Globinele pot proteja ficatul mai bine decât antioxidanți precum glutationului sau vitamina C

©

Autor:

Globinele pot proteja ficatul mai bine decât antioxidanți precum glutationului sau vitamina C
În studii experimentale efectuate pe șoareci, cercetătorii de la Universitatea din Osaka au descoperit o utilizare suplimentară a globinelor, ca medicament intravenos care poate întârzia progresia fibrozei hepatice avansate.
Globinele, o familie de proteine ​​globulare implicate în transportul oxigenului, ar putea satisface astfel o nevoie neacoperită în prezent, aceea a tratamentului bolilor cronice hepatice folosind terapia cu medicamente anti-fibrotice.

Funcțiile membrilor familiei globinei au fost studiate pe larg, atenția fiind concentrată asupra țesuturilor specifice în care sunt exprimate aceste proteine. Pe lângă funcția de legare și transport a oxigenului proteinelor care conțin hem, toate globinele sunt, de asemenea, cunoscute ca fiind implicate în reglarea speciilor reactive de oxigen dăunătoare (ROS), oferind protecție celulelor corpului împotriva stresului oxidativ.

În studiul actual, cercetătorii au observat că atunci când cultivă celule stelate hepatice umane sub tratamente cu globină, componentele globinelor intră în organitele celulare, vânează ROS dăunătoare intracelulare și reduc semnalul direct care reglează producția colagenului. Rezultatele arată astfel capacitatea antioxidantă a globinelor, care pare mai mare decât a glutationului sau vitaminei C.

Alte experimente, efectuate de către aceiași cercetători, în cadrul cărora un model de șoarece cu fibroză hepatică a fost tratat cu injecții intravenoase cu globine, au arătat o suprimare semnificativă a inflamației și fibrozei ficatului, fără niciun efect secundar.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 25-03-2022 | creare: 25-03-2022 | Vizite: 377
Bibliografie
Globins - on the hunt to protect your liver, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/03/220323101257.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Verificarea ficatului - analize, teste și investigații (explicare rezultate ficat)
  • Alimentele ultra-procesate sunt un pericol real pentru sănătatea ficatului
  • Sănătatea ficatului - ce ajută și ce face rău
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum