Ficat sănătos - ce poți face pentru ficatul tău (conform studiilor)

©

Autor:

Ficat sănătos - ce poți face pentru ficatul tău (conform studiilor)

Ficatul reprezintă sistemul principal de filtrare al corpului care transformă toxinele în produse reziduale și metabolizează nutrienții și medicamentele pentru a oferi organismului cele mai importante proteine. Ca parte fundamentală a reglementării generale a organismului, este esențial să îți menții ficatul sănătos și să limitezi suprasolicitarea.


Ce poți face pentru ficatul tău?

Menține o greutate sănătoasă

Dacă ești obez riști să ai un ficat gras care poate duce la boala hepatică grasă nonalcoolică (NAFLD), o inflamație cauzată de acumularea grăsimilor în ficat.

Unele boli hepatice sunt asociate cu obezitatea; 90% dintre persoanele obeze sunt considerate a avea ficat gras (1). Obezitatea poate, de asemenea, să grăbească daunele asociate cu alte afecțiuni, cum ar fi bolile alcoolice hepatice și poate scădea eficiența tratamentelor pentru hepatita C. Pierderea în greutate poate juca un rol important în reducerea grăsimilor hepatice.

O dietă echilibrată

Conform Centers for Disease Control and Prevention (2), adoptarea unei diete echilibrate este esențială pentru persoanele cu probleme hepatice și pentru o stare de sănătate mai bună.


O dietă echilibrată include multe fructe și legume (cinci până la nouă porții pe zi), pâine de cereale integrale și surse de proteine cu un conținut mic de grăsimi.


Dacă întâmpini simptome precum pierderea poftei de mâncare, greață, niveluri scăzute de energie, retenție de lichide la nivelul picioarelor sau acumularea de lichide în abdomen (ascită), va trebui să urmezi anumite sfaturi dietetice specifice.

 

Fă sport regulat

Nu există dovezi clare care să indice că activitatea fizică ajută la lupta împotriva virusului hepatitei C. Cu toate acestea, un program regulat de exerciții fizice menține sistemul imunitar într-o stare bună de funcționare. Mai mult, exercițiile fizice ajută la eliminarea stresului și la o stare de spirit mai bună. Acest lucru este important atunci când suferi de o afecțiune medicală precum hepatita C.

Noi cercetări arată că, inclusiv pacienții care au primit transplant de ficat pot beneficia de activitatea fizică moderată. Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din California, din San Francisco, a descoperit că persoanele suspuse la un transplant hepatic, care au participat la activități fizice regulate, s-au bucurat de o calitate mai bună a vieții. (3)

Evită alcoolul

Persoanele cu hepatită C ar trebui să elimine alcoolul din dieta lor, conform Centers for Disease Control and Prevention. Câteva studii arată că atunci când persoanele cu infecție cu VHC (virusul hepatitic C) încetează să consume alcool, nivelul virusului scade.

Într-un experiment coordonat de Wen-Zhe Ho, cercetătorii au descoperit că alcoolul provoacă multiplicarea virusului hepatitei C în ficat. Rezultatele, raportate în jurnalul Hepatology, arată că alcoolul crește activitatea unei proteine care declanșează producerea de copii noi de VHC. Aceste noi exemplare grăbesc progresul infecției și cresc riscul de leziuni hepatice. (4)

Unii experți încă dezbat dacă este sigur ca persoanele cu VHC să bea cantități mici de alcool - un pahar de vin sau bere pe zi, de exemplu. (5) Mai multe studii sugerează că cel mai mare pericol provine din aportul excesiv. Însă alte cercetări au arătat că, chiar și cantități mici de alcool pot pune o presiune excesivă pe ficat și cresc riscul de deteriorare.

Dacă fumezi, încearcă să renunți

Tutunul este binecunoscut pentru că crește riscul multor tipuri de cancer. Dar toxinele din fumul de țigară pot dăuna ficatului. Studiile au arătat că persoanele cu hepatită care fumează prezintă un risc crescut de a dezvolta atât ciroză a ficatului, cât și cancer hepatic.

 

Un studiu realizat de cercetătorii de la Școala Medicală Universitară Nagoya din Japonia a descoperit că fumatul de țigarete a dublat riscul de cancer la ficat în rândul persoanelor infectate cu VHC. (6) Un studiu realizat de cercetătorii francezi a arătat că fumatul crește în mod dramatic riscul de ciroză.

Medicamente care pot provoca leziuni hepatice

Cel mai cunoscut medicament care poate dăuna ficatului este acetaminofenul (paracetamol). Acest medicament este disponibil pe scară largă fără rețetă și este prezent în multe dintre remedii împotriva gripei și a durerii. Majoritatea medicamentelor pentru durere care sunt etichetate drept „lipsite de aspirină” au ca principal ingredient acetaminofenul.

Acetaminofenul, atunci când este utilizat conform indicațiilor, este extrem de sigur chiar și pentru persoanele cu boli hepatice. Cu toate acestea, o doză mare de acetaminofen, adminstrată pe parcursul mai multor zile poate provoca leziuni ale ficatului. Persoanele sănătoase nu ar trebui să ia o doză mai mare de 1.000 mg de acetaminofen și nu ar trebui să ia mai mult de 3.000 mg într-o zi. Pacienții cu boală hepatică trebuie să limiteze cantitatea zilnică de acetaminofen la 2.000 mg pe zi, sau chiar mai puțin dacă sunt diagnosticați cu boală hepatică severă.

Persoanele care consumă băuturi alcoolice în mod regulat prezintă un risc mai mare de a produce leziuni hepatice severe ca urmare a admistrării de acetaminofen. Consumul de alcool modifică modul în care ficatul descompune anumite medicamente. În cazul acetaminofenului, consumul de alcool duce la acumularea în ficat a unui produs secundar toxic de acetaminofen care poate ucide celulele hepatice.

Medicamente pentru reducerea colesterolului

Un alt grup comun de medicamente care pot afecta testele hepatice sunt medicamentele care scad colesterolul cunoscute în mod obișnuit ca „statine”; un grup care include multe dintre medicamentele prescrise în prezent pentru scăderea colesterolului. Deși, adesea, indivizii prezintă creșteri minore ale testelor hepatice la scurt timp după ce încep să ia aceste medicamente, în marea majoritate a cazurilor, aceste creșteri sunt minime și nivelurile revin la normal, în ciuda utilizării continue a medicamentului. (7) Atâta timp cât testele hepatice sunt monitorizate, medicația nu trebuie oprită, chiar dacă se observă creșteri minore ale testelor hepatice.

Suplimente și plante medicinale

Suplimentele și plantele pot fi toxice pentru ficat. Producția și distribuția acestor suplimente nu este reglementată la fel de atent ca producerea de medicamente. Produsele „naturale” pot fi vândute cu mici testări și fără dovadă de eficacitate. Uneori plantele medicinale sau suplimentele în sine pot provoca leziuni ale ficatului. În alte cazuri, impuritățile sau toxinele introduse în timpul pregătirii produsului pot fi toxice pentru ficat.

Unele dintre produsele despre care se știe că sunt toxice pentru ficat includ ceaiul de Larrea tridentata și de tătăneasă, Kava, scufie și yohimbină, dar există multe altele. (8)

Chiar și suplimentele cu vitamine și suplimentele alimentare, cum ar fi produsele de slăbit, pot fi dăunătoare. Prea mult fier sau vitamina A poate duce la afectarea hepatică semnificativă. În general, nu trebuie să iei suplimente de fier decât dacă ai fost diagnosticat cu deficiență de fier. Doza de vitamina A nu trebuie să depășească niciodată 5.000 de unități pe zi, cu excepția cazului în care este furnizată ca beta-caroten.

Medicamente pentru a proteja sănătatea ficatului

Cu câteva excepții, persoanele care au o boală hepatică ușoară pot lua în siguranță majoritatea medicamentelor pe bază de rețetă și fără prescripție medicală la doza recomandată. Având o boală hepatică ușoară, cum ar fi hepatita C sau ficatul gras, există un risc minim ca un medicament să fie toxic pentru ficat. Cu toate acestea, dacă o persoană cu boală hepatică preexistentă dezvoltă leziuni hepatice ca urmare a administrării unui medicament, deteriorarea poate fi mult mai severă. Din acest motiv, ori de câte ori este posibil, medicii preferă să utilizeze medicamente „sigure pentru ficat”.

Cercetările au arătat că medicamentele de scădere a colesterolului sunt sigure la persoanele cu boală hepatică grasă sau infecție ușoară cu hepatitei C și, de fapt, pot fi benefice pentru ficat prin scăderea inflamației.

Persoanele cu tipuri mai grave de boli hepatice, cum ar fi ciroza, trebuie să fie mai atente cu privire la tipurile și doza de medicamente pe care le iau. În timp ce capacitatea ficatului de a se descompune și de a utiliza medicamente este păstrată chiar și atunci când este prezentă boala hepatică severă, există unele medicamente care nu trebuie utilizate sau ar trebui utilizate în doză redusă atunci când sunt administrate pacienților cu ciroză în stadiu avansat.


Data actualizare: 11-09-2019 | creare: 11-09-2019 | Vizite: 3351
Bibliografie
1. Fatty liver disease in morbid obesity. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3319904
2. HCV Advocate, newsletter. Diet and hepatitis C.
3. Painter, P. et al. Physical activity and health-related quality of life in liver transplant patients. Liver Transplants.
4. Ho, W. et al. Alcohol increases hepatitis C virus in human cells. Hepatology
5. Vento, S. et al. Does hepatitis C virus cause severe liver disease only in people who drink alcohol? Lancet Infectious Diseases
6. Koide, T. et al. HBV/HCV infection, alcohol, tobacco, and genetic polymorphisms for hepatocellular carcinoma in Nagoya, Japan. Asian Pacific Journal of Cancer Prevention
7. HCV Advocate, newsletter. Drugs and the liver.
8. Food and Drug Administration. Drug-induced Liver Toxicity. https://www.fda.gov/cder/livertox/default.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Investigații paraclinice în bolile hepatice și biliare
  • Moduri în care ne putem distruge ficatul
  • Semnele și simptomele ficatului (probleme cu ficatul)
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum