Ingrijiri diferentiate impotriva septicemiei

Data publicării: 29-06-2007

Septicemia este cauza a 80 la suta dintre decesele copiilor din lume. Proiectul ""sepsis"" permite combaterea mai eficienta a acestui flagel, scrie Marie-Christine Petit-Pierre, care, in articolul sau aparut in cotidianul Le Temps, prezinta date despre acesta, culese la congresul desfasurat, recent, la Geneva, la care s-au reunit peste 2 000 de specialisti.
    In fiecare an, in lume mor peste 10 milioane de copii, iar 99 la suta dintre aceste decese survin in tarile in curs de dezvoltare. Marea majoritate a acestor micuti mor in urma unui soc septic, o infectie a sangelui datorata malariei, febrei dengue ori unei infectii bacteriene, cum ar fi septicemia meningococica. Cum poate fi redusa aceasta mortalitate?
    Aceasta intrebare s-a aflat in centrul preocuparilor congresului mondial al specialistilor in reanimare pediatrica si neonatologie ce are loc la patru ani odata. WFPICCS, adica Federatia  Mondiala a Societatilor de Terapie Intensiva Pediatrica, si-a dat intalnire, anul acesta, la Geneva, in intervalul 24-28 iunie. La lucrarile congresului /aflat la cea de-a cincea editie, n.red./ au participat peste 2 000 de persoane. Pe durata acestei manifestari medicale, s-a vorbit mult despre ""sepsis trackline"", directivele pentru combaterea septicemiilor. Pentru acesti specialisti, ele sunt instrumentul schimbarii.

    Septicemie
    ""Optzeci la suta dintre decesele copiilor din lume se datoreaza unei septicemii ce are ca origine o infectie severa. Moartea survine in una sau doua zile. Si totusi, aceasta afectiune este mult subestimata. Cu directivele "sepsis" - pentru care noi lucram, acum, cu OMS /Organizatia Mondiala a Sanatatii/ -, reusim deja sa reducem aceasta mortalitate"", spune Peter Rimensberger, responsabil in terapie intensiva pediatrica in cadrul Spitalelor Universitare din Geneva si organizatorul congresului.
    Pentru a combate eficient acest gen de afectiune si pentru a avea o sansa de a salva copilul, este primordial sa se instituie un tratament rapid. Pentru aceasta, trebuie sa ne dam seama ca ne aflam in fata unei septicemii, iar lucrul acesta nu este simplu, caci simptomele nu sunt intotdeauna usor de depistat la micuti. In general, decompensarea are loc brusc. Si ce se poate face in tarile in care lipseste totul?

    Nivelul 1
    ""Trebuie utilizate mijloacele locale, raspunde Peter Boone, un economist care se ocupa de un proiect in Guineea-Bissau /tara din Africa/. Noi formam oameni din sat pentru a detecta simptomele si le predam bazele prevenirii. Urmarim, apoi, aceste persoane timp de mai multi ani, iar lucrul acesta se dovedeste foarte eficace.""
    Programul ""sepsis"" a fost elaborat pe acest principiu de realitate - interventie legata de mijloacele locale disponibile - si are patru esaloane.
    Primul intereseaza tarile cele mai sarace. ""Cele care nu au nici medici, nici drumuri ce permit transportul bolnavilor, nici spitale"", precizeaza Joseph Carcillo, seful sectiilor de terapie intensiva din Pittsburgh /Pennsylvania/, Statele Unite ale Americii. ""Acolo, masurile preconizate seamana mai mult cu prevenirea. Veghem ca copiii sa aiba apa potabila, sa fie alimentati convenabil si sa primeasca vitamine si antibiotice in cazul in care acestea exista. Cei care intervin sunt oameni formati la fata locului, la fel ca in Guineea-Bissau. Cu aceste masuri simple, am reusit sa reducem de sase ori rata infectiilor la copiii cu varste de sub cinci ani - si, deci, rata mortalitatii, caci, in cazul acestor infectii, mortalitatea este de 100 la suta. Astfel, inregistram cu 20 la suta mai putine decese.""

    Nivelurile 2 si 3
    Cel de-al doilea esalon priveste tarile care au centre sanitare, in care pot fi administrate antibiotice  pe cale venoasa si pot fi puse perfuzii cu solutie salina. Aceasta permite ajungerea la o rata de supravietuire de 78 la suta.
    Cel de-al treilea nivel poate fi aplicat in tarile industrializate in curs de dezvoltare, cum sunt China, Turcia, statele din America de Sud. Mijloacele tehnice de care se dispune sunt mai sofisticate: perfuzii automate, ventilatie artificiala, recurgerea la medicamente precum cardiotonicele intravenoase, dializa renala. Aici, se ramane in rata de supravietuire de 80 la suta, in medie, caci copiii tratati pot suferi si alte patologii grave, cum ar fi leucemia, de exemplu, ceea  ce ii fragilizeaza. Sunt boli ce nu sunt observate in tarile cele mai sarace, caci copiii pur si simplu  nu le supravietuiesc.

    Nivelul 4
    In fine, cel de-al patrulea esalon intereseaza tarile cele mai bogate, cum ar fi Canada, Olanda sau Elvetia.
    ""Utilizand mijloace importante, cum ar fi crearea unei circulatii extracorporale, se ajunge la reducerea de cinci ori a mortalitatii"", explica Joseph Carcillo. De cand aplica acest protocol, Olanda a ajuns, de la o mortalitate de 20 la suta, la 1 la suta in cazurile de septicemie, iar Marea Britanie a scazut, de la 22 la suta, la 2 la suta. ""La Pittsburgh, unde, de 3-4 ani, aplicam acest program, oscilam intre o mortalitate de 2 si 3 la suta, adauga specialistul. Dar, pe langa ingrijiri medicale, aceasta implica o buna organizare a transporturilor si o depistare rapida. Le recomandam, deci, parintilor ca, in caz de dubiu, sa exercite o apasare cu degetul asupra bratului copilului, dupa care sa inceteze. Pielea trebuie sa redevina roz in 2 secunde; in caz contrar, trebuie sa se mearga la spital. Majoritatea cazurilor sunt trimise acasa, cateva primesc antibiotice, un mic numar sunt spitalizate, iar o minoritate, 5 la suta, primesc ingrijiri pana in stadiul 4.""

    Dar in Elvetia?
    ""La noi, aproximativ 2-3 la suta dintre cazuri necesita recurgerea la stadiul patru, precizeaza Peter Rimensberger. Si noi trebuie sa punem accentul pe depistare si pe aplicarea rapida a ingrijirilor. Noi am observat ca este mai bine sa inceapa sa se actioneze fara a se mai astepta rezultatele de laborator.""
Sursa: Rompres, 29-06-2007, Vizualizari 1772
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.