Ora de Vis - program audio - 13 sesiuni de hipnoterapie .
ROmedic Cabinete medicale Constanta Cabinete Psihoterapie Psihoterapie Constanta

Stabilirea visului

Stabilirea visului
Autor: Paul McKenna

„Toţi oamenii visează, dar nu toţi la fel. Cei care visează noaptea, în cotloanele prăfuite ale minţii lor, se trezesc şi realizează că totul a fost în zadar. Însă cei care visează ziua sunt periculoşi, pentru că îşi pot controla visele cu ochii deschişi şi le transformă în realitate” – T.S. Lawrence

 

          Sunt sigur că ai auzit de importanta obiectivelor, aşa că, la prima vedere, ceea ce îţi voi împărtăşi astăzi îţi va părea cunoscut. Probabil că ţi-ai stabilit obiective în trecut şi te-ai entuziasmat în legătură cu atingerea lor, însă ai descoperit că motivaţia ta scade când ceea ce ai iniţiat nu s-a înfăptuit. Sau poate că ai obţinut ceea ce credeai că voiai atunci, dar pe urmă ai descoperit că nu îţi doreai acel lucru şi ajungeai să te întrebi dacă asta era tot.

 

          Azi vei învăţa un nou mod de gândire cu privire la ceea ce îţi doreşti în viaţă. Obiectivele sunt de fapt partea CEA MAI PUŢIN importantă în procesul de 3 paşi pe care îl vei învăţa. Folosind tehnicile extraordinare din lecţia de azi, te vom ajuta să preiei controlul asupra vieţii tale şi să o conduci în direcţia dorită.

 

          Până la sfârşitul lecţiei de azi, nu vei avea doar o viziune mai clară a ceea ce vrei, ci vei  şi începe să îţi programezi obiectivele şi visele direct în subconştient. Astfel, le vei putea îndeplini mai uşor decât înainte.

 

 

          Trei paşi către o viaţă minunată

 

          În principiu, ai nevoie doar de 3 lucruri pentru a avea o viaţă minunată:

 

  • O direcţie clară (visul tău)
  • O busolă precisă (valorile tale)
  • Borne la care te opreşti de-a lungul drumului către destinaţia finală (obiectivele tale)

 

Pentru scopul nostru, ne putem gândi la acest lucru în felul următor:

 

Când îţi urmezi obiectivele, îndrumat de valori în contextul viselor tale, se întâmplă miracole!

 

 

          Visătorii de zii

 

          „Toţi oamenii visează, dar nu toţi la fel. Cei care visează noaptea, în cotloanele prăfuite ale minţii lor, se trezesc şi realizează că totul a fost în zadar. Însă cei care visează ziua sunt periculoşi, pentru că îşi pot controla visele cu ochii deschişi şi le transformă în realitate” – T.S. Lawrence

 

          Cu toţii avem vise – dorinţe, ascunse pentru o altă viaţă, mai bună. Zăboveşte o clipă şi visează – lasă-ţi mintea să hoinărească, visează, la propriu, „cu ochii deschişi”.

 

          Răspunde la următoarea întrebare:

 

          Ce ai face dacă ai ştii că nu vei da greş?

 

          Dacă te-ai oprit şi te-ai gândit măcar o clipă la întrebare, ai procedat asemenea tuturor oamenilor de succes din istorie, ai folosit o stare de reverie pentru a pătrunde pe tărâmul creator.

 

          Marele geniu Nikola Tesla, inventatorul curentului alternativ şi deţinătorul a 111 brevete de invenţie în SUA, ar fi putut să proiecteze o maşinărie perfectă în mintea sa şi să o folosească în minte ani de zile, înainte de a-i crea replică în lumea fizică. Einstein şi-a imaginat că traversează spaţiul pe o rază de lumină când a elaborat teoria relativităţii. Mozart auzea simfonii întregi deja încheiate în mintea sa creatoare. Michelangelo, Goethe şi Walt Disney experimentau zilnic o stare de reverie drept sursă de idei şi inspiraţie.

 

          Ceea ce făceau aceşti inventatori era o formă de vizualizare numită autohipnoza sau, aşa cum este cunoscută în lumea corporatistă, „planificare strategică”, lucru despre care voi vorbi în acest capitol. Toţi trebuie să ne antrenăm în această activitate creatoare. De fapt, cu cât petreci mai mult timp în reveria creatoare, cu atât vei reuşi mai multe.

 

          De ce este importantă această stare de reverie creatoare?

 

          Deoarece, pentru ca ceva să se îndeplinească în lumea reală, trebuie mai întâi să se întâmple în lumea imaginară.

 

          Opreşte-te din citit şi priveşte în jur – aproape tot ce vezi a început ca un vis în mintea cuiva. Pentru a-ţi îmbunătăţi viaţa sau lumea, trebuie mai întâi să-ţi îngădui să visezi.

 

 

          Descoperă-ţi „marele vis”

 

          „Succesul, asemenea fericirii, nu poate fi urmărit; el trebuie să decurgă… ca un efect secundar al unui devotament personal pentru o direcţie mai importantă decât sine.” – Viktor Frankl

 

          Viktor Frankl, un psiholog celebru, a fost închis de către nazişti într-un lagăr de concentrare în timpul celui de-al 2-lea Război Mondial. În loc să se considere o victimă a unor circumstanţe excepţionale, el a decis să facă un studiu personal şi să descopere care sunt diferenţele psihologice dintre cei 28% de prizonieri, procentul celor care au supravieţuit condiţiilor extreme, şi marea majoritate a celor care nu au reuşit acest lucru.

 

          El a observat că aceia care au reuşit nu erau neapărat cei mai rezistenţi, cei mai sănătoşi sau cei mai inteligenţi, ci aveau un scop în viaţa – un vis suficient de important şi de elocvent încât să fie animaţi de dorinţă arzătoare de a depăşi orice obstacol. Visele le-au dat forţă să continue.

 

          Când mintea are o ţintă, se poate concentra şi direcţiona singură până când îşi atinge scopul. Dacă nu ai o ţintă, atunci energia ta este risipită. Însă ceea ce realizezi în drumul spre succes nu este adesea la fel de important precum ceea ce vei deveni în acest proces. Iată marele secret al viselor tale:

 

 

          Când lucrezi asupra visului care să merite cu adevărat, şi visul lucrează asupra ta

 

          În anii `60, preşedintele american John F. Kennedy spunea că va trimite un om pe Lună. El le-a spus americanilor:

 

          „Alegem să mergem pe Lună sau să facem alte lucruri în acest deceniu nu pentru că e uşor, ci pentru că e greu – pentru că acel obiectiv va folosi la organizarea şi măsurarea energiilor maxime şi a aptitudinilor noastre. Această provocare este una pe care suntem dispuşi să o acceptăm, pe care nu vrem s-o amânăm şi pe care intenţionăm să o câştigăm.”

 

          La fel cum mersul la facultate nu este doar pentru o diplomă de hârtie, stabilirea visului nu este doar pentru a obţine ceea ce vrei – ci este vorba despre a deveni ceea ce nu ai crezut vreodată că ai putea fi.

 

          Eu cred că este esenţial să ai ţeluri pentru că aceastea îţi oferă o traiectorie în viaţă. Nu te-ai aventura cu barca fără să ai o cârmă – dat fiind că ai putea să eşuezi cine ştie pe unde. Îi ştim cu toţii pe aceia care lasa toul în voia sorţii, iar evenimentele întâmplătoare ale vieţii îi aruncă dintr-o parte în alta.

 

„Când sunt întrebaţi despre lucrurile pozitive care au avut loc în urma implicării Americii în cursa spaţială, majoritatea savanţilor sunt de acord că nu este vorba despre progresul în inginerie sau proiectarea de rachete, sau chiar despre descoperirea formaţiunilor geologice de pe Lună. A fost mai degrabă descoperirea tratamentului pentru variola, care a rezultat în urma unor cercetări privitoare la cum să fie feriţi astronauţii de orice boală ar putea întâlni în spaţiu”

 

          Mai cred că este excelent dacă ştii care îţi sunt valorile, deoarece fericirea provine din valorile pe care le trăieşti zilnic, indiferent de cât de apropriate sunt îndepărtate pot părea obiectivele tale.

 

          La fel cum Viktor Frankl a descoperit că oamenii pot supravieţui în orice situaţie dacă au un scop, toţi marii oameni de succes din istorie aveau în comun acest lucru suplimentar – aveau un scop clar sau un vis. A ştii în ce mod ţelurile şi valorile tale reflectă acel vis înseamnă a deţine cheia spre succes şi împlinire.

 

 

          Dar dacă nu ştiu la ce să visez?

 

          Studiile au arătat că mai puţin de 3% dintre noi îşi notează pe hârtie ţelurile. Nu ne obosim să ne proiectăm destinul, ci preferăm să mergem târâş-grăpiş prin viaţă, lăsând lucrurile la voia întâmplării şi intrebandu-ne de ce ne simţim atât de rău. De fapt, majoritatea oamenilor petrec mai mult timp făcând liste de cumpărături decât alcătuind o listă cu lucrurile cu adevărat importante pe care le vor în viaţă. John Wooden, cel mai de succes antrenor de baschet din istoria universitară, obişnuia să spună: „Dacă eşuezi în planificare, atunci planifici să eşuezi.”

 

          În esenţă, tot ceea ce trebuie să faci este să te gândeşti la un lucru pe care ţi-l doreşti, la cum ar fi să îl ai, să verifici dacă este în regulă să îl ai, să te gândeşti cum s-ar putea întâmpla, apoi să te concentrezi în mod regulat asupra visului tău.

 

          Prin anii `80, m-am întrebat la un moment dat: „Dacă voi continua pe această cale, unde voi ajunge? Unde voi fi peste 5 ani de acum înainte?”

 

          Am fost şocat când mi-am dat seama că, dacă aş fi continuat modul meu obişnuit de gândire şi comportament, după 5 ani nu aş fi mai îndeplinit spiritual, emoţional sau financiar. Aş fi doar cu 5 ani mai în vârstă, un pic mai paranoic şi trăind de pe o zi pe alta.

 

          Aşa că m-am angajat în procesul pe care ţi-l voi împărtăşi azi. Mi-am imaginat lucrurile aşa cum sunt prezentate la sfârşitul acestui capitol.

 

          Rezultatele au fost uluitoare. Am început imediat să mă simt mai bine. Dintr-odată, aveam mai multă energie. Oportunităţile veneau în număr mare, veniturile mele au sporit semnificativ şi am devenit foarte cunoscut. Am început să atrag în jurul meu oameni cu care îmi doream mereu să-mi petrec timpul şi cu care să fac lucrurile la care visam. Nu doar visele au devenit realitate, dar duceam în sfârşit o viaţă minunată.

 

          Pe baza acestei experienţe şi a multor altora de atunci încoace, iată programul în 7 paşi pe care l-am folosit drept ghid pentru mine şi mii de alţi oameni, care au participat la seminariile şi cursurile mele pentru a trăi viaţa la care visam…

 

 

          Stabilirea visului

 

          Ceea ce deosebeşte această tehnică de stabilire a visului de cele tradiţionale este că începem şi terminăm cu ţelul suprem – acela de a trăi o viaţă minunată.

 

          Pentru a face acest lucru, va fi necesar mai întâi să-ţi identifici valorile centrale – acele lucruri care îţi oferă un sens al vieţii. Acestea vor constitui busola călătoriei tale. Odată ce ai stabilit clar valorile, vom identifica „marele vis” – acel lucru care îţi oferă un sens clar de direcţie şi un scop. În final, când busola este reglată şi direcţia este clară, ne vom concentra pe obiective mai tradiţionale – bornele de-a lungul drumului către visele tale şi viitoarele elemente constitutive ale unei vieţi minunate.

 

 

          Pasul unu – Cele mai importante lucruri din lume

 

          Ce-ai face dacă lumea s-ar sfârşi de azi într-o săptămână?

 

          Răspunsul la această întrebare este cheia spre identificarea valorilor tale – acele lucruri care contează cel mai mult în viaţa ta. Am lucrat cu mulţi oameni care erau la sfârşitul vieţii lor. I-am întrebat pe unii dintre ei ce şi-ar fi dorit să facă mai mult şi ce mai puţin. Nici unul nu mi-a spus: „Mi-aş dori încă un Mercedes”.

 

          Mi-au spus lucruri precum: „Mi-aş fi dorit să fi râs mai mult şi să fi iubit mai mult” sau „Mi-aş fi dorit să fi petrecut mai puţin timp făcându-mi atâtea griji”.

 

          Recent, am fost şocat să ascult un orator motivaţional îndemnând publicul să-şi deduce 24 de ore pe zi îndeplinirii obiectivelor financiare. „Dacă familia ta nu înţelege”, a continuat el, „ia-ţi o nouă familie”. În timp ce a 4-a lui soţie zâmbea şi aproba din spatele sălii, m-am gândit: „La ce bun o carieră de scuces dacă te costă căsnicia şi abia îţi mai vezi copiii?”

 

          Şansele de a trăi în bunăstare ne înconjoară, dar simpla dobândire a simbolurilor succesului nu ne va face mai fericiţi. Când vei învăţa să te concentrezi asupra valorilor şi scopului vieţii tale în locul obiectivelor personale, vei începe automat să iei în considerare imaginea de ansamblu a vieţii tale.

 

          Îmi amintesc că la unul dintre seminariile mele un bărbat a descoperit că lucrul cel mai important din lumea lui erau banii. Când l-am întrebat cu ce l-ar ajuta faptul de a avea bani, el s-a imaginat având foarte mulţi bani şi foarte multe lucruri. Când a deschis ochii, a spus: „Banii îmi vor da un sentiment de siguranţă, şi dacă voi avea bani, oamenii mă vor respecta”. Pentru el erau foarte importante siguranţă şi respectul – acelea erau stările pe care încerca să le experimenteze prin intermediul banilor.

 

 

          Pasul 2- Brainstorming

 

          Când vine vorba despre succesul tău, trebuie să devii nerezonabil. Trebuie să ai vise care să depăşească ceea ce tu şi ceilalţi consideraţi a fi posibil. Aşa cum spunea George Bernard Shaw: „Omul rezonabil se adaptează la lumea înconjurătoare; cel nerezonabil stăruie în încercarea de a adapta lumea din jur la el. Prin urmare, progresul depinde de omul nerezonabil”.

 

          Ţinând cont de valorile tale, fă o listă cu tot ceea ce vrei acum, ai avut în trecut sau îţi doreşti să ai în viitor. Transpune totul din mintea ta pe hârtie. Nu trebuie să intenţionezi într-adevăr să obţii aceste lucruri, nici să crezi că toate lucrurile de pe listă sunt posibile. Indiferent de cât de ciudat sau imposibil ar părea, tot ce trebuie să faci este să le scrii pe o foaie de hârtie!

 

          Zăboveşte cel puţin 5 minute pentru a face această listă înainte de a trece la pasul 3.

 

 

          Pasul 3 – „Marele vis”

 

          Doar tu ştii ce vrei cu adevărat în viaţa – ceea ce îţi face inima să tresalte. Când vei răspunde la întrebările de mai jos, este foarte important să nu te opreşti şi să te gândeşti dacă e posibil sau nu. Lasă răspunsurile să curgă…

 

          „Nu întreba de ce are lumea nevoie – întreabă ce anume te face să te simţi viu şi fă acest lucru. Pentru că lumea are nevoie de oameni care s-au trezit la viaţă.” – Howard Martin

 

  • Ce-ţi place să faci atât de mult încât ai plăti pentru acest lucru?
  • Ce te pasionează cu adevărat?
  • Ce-ai alege să faci dacă ai avea resurse nelimitate?
  • Care sunt persoanele sau personajele istorice pe care le admiri cel mai mult şi de ce?

 

Răspunzând la aceste întrebări, îţi vei putea face o idee generală despre ceea ce înseamnă scopul tău în viaţă. Acest lucru îţi vă dobora barierele mentale prezente şi îţi va permite să devii extraordinar de creativ.

 

Dacă simţi că îţi doreşti o clarificare suplimentară, pune-ţi următoarele întrebări:

 

  • Ce vroiai să faci când erai copil?
  • Ce voiai să devii când te faci mare?
  • Ce-ai face dacă ţi s-ar garanta succesul?

 

Scrie tot ce îţi trece prin minte. Nu te rezuma la ceva anume, îţi poţi organiza gândurile mai târziu. Nu trebuie să fii precis de la început şi nu e nevoie să îţi dai seama cum vor decurge lucrurile – lasă procesul de creaţie să continue.

 

Acum, gândeşte-te la toate segmentele importante din viaţa ta – familia, relaţiile, cariera, sănătatea, comunitatea şi dezvoltarea spirituală.

 

  • Ce ţi-ai dori cu adevărat să se întâmple?
  • Ce ţi-ai dori cu adevărat să înveţi?
  • Ce aptitudini vrei să stăpâneşti?
  • Câţi bani vrei să câştigi?
  • Ce trăsături de caracter vrei să dezvolţi?
  • Ce vrei să dai lumii înapoi?

În câteva momente, te voi ruga să începi formularea „marelui tău vis”. În timp ce faci asta, asigură-te că visul tău este concentrat pe ceea ce vrei, nu pe ceea ce nu vrei.

 

Un lucru pe care îl au în comun toţi oamenii nefericiţi cu care am lucrat este că ştiu ceea ce nu vor şi se concentrează asupra acestui lucru până la obsesie. Ce nu au înţeles încă este că vei obţine întotdeauna mai mult din lucrul asupra căruia te concentrezi.

 

          De ex., unii oameni îşi petrec timpul gândindu-se la tot felul de mijloace de a nu fi graşi! Binenteles, problema este că, pentru a „nu” fi ceva, trebuie mai întâi să te gândeşti că eşti aşa. Aşadar, intrebadu-te mereu: „De ce sunt gras?” sau „Cum să nu mai fiu gras?” îţi încarci mintea cu reprezentări interne în care te vezi o persoană grasă.

 

          Prin comparaţie, o întrebare de genul: „Cum să ajung în formă, sănătos şi puternic?” îţi va îndrepta atenţia către ceea ce vrei.

 

          Când te concentrezi asupra a ceea ce vrei, şi nu a ceea ce nu vrei, creezi nişte trăiri senzoriale intense a ceea ce vei vedea, auzi, simţi, gusta şi miroşi când vei obţine ce îţi doreşti. Concentrându-te în mod regulat asupra lucrului pe care ţi-l doreşti, îţi vei condiţiona mintea să îl atragă tot mai mult spre tine.

 

 

          Pasul 4 – Măsurarea succesului

 

          În anii `30, a fost efectuat un studiu celebru pentru a contribui la eficientizarea activităţii la locul de muncă. O echipă de cercetători au intrat în fabrici pentru a stabili, printre altele, efectul creşterii iluminatului asupra eficienţei la liniile de asamblare. Conform procedurii-standard, într-o zi au fost observate 3 grupuri.

 

          Primul grup a primit mai multe lumina atunci când executa sarcinile repetitive la asamblare; al 2-lea grup a primit mai puţină lumină şi al 3-lea grup a fost observat pur şi simplu lucrând în condiţiile obişnuite. Ceea ce a urmat i-a încurcat pe observatori.

 

          După cum era de aşteptat, grupul care a avut mai multă lumină a dat dovadă de o creştere a eficienţei şi a stării de bine la locul de muncă. Însă creşterea eficienţei şi a stării de bine au fost aproape identice şi la celelalte 2 grupuri observate.

 

          După o verificare ulterioară, echipa de cercetare a ajuns la concluzia că singurul factor, cel mai important, care a afectat în mod pozitiv eficientă şi starea de bine a angajaţilor era senzaţia că eforturile lor erau monitorizate.

 

          Întreabă-te:

 

  • Ce vei vedea atunci când îţi vei îndeplini visul?
  • Ce vei auzi?
  • Ce vei simţi, mirosi şi gustă?

Răspunsurile la aceste întrebări îţi vor arăta dacă te aproprii sau te îndepărtezi de visele tale şi te vor menţine motivat atunci când vei începe să trăieşti viaţa viselor tale.

 

 

          Pasul 5 – Depăşirea obstacolelor

 

          Uneori, suntem aşa de acaparaţi şi extaziaţi de căutarea unui vis, încât trecem cu vederea factori importanţi care ar putea să interacţioneze cu drumul nostru spre ceea ce vrem. În timp ce te imaginezi în viitor, pune-ţi următoarele întrebări ca să te asiguri că materializarea visului tău va fi benefică pentru tine şi nu îi răneşte pe ceilalţi:

 

  • Când mă gândesc la acest vis, îmi apare clar sau neclar?
  • Mă simt liber sau limitat de sentimente?
  • Este ceva spre care mă îndrept sau de care mă îndepărtez?
  • Este acesta visul meu sau visul altcuiva pentru mine?
  • Ce recompense ascunse ar putea exista pentru a nu-ţi trăi visul?

          Dacă răspunsurile la aceste întrebări îţi vor crea nesiguranţă în minte, e momentul să te feliciţi! Ai salvat luni de zile, probabil ani, de stadanie identificând posibilelel probleme înainte ca acestea să izbucnească.

 

          Acum, adăugă dimensiunile succesului tău şi foloseşte ce ai învăţat pentru a-ţi rafina marele vis până când doar gândul la acesta îţi va face inima să tresalte de bucurie!

 

 

          Pasul 6 – Stabilirea obiectivelor pe axa succesului

 

          Are loc ceva nemaipomenit atunci când ai o axă de evenimente care trebuie să se succeadă pentru a te conduce spre visul tău – vei şti când te afli pe drumul cel bun

 

          Cat crezi că va dura până când îţi vei trăi din plin visul? Un an? Şase ani? O viaţă?

 

          Refăcând traseul de la data visului, descoperă paşii importanţi care vor avea loc de-a lungul drumului şi notează-i. Acestea sunt obiectivele tale – bornele de-a lungul drumului spre împlinirea viselor tale.

 

          Fă o listă cu cel puţin 7 obiective şi o axă a timpului care te va anunţa că eşti pe cale să îţi trăieşti visul. Dacă vrei, închipuie-ţi cât mai viu fiecare ţel în imaginaţia ta, vizualizând, auzind, simţindu-te bine pe măsură ce realizezi fiecare pas. Cel mai important, fă-ţi o imagine foarte clară a fiecărui obiectiv, ca şi cum ar avea loc chiar acum.

 

 

          Pasul 7 – Activează-ţi resursele

 

          Acum este momentul să începi să explorezi ceea ce înseamnă să îţi trăieşti visul. Mereu văd oameni care se bazează pe una sau pe 2 resurse care să îi scoată la liman sau să îi împingă spre ţelurile şi vesele lor. Fie că e vorba despre şarmul lor, economiile sau prietenii lor, aceştia s-au obişnuit atât de mult cu folosirea acestor resurse, încât au uitat alte lucruri pe care le au la dispoziţie.

 

          Atunci când ajung într-o înfundătură, nu e din cauza lipsei de opţiuni, ci pentru că obişnuiţii „cavaleri în armură” nu îşi îndeplinesc rolul sau nu sunt disponibili în această situaţie.

 

          Ca să îţi activezi resursele şi să ieşi din zona ta de confort, fă pe îndelete o listă cu resursele felurite pe care le ai la dispoziţie.

 

 

          Acţionează

 

          Binenteles, dacă tot ceea ce ai avea de făcut ar fi să te gândeşti la ce îţi doreşti şi să ţi se întâmple ca prin magie câteva clipe mai târziu, toată lumea ar avea un Ferrari, ar locui într-o vilă, ar purta bijuterii scumpe şi ar avea iubiţi sau iubite frumoase. Ar fi un haos! De aceea universul pune un pas între gândul tău legat de ceea ce-ţi doreşti şi împlinirea acestuia – pasul numit acţiune.

 

          Unii oameni stau şi visează toată ziua şi nu fac nimic. Totuşi, creând o reprezentare intensă a modului ideal în care vrei să îţi trăieşti viaţa şi concentrându-te zilnic asupra acesteia, vei deveni motivat să acţionezi şi vei şti încotro te îndrepţi.

 

          Aşa cum spune şi proverbul, „O călătorie de o mie de mile începe cu un prim pas”. Gândeşte-te la cel puţin 1 lucru pe care îl poţi face azi şi care te va duce spre trăirea visului şi acţionează. Chiar şi un mic pas este bun – de ex., un telefon sau puţină activitate de cercetare.

 

          Ţine minte că, în momentul în care începi ceva, providenţa lucrează, au loc tot felul de întâmplări favorabile şi primeşti ajutor neprevăzut. E ca şi cum angajamentul tău devine un magnet care atrage spre tine lucrurile bune.

 

          După cum spunea Goethe:

 

          „Începe neapărat orice lucru pe care îl poţi face sau visezi că îl poţi face. Îndrăzneala are geniu, magie şi putere.”

 

 

Autor: Paul McKenna

 

-Continuarea în articolul urmator-: „Fundamente sănătoase”

 
Programare