Importanta educatiei sexuale pentru copii

©

Autor: Redacția ROmedic

Importanta educatiei sexuale pentru copii

Prezenta manifestarilor si dorintelor sexuale la copii, inca din copilaria timpurie, a fost una dintre cele mai importante polemici ridicate de Sigmund Freud, tatal psihanalizei, acum aproape un secol. Cei mai multi dintre cititori isi pot imagina scandalul tezei sale in societatea de la vremea respectiva! Incepand de atunci, studiile pe aceasta tema nu s-au oprit, iar in zilele noastre educatia sexuala ocupa un loc important in multe scoli si familii.
Cu toate acestea, acest exemplu pozitiv nu poate fi generalizat, pentru ca inca exista parinti si cadre didactice care atunci cand copiii le adreseaza intrebari in legatura cu sexualitatea, nu raspund, evita subiectul si uneori chiar mint. Drept urmare, copiii percep acea atitudine intr-un mod eronat si inteleg ca nu ar trebui sa mai puna intrebari pe subiect, iar adultii se simt usurati si sunt multumiti ca si-au atins scopul. In aceeasi idee, lipsa unei orientari sexuale adecvate din partea adultilor determina copiii sa-si imagineze lucruri care nu au legatura cu realitatea.


Desi numeroase persoane adulte evita sa abordeze subiectul educatiei sexuale, mai devreme sau mai tarziu copiii se vor confrunta cu multe intrebari si situatii care trebuie sa fie rezolvate intr-un fel. De aceea, modul in care parintii si oamenii din jurul minorilor se preocupa de problema educatiei sexuale de timpuriu este crucial pentru propria sexualitate in viitor. Ceea ce se invata mai devreme despre sexualitate este dificil de schimbat mai tarziu. De fapt, partea informativa a ceea ce tine de invatare este de obicei uitata, in timp ce atitudinea adultilor nu este. De exemplu, cei mai multi adulti care si-au intrebat parintii cand erau mici “ce este sexul?” au uitat raspunsul, dar nu si fata inspaimantata a parintilor lor sub impactul de moment.


Sexualitatea insoteste orice persoana de la nastere si pana la moarte

Este de la sine inteles ca au loc schimbari de sexualitate in diferite perioade ale vietii. In adolescenta, organele genitale sunt mai putin dezvoltate, au mai putini hormoni sexuali care circula in sange, placerea fizica este mai difuza, atractia sexuala la stimuli erotici nu este la fel de clara si dorinta nu este determinata. Chiar si activitatea sexuala este foarte diferita de cea a adultilor. Prin constientizarea faptului ca sexualitatea este prezenta de la nastere, se intelege importanta educatiei sexuale in copilarie, deoarece sexualitatea copiilor va sta la baza sexualitatii adultilor.


Experienta atasamentului va influenta relatiile viitoare

Pe de alta parte, este esential sa se mentioneze subiectul afectivitatii, un comportament emotiv care incepe sa fie construit inca din primele luni de viata. Afectiunea pentru copii este foarte importanta, in special aceea care vine de la persoanele care au grija de ei. Legatura care este creata cu acesti oameni este, de fapt, atasamentul. Acest sentiment de afectiune puternica este crucial pentru ca, prin aceasta, copiii dobandesc securitate, incredere, independenta, stabilitate si respect de sine. Experienta atasamentului va determina relatiile viitoare: daca experienta a fost negativa, este posibil ca relatiile sa fie mai scurte si mai putin satisfacatoare.


Gestionarea informatiilor non-verbale si a atitudinilor exprimate

Educatia sexuala pentru copii nu se limiteaza la raspunsurile pe care acestia le primesc de la adulti, la lectiile si sfaturile pe care parintii si educatorii le pot transmite. Informatiile non-verbale si atitudinile exprimate de adulti sunt de asemenea esentiale. Inca din timpul sarcinii exista asteptari diferite legate de copii, in functie de sex - baietei sau fetite. Dupa ce se nasc, copiii vor primi jucarii si hainute diferite. Chiar si afectiunea este exprimata in moduri diferite, de la baieti la fetite. Toate aceste atitudini exprimate duc la stabilirea rolurilor de gen.
O mare parte dintre informatiile non-verbale care promoveaza aceste diferente se pot vedea si in modelele simbolice din filmele pentru copii, reclame, povesti. Desi multi cred ca acest lucru nu are nimic de-a face cu sexualitatea, lucrurile nu stau asa. Toate aceste modele determina sa se creada ca exista mai multe diferente intre sexul masculin si cel feminin decat exista in realitate. Adultii ar trebui sa fie constienti de faptul ca toate aceste informatii subliminale exista si ca micutii le primesc in mod inevitabil, pentru a le contracara cu mesaje mai structurate. De asemenea, este important sa se filtreze anumite materiale cu care micutii intra in contact - povesti, filme, programe TV, reclame etc.
Parintii si educatorii, prin exemplul lor, ar trebui sa fie un model. Influentele negative ofera copilului notiuni gresite si nocive. La modul general, singurul mediu care poate evita aceste interferente negative este familia. Parintii si celelalte persoane adulte cu care copiii intra in contact trebuie sa filtreze informatiile care ajung la micuti. Este necesar sa se creeze si sa se mentina un canal deschis de comunicare cu copiii care sa includa discutii si interventii asupra a ceea ce este corect si ce nu este, legat de toate subiectele, inclusiv despre sanatate copii, dar mai ales de sexualitate si dezvoltarea acesteia in directia corecta. Este recomandabil sa se monitorizeze indeaproape mediul si activitatile copilului si sa fie ghidat atunci cand este necesar.


Rolul comunicarii verbale

Educatia copilului nu trebuie sa intre in vacanta niciodata. Parintii si cadrele didactice ar trebui sa inteleaga intrebarile celor mici pentru a-i indruma in cel mai bun mod. Un parinte pus in fata unei intrebari la care nu cunoaste raspuns ar trebui sa amane cu delicatete si naturalete raspunsul pana ce se va informa corect. Cu toate acestea, nu este necesar sa se furnizeze mai multe informatii decat se solicita. Raspunsurile trebuie sa fie in concordanta cu varsta si maturitatea copilului. De asemenea, limbajul utilizat de catre parinti trebuie sa fie in concordanta cu varsta copilului. Este de dorit ca parintii sa se familiarizeze cu terminologia corespunzatoare.
In cursul vietii, fiecare persoana ar trebui sa-si experimenteze sexualitatea intr-un mod pozitiv si sa se bucure de ea fara conditionare culturala sau sociala. Ceea ce primesc cand sunt mici, copiii vor transmite ca adulti.

 

In concluzie, este extrem de important ca micutii sa primeasca educatie sexuala constienta si coerenta prin comunicare verbala si non-verbala. Informatiile corecte, la momentul potrivit, bine transmise fara tensiuni si mistere, reprezinta succesul claritatii sexuale a minorilor. Raspunsurile la intrebarile pe care le adreseaza, indiferent de amploarea lor, reprezinta un drept pe care copiii il au si o datorie a parintilor si a educatorilor care trebuie sa le raspunda sincer si fara frica.


Sexualitatea este un aspect natural al fiintelor umane, o functie a persoanei, asa cum, de astfel, sunt mancarea, mersul pe jos, cititul, studiul si multe altele. Ca atare, trebuie sa fie un subiect tratat cu naturalete, onestitate, afectiune si trebuie sa detina propriul sau spatiu in procesul educational al copilului.


Data actualizare: 28-12-2017 | creare: 28-12-2017 | Vizite: 2747
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: