Dezvirginarea - ce trebuie să știi, sfaturi și explicații

©

Autor:

Dezvirginarea - ce trebuie să știi, sfaturi și explicații

Pierderea virginităţii este o experienţă unică, specială şi poate că nu ştii întotdeauna la ce să te aştepţi. Virginitatea poate avea mai multe semnificaţii pentru diverse categorii de oameni. Noţiunile de virginitate şi dezvirginare diferă de la cultură la cultură, fiind încă tratate ca subiecte tabu în societăţile tradiţionale. A fi virgin înseamnă a nu fi întreţinut relaţii intime ce presupun penetrare, însă aceasta nu este singura definiţie a termenului.

În timpul actului sexual se pot observa anumite modificări ce survin la nivelul corpului, atât pentru femei cât şi pentru bărbaţi. Organele genitale sunt extrem de sensibile, ele conţin mii de terminaţii nervoase. Creierul eliberează hormoni care menţin plăcerea survenită în timpul actului sexual. Hormonii eliberaţi înaintea şi în decursul actului sexual duc la creşterea cantităţii de secreţii vaginale şi stimulează organul masculin gential să devină erect. Se observă, de asemenea, o accelerare a ritmului cardiac şi a respiraţiei. S-au înregistrat anumite modificări şi la nivelul sânilor. Aceştia îşi pot mări volumul, întrucât excitaţia sexuală stimulează circulaţia sângelui în zona sânilor. De asemenea, sfârcurile pot deveni mai sensibile decât în mod obişnuit. Acestea reprezintă modificări temporare ale corpului.

În timpul actului sexual, creierul eliberează hormoni precum endorfinele, dopamina şi oxitocina. Oxitocina mai este numită şi hormonul iubirii. Pentru a penetra vaginul este necesar ca penisul să fie în stare erectă. Însă, acest lucru reprezintă uneori o problemă, în special când ne referim la primul contact sexual. Din cauza stresului şi anxietăţii, poate surveni disfuncţia erectilă ocazională.

Primul contact sexual va fi urmat de o senzaţie de disconfort, însă nu ar trebui să fie dureros. Pentru a minimiza disconfortul este foarte importantă etapa de preludiu. Preludiul va intensifica senzaţia de plăcere şi va spori intimitatea cuplului. Cu toate că vaginul secretă în mod natural un lichid care să permită lubrifierea, s-ar putea să fie necesară utilizarea adiţională a unui lubrifiant pentru a evita senzaţia de durere sau disconfort. Aceste produse pot fi achiziţionate online sau din magazine.

Unul dintre miturile referitoare la virginitate este acela că la primul contact sexual se va rupe himenul, fapt care va cauza durere şi o sângerare abundentă. Himenul este o membrană subţire, elastică, care acoperă parţial deschiderea vaginală. Există mai multe tipuri de himen, iar unele femei se pot naşte fără a avea unul. În timpul actului sexual, himenul se poate fisura, ceea ce va duce la o sângerare superficială, însă doar atunci când acesta nu este suficient de elastic sau atunci când are o deschidere foarte mică, spre exemplu în adolescenţă. Aşadar, himenul este o membrană elastică și nu acoperă complet deschiderea vaginală. Dacă ar fi aşa, atunci sângele menstrual și alte secreţii vaginale nu ar avea cum să iasă din corp. În multe cazuri, himenul unei femei se fisurează cu mult înainte de primul contact sexual. Unele activități care necesită efort fizic, cum ar fi sportul, pot provoca fisuri minore himenului. Unii oameni consideră că ruperea himenului este un semn ireversibil al pierderii virginității. Cu toate acestea, este imposibil de spus dacă o femeie a întreţinut relaţii intime doar examinându-i himenul.

Unele persoane, în special adolescenţi, consideră că există o vârstă anume la care ar trebui să devină activi sexual deoarece simt o presiune socială. Vârsta medie de începere a raporturilor intime este de 17 ani, la fete. Cu toate acestea, majoritatea persoanelor se gândesc foarte bine înainte de a face acest pas. Astfel, 47,8% dintre elevii de liceu din Statele Unite nu au întreţinut relaţii intime, conform datelor colectate de Centrele de Prevenire şi Control al Bolilor (CDC) în anul 2017. Nu există un moment anume pentru a face acest pas, este o decizie strict personală, care nu ar trebui influenţată de acţiunile sau părerile celorlalţi.

De fiecare dată când o persoană întreţine relaţii sexuale fără să folosească mijloace de protecţie există riscul de transmitere a unor infecţii şi boli. Anumite boli cu transmitere sexuală nu prezintă simptome, iar persoana care are o astfel de boală poate să nu ştie de existenţa ei. Cea mai bună opţiune pentru a nu fi expus la aceste boli este utilizarea prezervativului. Conform unor statistici realizate de American Sexual Health Association, unul din doi oameni activi sexual va fi contractat o boală cu transmitere sexuală până la vârsta de 25 de ani, iar jumătate dintre aceste boli se manifestă la persoane cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani.

Printre cel mai des întâlnite boli cu transmitere sexuală se numără: infecţia cu virusul papiloma uman (HPV), Chlamydia, Gonoreea şi Herpesul genital.

Există zvonuri conform cărora femeile nu pot rămâne însărcinate prima dată când întreţin relaţii intime, însă acest lucru este fals. Dacă nu se utilizează metode contraceptive, chiar şi primul contact sexual poate duce la apariţia unei sarcini.

Nu în cele din urmă, prima experienţă sexuală se va desfăşura doar cu acordul ambilor parteneri şi niciodată nu este prea târziu pentru a da înapoi. Nimeni nu poate spune când este momentul potrivit. Însă atunci când se va întâmpla, măsurile de protecţie şi contracepţie sunt indispensabile.


Data actualizare: 05-11-2019 | creare: 05-11-2019 | Vizite: 98870
Bibliografie
What happens when you lose your virginity?, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/326122.php
What Happens When You Lose Virginity? A Female Body Guide, link: https://flo.health/menstrual-cycle/sex/sexual-health/what-happens-when-you-lose-virginity
Virginity, link: https://www.plannedparenthood.org/learn/teens/sex/virginity
27 Things You Should Know Before You “Lose” Your Virginity, link: https://www.healthline.com/health/healthy-sex/what-happens-when-you-lose-your-virginity#physical-changes
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum