Organizația Mondială a Sănătății dorește ca până în 2020 să fie folosite doar „seringile inteligente”

©

Autor: Redacția ROmedic

Organizația Mondială a Sănătății dorește ca până în 2020 să fie folosite doar „seringile inteligente”
Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că până în 2020 toate spitalele și clinicile trebuie să utilizeze exclusiv „seringi inteligente” pentru a limita cât mai mult răspândirea bolilor care se transmit prin injectare. Conform unui studiu recent sponsorizat de OMS, în 2010 acele refolosite au dus la apariția a 1,7 milioane de cazuri de hepatita B, zeci de mii de infecții cu HIV și sute de mii de cazuri de hepatita C.

Folosirea acestor noi seringi ar putea scădea numărul de noi infecții, chiar dacă pe de altă parte prețul lor este dublu comparativ cu cele tradiționale.

Există mai multe brevete ale acestor produse, începând cu anii 1980, însă principiul de funcționare este similar: seringa are un mecanism care face imposibilă utilizarea ei pentru a doua oară, fie prin niște mici „cârlige” în interiorul tubului de plastic, care blochează pistonul, împiedicându-l să mai fie tras în sus, fie printr-un piston fragil, care poate fi distrus foarte ușor atunci când este forțat.

Aceste caracteristici au însă și părți negative: dacă se apasă prea devreme pe piston, e posibil să fie necesar un nou ac, iar dozarea și amestecul mai multor medicamente nu se face cu ușurință.

Seringi inteligente mai noi au fost create astfel încât să contracareze aceste neajunsuri și să permită pistonului să poată fi manipulat în interiorul tubului cilindric de câte ori dorește cel care utilizează seringa. După realizarea primei injecții, acesta poate seta un „lacăt” care să facă imposibilă reutilizarea acului, însă un dezavantaj este că persoana respectivă nu poate fi împiedicată să refolosească seringa. Conform OMS, în țările în curs de dezvoltare, angajații din sistemul sanitar care sunt prost plătiți refolosesc acele din spital în injecțiile pe care le fac în privat pacienților.

Sursa: Popular Science

Data actualizare: 31-05-2019 | creare: 25-02-2015 | Vizite: 1896
Bibliografie
The World Health Organization Wants Everybody To Use Smart Syringes By 2020, link: https://www.popsci.com/who-wants-everybody-use-smart-syringes-2020
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: