Inecul - primul ajutor

©

Autor:

Inecul - primul ajutor

In toate urgentele in care este implicata o persoana care se ineaca, amintiti-va intotdeauna sa va protejati in primul rand pe dumneavoastra.

In apa adanca,  se poate intampla ca persoana care se ineaca sa traga sub apa salvatorul. E esential sa va pastrati calmul si sa nu va supraevaluati puterile. Daca sunteti insotit, trimiteti aceasta persoana dupa ajutor, in timp ce incercati sa salvati persoana la inec.

Care sunt primele masuri care trebuie luate daca o persoana se ineaca?

  • daca victima este langa un dig sau langa marginea unui bazin de inot, intindeti-va pe sol si dati-i victimei mana sau piciorul si tineti-o in siguranta. Daca victima este mai departe, aruncati-i un colac de salvare, un prosop sau alte obiecte.
  • daca victima se afla departe de tarm, inotati pana la ea si intindeti-i un colac, o scandura, un bat sau o franghie, pentru a o trage in siguranta la mal. S-ar putea sa fie necesar sa va deplasati cu o barca pana la locul accidentului. In acest caz, intindeti-i victimei o vasla sau ceva potrivit pentru a o trage catre barca. Daca este posibil, victima se va agata de obiect si va fi trasa in urma barcii pana la tarm. In caz contrar, trageti cu grija victima in barca.
  • daca se suspecteaza o leziune la nivelul gatului sau spatelui cauzata de aruncarea in apa sau de un accident (cu placa de surf de exemplu), asezati o scandura (o plansa de surf, o tablie de masa) sub spatele si capul victimei cat timp aceasta este inca in apa. Scandura trebuie sa fie suficient de lunga pentru a ajunge de la fese pana la cap, pentru a preveni alte miscari ale corpului victimei ce ar produce leziuni suplimentare la nivelul gatului sau coloanei vertebrale. Scoateti victima afara din apa pe aceasta scandura.
  • daca victima nu respira, maneverele de respiratie artificiala trebuie incepute imediat, inainte ca victima sa fie scoasa complet din apa, daca este posibil. De indata ce corpul victimei este sprijinit, fie in barca, fie in apa mai putin adanca, incepeti respiratia gura la gura. Imediat ce victima este scoasa din apa, asezati-o pe spate pe o suprafata rigida si continuati respiratia gura la gura si masajul cardio-pulmonar, daca este necesar. Nu pierdeti timpul incercand sa scoateti apa din plamanii victimei.
  • daca nu aveti o scandura la indemana, impingeti usor victima catre mal, spre apa mai putin adanca si ramaneti alaturi. Nu impingeti victima din laterale. Trageti-o de subsuori sau de picioare in lungul corpului. Mentineti in aceeasi linie capul si corpul. Strigati sau trimiteti pe cineva dupa ajutor.
  • daca victima se afla in apa cu capul in jos, intoarceti-o cu multa grija, pastrand capul, gatul si corpul in aceeasi linie. Retineti ca orice miscare a capului (inainte, inapoi, lateral) poate produce fie paralizia, fie moartea victimei. Daca totusi sunteti nevoit sa miscati victima, incercati sa mentineti tot timpul capul, gatul si corpul in aceeasi linie.

Respiratia gura la gura

Daca victima nu respira, dar nu suspectati un traumatism la nivelul cefei, efectuati toate cele patru etape.

Daca insa suspectati o leziune la nivelul gatului, ca in cazul intr-un accident de scufundare sau o cadere de la inaltime, nu rasuciti si nu rotiti capul. Ridicati doar barbia cu grija, pentru a deschide caile aeriane. Verificati daca nu se afla obiecte sau materiale straine in gura. In acest caz, urmati etapele trei si patru.

  • etapa 1: asigurati-va ca victima se afla intinsa pe un plan dur, fara denivelari. Curatati rapid cavitatea bucala si caile respiratorii de corpi straini.
  • etapa 2: inclinati capul victimei pe spate, tinand o palma pe fruntea acesteia si degetele celeilalte maini sub barbie.
  • etapa 3: strangeti narile victimei intre aratator si degetul mare. Puneti gura etans peste gura victimei (gura si nasul pentru un sugar sau copil mic). Expirati de doua ori rapid.
  • etapa 4: opriti-va din suflat cand toracele este complet destins. Ridicati-va si ascultati zgomotele jetului de aer care iese. Urmariti cu privirea miscarea de coborare a pieptului. Repetati manevra de respiratie.


Daca victima respira, pentru a va asigura ca respira spontan in continuare supravegheati victima, asezati-o pe o parte cu capul impins pe spate in asa fel incat lichidul sa poata iesi, pastrati confortul termic al victimei, incurajati-o, urmariti eventuala aparitie a semnelor de soc si solicitati imediat asistenta medicala. Intre timp, NU dati victimei mancare sau apa.

Daca evenimentul se produce cand un individ (de obicei un copil) efectueaza o hiperventilare (respira mai adanc, trage aer mai mult) cu scopul de a efectua o scufundare de mai lunga durata:

Procesul de hiperventilatie indeparteaza din sange dioxidul de carbon, care la nivel normal reprezinta stimulul care declanseaza respiratia. Din moment ce scopul este de a sta sub apa cat mai mult, scufundatorul poate pierde reflexul respirator si lesina, din lipsa de oxigen. Daca nu este scos la timp, se poate ineca.

Semnele, in acest caz ,sunt: victima a stat sub apa sau cu fata in jos mai mult decat de obicei si pare fara viata cand se afla in apa. Solutia este scoaterea imediata a victimei din apa, mentinerea cailor aeriene libere. Daca este nevoie, efectuati manevrele de resuscitare respiratorie si circulatorie.
Duceti victima la camera de garda a celui mai apropiat spital pentru o evaluare completa.

Prognosticul depinde de cat de mult a stat victima in apa si de capacitatea organismului acesteia de a folosi resursele existente. In principiu, daca o victima este salvata de la inec si nu exista leziuni cerebrale, ale coloanei vertebrale, prognosticul este favorabil.

Persoanele care au intrat in apa rece la mai putin de 5 grade Celsius pot supravietui frecvent fara a prezenta leziuni cerebrale. Unele victime scufundate la aceasta temperatura timp de 38 minute au supravietuit. Un reflex, mai accentuat la copiii mici, incetineste bataile inimii si conserva oxigenul existent deja in sange pentru alimentarea creierului si inimii.

Respiratia gura la gura si resuscitarea cardio-pulmonara trebuie incepute cat mai curand posibil si continuate, adesea timp de cateva ore, pana ce corpul victimei se incalzeste, iar acesta incepe sa respire spontan. Continuarea tratamentului intr-un cabinet medical sau intr-o camera de urgenta este de asemenea necesara.

Pentru preintampinarea situatiilor de inec, se recomanda precautie si respectarea indicatiilor specialistilor atunci cand se merge la un bazin de inot, la mare, lac, cu atat mai mult daca este vorba si de copii.

Incercati sa ramaneti aproape de mal si sa supravegheati permanent copiii!


Data actualizare: 29-05-2019 | creare: 18-09-2012 | Vizite: 7671
Bibliografie
1"Primul ajutor in caz de inec", https://www.firstaid.ph/first-aid-procedures/drowning.html
2."Primul ajutor pentru un om care se ineaca", https://library.thinkquest.org/28170/86.html#
3."Inecul", https://en.wikipedia.org/wiki/Drowning
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum