Impactul muzicii asupra învățării și memoriei

Impactul muzicii asupra învățării și memoriei

©

Autor:

Impactul muzicii asupra învățării și memoriei

Muzica joacă un rol semnificativ în viaÈ›a noastră de zi cu zi, nu doar ca o formă de divertisment, ci È™i ca un mijloc de a influenÈ›a procesele cognitive, cum ar fi învățarea È™i memoria. Un studiu recent realizat de Yiren Ren, doctorand în anul È™ase la Școala de Psihologie din cadrul Georgia Tech, aduce noi perspective asupra modului în care muzica poate modula memoria È™i influenÈ›a stările emoÈ›ionale. Studiul a fost publicat în revistele PLOS One È™i Cognitive, Affective, & Behavioral Neuroscience (CABN), oferind dovezi valoroase despre modul în care muzica poate fi utilizată atât în viaÈ›a cotidiană, cât È™i în intervenÈ›ii clinice.

Muzica și modularea memoriei

Studiile realizate de Yiren Ren È™i echipa sa au explorat impactul muzicii asupra memoriei în două moduri diferite. Primul studiu a analizat cum muzica poate influenÈ›a calitatea amintirilor în momentul formării acestora, concentrându-se pe procesul de învățare. Al doilea studiu a investigat modul în care muzica poate schimba emoÈ›iile asociate cu amintirile deja existente.

 

Dr. Thackery Brown, consilierul de facultate al lui Ren È™i coautor al studiului, explică: „Unul dintre studii se concentrează pe modul în care muzica poate influenÈ›a calitatea memoriei atunci când aceasta se formează, fiind vorba despre învățare. Celălalt studiu se axează pe amintirile deja existente È™i întreabă dacă putem schimba emoÈ›iile asociate cu acestea folosind muzica.”

Crearea stărilor emoționale prin muzică

Când vizionăm un film cu o coloană sonoră puternică, muzica ne îndrumă emoÈ›iile în direcÈ›ia dorită de compozitor. În studiul CABN, Ren, Brown È™i colaboratorii lor de la Universitatea din Colorado au demonstrat că acest tip de „muzică de stare” poate fi suficient de puternic pentru a modifica felul în care ne amintim trecutul.

 

Studiul a inclus 44 de studenÈ›i de la Georgia Tech care au ascultat coloane sonore de film în timp ce îÈ™i aminteau o amintire dificilă. ParticipanÈ›ii nu au fost identificaÈ›i ca având tulburări de dispoziÈ›ie, deoarece scopul studiului a fost de a evalua modul în care muzica poate modula nivelul emoÈ›ional al amintirilor într-un grup aleatoriu de oameni.

 

Rezultatele au arătat că participanÈ›ii au integrat noi emoÈ›ii în amintirile lor care corespundeau stării muzicii ascultate. Acest efect a fost persistent, deoarece a doua zi, când participanÈ›ii È™i-au reamintit aceleaÈ™i amintiri, dar fără muzică, tonul emoÈ›ional a rămas similar cu cel indus de muzica ascultată cu o zi înainte.

 

Cercetătorii au monitorizat această activitate cerebrală folosind imagistica prin rezonanță magnetică funcÈ›ională (fMRI), observând creÈ™terea conectivității între amigdala, responsabilă de procesarea emoÈ›iilor, È™i alte zone ale creierului asociate memoriei È™i integrării informaÈ›iilor. „Acest studiu evidenÈ›iază maleabilitatea memoriei în răspuns la muzică È™i rolul puternic pe care muzica îl poate juca în schimbarea amintirilor existente,” spune Ren.

Importanța familiarității muzicii

Al doilea studiu a pus întrebarea: Ar trebui să ascultăm muzică în timp ce lucrăm sau studiem? Dacă da, există tipuri de muzică mai benefice decât altele? Răspunsul poate depinde, parÈ›ial, de preferinÈ›ele personale, dar cercetările lui Ren sugerează că familiaritatea È™i structura muzicii joacă un rol esenÈ›ial.

 

Studiul a inclus 48 de participanÈ›i care au fost rugaÈ›i să înveÈ›e secvenÈ›e de forme abstracte în timp ce ascultau diferite tipuri de muzică. Ren a comparat efectele muzicii familiare, cu un tipar tradiÈ›ional de ton, ritm È™i melodie, cu muzică familiară, dar atonală. Rezultatele au arătat că muzica familiară È™i previzibilă a ajutat participanÈ›ii să înveÈ›e È™i să-È™i amintească mai uÈ™or secvenÈ›ele de forme, în timp ce muzica atonală a îngreunat procesul de învățare.

 

„În funcÈ›ie de familiaritatea È™i structura sa, muzica poate ajuta sau împiedica memoria,” spune Ren, care doreÈ™te să aprofundeze mecanismele neuronale prin care muzica influenÈ›ează comportamentul uman.

Concluzii și perspective viitoare

Ren îÈ™i propune să finalizeze studiile de doctorat în decembrie È™i caută poziÈ›ii de cercetare postdoctorală care să-i permită să continue munca începută la Georgia Tech. Ea doreÈ™te să dezvolte terapii bazate pe muzică pentru condiÈ›ii precum depresia sau tulburarea de stres posttraumatic (PTSD), explorând în acelaÈ™i timp noi strategii de reabilitare pentru populaÈ›iile îmbătrânite È™i pentru persoanele cu demență.

 

„Aceste studii timpurii dezvăluie că muzica poate ajuta sau împiedica memoria, în funcÈ›ie de familiaritatea È™i structura sa,” spune Ren. „Sunt încântată să combin dragostea mea pentru muzică cu interesul pentru memorie, deoarece cred că următoarea fază a cercetării mele ar putea oferi dovezi valoroase pentru susÈ›inerea dezvoltării unor intervenÈ›ii bazate pe muzică pentru sănătatea mentală È™i funcÈ›ia cognitivă.”


Data actualizare: 02-09-2024 | creare: 02-09-2024 | Vizite: 150
Bibliografie
Yiren Ren, Sophia Kaltsouni Mehdizadeh, Grace Leslie, Thackery Brown. Affective music during episodic memory recollection modulates subsequent false emotional memory traces: an fMRI study. Cognitive, Affective, & Behavioral Neuroscience, 2024;
DOI: 10.3758/s13415-024-01200-0

Image by freepik
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • De ce unele persoane nu reacÈ›ionează emoÈ›ional la niciun tip de muzică?
  • Persoanele care È™tiu să cânte la un instrument muzical au o viteză de reacÈ›ie mai mare
  • Muzica veselă evocă mult mai uÈ™or amintiri autobiografice
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum