Importanta raporturilor anatomice in infectiile pielii

©

Autor: Redacția ROmedic

Epidermul asigura protectie mecanica impotriva infectiilor, prin intermediul stratului cornos; epidermul nu este vascularizat. Afectarea integritarii acestui strat (taieturi, muscaturi, arsuri), permite patogenilor sa patrunda in structurile mai profunde. Uneori, chiar si canalul foliculului pilos reprezinta o poarta de intrare pentru bacteriile din flora normala (Staphylococcus) sau a celor patogene (foliculita cu Pseudomonas).

 

Agentul patogen poate fi inoculat direct la nivel cutanat (de exemplu infectia cu virusul herpes simplex, urmata de formarea unor vizicule), poate proveni din plexul capilar dermic (de exemplu in varicela), sau poate ajunge la nivelul tegumentului pe traiectul unor nervi periferici (herpes zoster).


Unele infectii bacteriene, se pot extinde atat in profunzime cat si in suprafata; este cazul erizipelului care are o diseminate superficiala rapida. Extinderea rapida a infectiei este favorizate de reteaua capilara limfatica; erizipelul afecteaza doar epidermul, iar prin blocarea drenajului limfatic leziunea va avea un aspect edematiat.

 

Dermul este bine vascularizat; existenta plexului capilar, permite elaborarea unui raspuns inflamator adecvat, care ofera importante semne si simptome clinice. Vasculita acestui plex, se caracterizeaza prin aparitia petesiilor si a nodulilor Osler, elemente esentiale in diagnosticul clinic al endocarditei infectioase.

 

Prezenta unor infectii metastatice la vinelul capilarelor dermice, favorizeaza dervoltarea altor infectii cutanate: cu fungi, cu gonococ, cu Salmonella etc. De amenenea, capilarele dermice reprezinta o cale de diseminare locala sau sitemica a infectiei. La nivelul venulelor dermice, vor fi sechestrate PMN-urile care vor transvaza (vor iesi din vas) catre focare infectioase.

O reactie inflamatorie exagerata, va conduce la blocaj venos, urmat de aparitia edemului.

 

Edemul insotit de purpura si echimoze, indica afectarea integritatii structurilor vasculare dermice, cu posibilitatea aparitiei fasceitei necrozante si a necrozei musculare (datorita extinderii in profunzime a infectiei).


Data actualizare: 12-08-2013 | creare: 30-12-2006 | Vizite: 6509
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Forumul Boli de piele:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  mai multe discuții din Boli de piele