Insarcinata, dar nu prea mult...

Data publicării: 02-04-2007

/Le Temps/ Berna /Rompres/ - Dupa modelul starurilor, viitoarele mame vor, din ce in ce mai mult, sa isi controleze greutatea corporala. Aceasta tendinta isi face, incetul cu incetul, aparitia in Elvetia, scrie Albertine Bourget, intr-o editie recenta a cotidianului elvetian Le Temps, editat la Geneva.

 ""A sosit foarte subtirica, absolut perfecta. Daca nu as fi fotografiat-o goala, insarcinata in noua luni, doar cu cateva saptamani mai inainte, nu as fi crezut niciodata."" Aceasta femeie perfecta este Natalia Vodianova, iar cel care o complimenteaza, Patrick Demarchelier, un veteran al fotografilor de moda, care a fotografiat top modelul rus cu doua saptamani dupa nastere.
 Editia franceza a revistei Vogue, extaziata, isi oferea coperta numarului pe luna octombrie frumoasei, in compania sugarului ei de doua luni. Recent, publicatia a revenit asupra secretelor sarcinii manechinului. Bombardata cu intrebari despre performanta sa, Natalia Vodianova dezvaluie faptul ca s-a ingrasat cu doar sase kilograme, rezultatul fiind o burta ""foarte mica mititica"". ""Arma absoluta"" pe care a avut-o? Yoga, practicata cu asiduitate.
 In urma cu cateva saptamani, cantareata Gwen Stefani, devenita mama in mai 2006, marturisea revistei Elle ca a urmat un antrenament de inalt nivel pana cu doua saptamani inainte de nasterea baietelului ei. ""La ultima sedinta, aveam ochii in lacrimi, nu mai reuseam sa respir. Era o nebunie. Daca nu as fi avut un album pe punctul de a fi editat, nu as fi reusit sa slabesc atat de rapid"", precizeaza ea.
 Este o nebunie contagioasa: pana nu demult, celebritatile reveneau la silueta lor, ca prin farmec, dupa sarcina. Acum, nici macar nu isi mai pierd aceasta silueta. Atragandu-si - aidoma Victoriei Beckham si Angelinei Jolie - fascinatia si furia gazetelor pentru linia lor zvelta din timpul sarcinii - au fost acuzate ca pun in pericol sanatatea viitorului lor copil.
 Aceasta moda anglo-saxona starneste invidii. In 2004, The New York Times Magazine consacra un dosar viitoarelor mame din cartierele elegante ale ""Big Apple"" /Marele Mar, supranumele metropolei americane/, focalizate pe caloriile ingurgitate de ele si pe ritmul cardiac avut pe covorul de gimnastica. ""A fi insarcinata si obsedata de propria greutate corporala la New York inseamna - pur si simplu - sa fii constienta"", marturisea una dintre ele. ""Este normal sa te ingrasi, dar este deprimant"", se lamenta o alta. Iar printre zgarie-nori se zvoneste ca mai multe dintre ocupantele lor si-ar fi programat cezariana la inceputul celei de-a noua luni de sarcina pentru a scapa de cele din urma kilograme.
 Pe Internet, sunt nenumarate interventiile unor femei gravide dornice sa continue sa ingereze cutare sau cutare remediu contra foamei. In fata a ceea ce mass-media supranumesc ""maternity madness"", British Nutrition Foundation a dorit deja sa aminteasca, in 2002, intr-un articol, faptul ca numeroase vedete sunt dotate nu numai cu un trup zvelt in plan genetic, dar si cu bucatari, nutritionisti si antrenori - altfel spus, cu timp si bani pentru a-si mentine silueta. ""Pentru majoritatea femeilor, este imposbil sa le semene"", se insista in articol, dupa care erau amintite principiile fundamentale ale unei sarcini sanatoase.
 Si totusi, fenomenul - intre culpabilizare si igiena de viata - ia amploare. Si in Elvetia, unde numarul acestui gen de paciente este ""in crestere marcata. Este o moda"", confirma ginecologul Jean-François Monod, sef de clinica la Spitalul din Morges /localitate situata la 50 de kilometri de Geneva/. Profilul acestor femei este urmatorul: instarite, cu varsta de 35-40 de ani, si care, mai curand decat sa tina regimuri, fac sport in mod excesiv. Astazi, s-a revenit - in mare masura - asupra ideii potrivit careia viitoarele mame pot manca pentru doi. O ingrasare prea mare in timpul sarcinii nu este bine venita /12 kilograme - in medie - sunt considerate corecte/. Unele gravide profita de aceasta. ""Asistam la un control ce merge pana la excesul invers"", spune Jean-François Monod. ""Uneori, greutatea lor corporala le preocupa mai mult decat bebelusul lor. Unele se cantaresc in fiecare zi.""
 La Weight Watchers - liderul programelor de slabire in Elvetia -, femeile insarcinate nu sunt admise, nici macar cele care au permisiunea medicului. ""Inainte, cand informam clientele in acest sens, lucrul era acceptat foarte usor. Acum, din ce in ce mai multe nu inteleg de ce nu mai pot urma programul"", constata Françoise Schneuwly, responsabilul in teren pentru Elvetia francofona.
 Desi tendinta exista, majoritatea mamelor vor sa traiasca o sarcina implinita si fara restrictii. La fel ca Elodie, mama a trei copii. Ea admite ca ""aspectul estetic"" al sarcinii a deranjat-o mereu, dar a refuzat sa isi schimbe obiceiurile alimentare. ""Mi-o amintesc pe mama, insarcinata cu sora mea, si cu care ginecologul era psihorigid in privinta ingrasarii. E a fost cat pe-aci sa piarda copilul la 5 luni de sarcina, si, desi regimurile pe care o punea el sa le tina nu au constituit cauza directa, probabil ca nici nu i-au facut vreun bine.""
 Jean-François Monod considera ca este ""bine sa se constientizeze ingrasarea"". O mai buna informare le face pe mame, atunci cand pot, sa isi pregateasca corpul dinainte: un sondaj recent al Weight Watchers, in Statele Unite ale Americii, a aratat ca majoritatea femeilor chestionate se pregateau sa piarda kilogramele in plus inainte de a ramane insarcinate. Si, pentru a contracara tendinta actuala, femeile isi reabiliteaza, acum, rotunjimile pe site-ul http://theshapeofamother.com /forma unei mame/. ""Desi sunt mama a trei copii si am un surplus ponderal, acest site m-a facut sa inteleg ca nu am de ce sa imi fie rusine"", marturiseste, acolo, o internauta, citata de semnatara articolului din ziarul editat in Ţara Cantoanelor.

 

 

Sursa : Rompres

02-04-2007, Vizualizari 1090
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.