Ruptura de ligamente la genunchi - primul ajutor

©

Autor:

Ruptura de ligamente la genunchi - primul ajutor
Ruptura de ligamente, sau lezarea ligamentului incrucisat, este una dintre cele mai frecvente leziuni in sport, alaturi de entorsa de glezna.

Leziunea afecteaza unul dintre cele doua ligamente prinse incrucisat care, impreuna, confera stabilitate genunchiului. Ruptura poate avea diferite grade de gravitate, pornind de la ruptura microscopica, pana la desprinderea completa de pe os (cu grade intermediare de gravitate).

Ruptura de ligamente poate fi insotita si de ruptura de menisc.

Leziunea se produce printr-un traumatism la nivelul genunchiului, cand acesta este in hiperextensie. De asemenea, poate aparea si ca urmare a fortei exercitate de corp asupra genunchiului, in momentul in care piciorul (laba piciorului) este in contact cu solul, iar piciorul este bine intins - situatii comune in coborarea la schi sau in baschet.

Leziunea este frecventa si in sporturile brutale, de contact corp la corp si la atleti.
Ruptura de ligamente la nivelul genunchiului se poate produce si la fotbalul si cross. De asemenea, leziunea se mai poate produce si in cazul in care persoana se impiedica de un obiect din casa sau de pe strada s.a.

Care sunt simptomele rupturii de ligament?

Principalele semne care apar dupa Ruptura de ligament sunt edemul (umflarea) si durerea, ca urmare a acumularii de lichid si sange in interiorul articulatiei genunchiului.

Un alt semn important este limitarea mobilitatii, pana in punctul in care se ajunge la blocarea genunchiului. De asemenea, se poate simti sau chiar auzi o pocnitura, o trosnitura in momentul in care se rupe ligamentul. Genunchiul isi poate modifica axul.
In functie de gravitatea leziunii, s-ar putea ca simptomele sa nu apara decat dupa 6 pana la 12 ore.

Care sunt primele masuri care trebuie luate?

  • Opriti activitatea care produce durerea
  • Aplicati o punga cu gheata pe genunchi (va ajuta la limitarea microhemoragiei interne si diminuarea edemului).
  • Consultati un medic pentru a stabili gravitatea leziunii. Ar putea fi necesara o eventuala interventie chirurgicala pentru repararea ligamentului.

Din punct de vedere al medicatiei, este necesar sa urmati indicatiile medicului dumneavoastra. Totusi, pentru a ameliora durerea si inflamatia puteti lua antiinflamatoare eliberate fara prescriptie medicala: ibuprofen, paracetamol s.a.

Efectele leziunii pe termen lung pot fi semnificative, deoarece genunchiul poate deveni instabil. Acesta poate „iesi” din articulatie mai ales la miscarile de intoarcere brusca spre stanga sau spre dreapta, cum ar fi miscarile din fotbal. Din cauza instabilitatii, genunchiul este predispus la ruptura de menisc.

Pentru a preveni recidivele, intrebati-l pe medicul dumneavoastra daca puteti lucra cu un profesor de sport sau cu un fizioterapeut pentru intarirea muschilor -  cu precadere, muschiului biceps femural,  de la nivelul fetei posterioare a coapsei.
Exercitiile pentru intarirea musculaturii ajuta si la intarirea ligamentelor si tendoanelor.

Daca la nivelul genunchiului continua sa apara durerea si edemul dupa leziune, consultati medicul. De asemenea, apelati la ajutor medical daca genunchiul se blocheaza sau daca banuiti ca ati suferit o ruptura de ligamente.

Data actualizare: 31-03-2014 | creare: 15-10-2012 | Vizite: 35381
Bibliografie
1. "Leziuni la nivelul ligamentelor genunchiului", https://www.physioroom.com/injuries/knee/medial_collateral_ligament_sprain_sum.php
2."Leziuni la nivelul ligamentului curciat anterior", https://www.umm.edu/ency/article/001074trt.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Alergarea ar putea fi benefică pentru genunchi, contrar temerilor generale
  • Leziunile genunchilor nu se vindecă complet
  • Alergarea ameliorează inflamația genunchiului, contrar așteptărilor
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum