta, este posibil ca, in trei-patru sedinte (de intiere, stabilizare, fixare, traire din plin a tehnicii), sa invete tehnica de autohipnoza si sa se echilibreze emotional, eliberandu-se de emotiile negative produse de stres.

In principiu, un lucru se poate invata si intr-o sedinta, insa de obicei este necesara repetitia.


In genere, pentru a fixa si a stabiliza o achizitie (o deprindere, un program mental), numarul de repetitii conteaza tot atat de mult cat conteaza motivatia (dorinta de a schimba ceva pentru a obtine altceva), cat si potentialul (inteligenta, aptitudini, experienta, perseverenta) cu care venim in terapie. Unii invata mai repede, altii mai incet. Unii muncesc mai mult, altii mai putin, altii deloc. Si capacitatile sunt diferite, de la om la om (curba lui Gauss).


 
Programare