Gleznele protetice computerizate ajută persoanele cu amputații să se miște mai natural

©

Autor:

Gleznele protetice computerizate ajută persoanele cu amputații să se miște mai natural
O cercetare recentă de la North Carolina State University și University of North Carolina at Chapel Hill sugerează că gleznele protetice robotizate, controlate prin impulsuri nervoase, pot îmbunătăți în mod semnificativ stabilitatea posturală a persoanelor cu amputații ale membrelor inferioare. Studiul s-a concentrat pe controlul postural, o funcție complexă a corpului care asigură stabilitatea când stăm în picioare.
Autorul corespondent al studiului, Helen Huang, subliniază că organismul uman face ajustări continue pentru a menține stabilitatea, iar aceste ajustări sunt de obicei initiate la nivelul gleznei. Persoanele cu amputații ale membrelor inferioare au deseori dificultăți în atuingerea acestui tip de stabilitate cu dispozitivele protetice convenționale.

Studiul a lucrat cu cinci participanți care aveau amputații sub genunchi la unul dintre picioare. Ei au fost echipați cu o gleznă protetică robotică în stadiu de prototip, care răspunde la semnalele electromiografice (EMG) captate de senzori plasați pe picior. Aceste semnale EMG sunt semnalele electrice înregistrate din mușchii individului și sunt interpretate ca comenzi pentru dispozitivul protetic.

Pentru a testa eficacitatea prototipului, participanții au fost supuși unor „perturbări așteptate”, care le-ar putea destabiliza echilibrul, precum prinderea unei mingi sau ridicarea unor produse alimentare. Un sistem mecanic special dezvoltat a fost utilizat pentru a recrea condițiile ce ar putea pune la încercare stabilitatea participanților. Rezultatele au indicat o stabilitate semnificativ mai mare atunci când participanții au folosit prototipul robotic, comparativ cu dispozitivele protetice pe care le utilizau în mod normal.

Într-o secțiune separată a studiului, s-au măsurat modelele de activitate musculară din întregul corp inferior în timp ce participanții foloseau ambele tipuri de dispozitive protetice. Rezultatele au arătat că modelele de activare a mușchilor erau foarte diferite între cele două condiții, iar în cazul prototipului robotic, acestea erau asemănătoare cu cele ale persoanelor cu ambele membre inferioare intacte.

Huang subliniază că aceste constatări sunt clinic semnificative, întrucât stabilitatea posturală este o problemă majoră pentru utilizatorii de dispozitive protetice. Studiul plănuiește acum un proces mai extins cu un număr mai mare de participanți pentru a demonstra efectele tehnologiei și a identifica ce tip de indivizi ar putea beneficia cel mai mult de aceasta.

sursa: News Medical
foto: Demonstrarea gleznei protetice robotizate. Senzorii electromiografici (pe pulpă la stânga) captează activitatea electrică generată de mușchi atunci când sunt flectați. Acest semnal îi spune protezei ce mușchi artificial să flexeze și cât de mult să flexeze. Pentru persoanele cu amputație, acești senzori sunt plasați în priza protetică. Graficul (dreapta) arată semnalul electromiografic, care este utilizat pentru controlul protezei. Image Credit: Aaron Fleming.

Data actualizare: 19-10-2023 | creare: 19-10-2023 | Vizite: 114
Bibliografie
Robotic prosthetic ankles allow amputees to move more "naturally", link: https://www.news-medical.net/news/20231018/Robotic-prosthetic-ankles-allow-amputees-to-move-more-naturally.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: