Hematomul subdural

Hematomul subdural
Hematomul subdural este o colectie sangvina care se gaseste in spatiul subdural, intre dura mater si arahnoida. Cauza acestei colectii sangvine este in general un traumatism cu directie sagitala. Sursa hemoragiei este reprezentata de ruptura venelor aferente ale sinusului longitudinal sau a venelor corticale si mai rar sursa sangerarii este o artera corticala.

Hematomul subdural este delimitat de cele mai multe ori de o capsula fibroasa, care adera de tesutul cerebral. Colectia sangvina este uneori intinsa pe toata suprafata unei emisfere cerebrale.

Hematoamele subdurale bilaterale sunt rare, ele aparand in cazul traumatismelor severe cu impact in puncte multiple pe cutia craniana. Hematoamele subdurale de fosa posterioara sunt foarte rare.

Clasificarea hematoamelor subdurale

Hematoame subdurale acute.

Aceste hematoame se manifesta clinic in primele 3 zile de la traumatism. Continutul lor este format din cheaguri de consistenta moale, friabile. Sangele in stare lichida este in cantitate mica.

Hematoame subdurale subacute.

Aceste tipuri se manifesta clinic intre 3 zile si 21 de zile dupa traumatism. Continutul lor este reprezentat de cheaguri gelatinoase, avand o cantitate mai mare de sange lichid. Periferia acestor hematoame este delimitata de o membrana fibrinoasa.

Hematoame subdurale cronice.

Acestea apar dincolo de 3 saptamani de la traumatismul cauzal. Sunt delimitate de catre o capsula conjunctiva. Continutul este format din revarsat sangvin. Capsula care delimiteaza hematomul se formeaza in primele 8-12 ore de la traumatism si se organizeaza total dupa aproximativ 3-4 saptamani. Capsula este formata din doua componente:
  • capsula parietala situata juxtadural
  • capsula viscerala situata juxtaarahnoidian.
In faza initiala continutul hematomului este reprezentat de catre sange modificat, iar in stadiile avansate sangele capata un aspect xantocrom.

Din punct de vedere anatomopatologic, formarea acestor colectii se explica prin sangerarea dintr-o zona de dilacerare sau contuzie cerebrala sau prin ruptura unui hematom intraparenchimatos care se varsa in cortexul cerebral si in spatiul subdural.

Manifestari clinice

Manifestarile clinice ale hematoamelor subdurale depind de gravitatea si intensitatea traumatismului si a leziunilor cerebrale. In fazele imediate de dupa traumatismul cranio-cerebral pacientul isi pierde starea de constienta. Tot in aceasta perioada apar deficite neurologice:
  • deficite motorii contro- sau ipsilaterale,
  • crize convulsive localizate sau generalizate,
  • modificari pupilare,
  • pareza nervului cranian III,
  • afazie
  • cefalee.

Intervalul remisiv este foarte scurt, de cateva ore, fiind acompaniat de cefalee, ameteli si alterarea starii generale. Perioada de agravare a simptomatologiei se manifesta prin:
  • alterarea profunda a starii de constienta,
  • coma si alterarea grava a functiilor trunchiului cerebral,
  • semne neurologice de focalizare (hemipareze, hemiplegii controlaterale),
  • semne oftalmologice ca midriaza unilaterala de aceeasi parte cu hematomul (ca rezultat al compresiunii trunchiului cerebral).

Evolutie si prognostic

Hematomul subdural are o evolutie nevavorabila in lipsa tratamentului, iar prognosticul este rezervat daca nu se intervine chirurgical de urgenta.

Data actualizare: 13-05-2014 | creare: 22-03-2009 | Vizite: 25883
Bibliografie
1. Aldea H., (1999) - “Curs de neurochirurgie”, Ed. Dosoftei, Iasi. Pag. 41-43
2. Harrison – „Traumatisme craniene si ale coloanei vertebrale”, in „Diagnosticul afectiunilor neurologice”, editia 14, pag. 2631-2633
3. Sofletea, Al., Campeanu, E., (1962) - ,,Simptomatologia clinica a bolii traumatice”. In ,,Neurologia”, Ed. Medicala, pag 690-692
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum