Insulina Lantus este monitorizata

Data publicării: 09-07-2009

Agentia Europeana pentru Medicamente (EMEA) a transmis recent o avertizare cu privire la insulina Lantus, care ar putea favoriza dezvoltarea unor afectiuni cancerigene.
Academician prof. dr. Constantin Ionescu Targoviste, director al Institutului de Diabet "N.C. Paulescu" din Bucuresti, a declarat pentru AGERPRES ca este vorba de o atentionare deocamdata, neexistand studii sistematice in legatura cu acest aspect.
In opinia sa, trebuie realizate mai multe studii stiintifice care sa aduca dovezi in acest sens. Specialistul a mentionat ca se vor consulta si registrele cu pacienti din Romania pentru a se vedea daca ar fi existat astfel de situatii.
"Si eu am recomandat acest tip de insulina pentru ca are un profil de actiune foarte convenabil", a declarat prof. dr. Ionescu Targoviste.
Acesta a precizat ca in Romania sunt tratati aproximativ 10.000 de diabetici cu acest tip de insulina, inclusiv copii.
Prof. dr. Ionescu Targoviste a facut referire la eventualitatea existentei riscului la femeile post menopauza sa faca cancer de san, dar acest lucru nu este dovedit stiintific. El a spus ca nu exista un risc de azi pe maine si nu este nimic dovedit, iar pana la existenta dovezilor stiintifice acest tip de insulina este prescris in continuare bolnavilor.
"Daca autoritati din domeniu vor lua decizia de a nu mai folosi aceasta insulina ne vom conforma si noi", a precizat prof. dr. Ionescu Targoviste.
Compania producatoare Sanofi-Aventis precizeaza, intr-un comunicat de presa, ca a fost recent informata de datele provenind din urmarirea unor pacienti in patru registre retrospective. Rezultatele acestora arata in mod clar ca nu poate fi trasa nicio concluzie definitiva referitoare la o posibila relatie de cauzalitate intre utilizarea Lantus® (insulina glargina) si aparitia unor afectiuni maligne, asa cum sustin si autorii studiului.
Studiile clinice, care reprezinta standardul de aur pentru obtinerea dovezilor, nu indica vreo asociere intre insulina glargina si cancer.
"Avand in vedere dovezile clinice extinse provenind de la un numar de peste 70.000 de pacienti, precum si rezultatele monitorizarii post autorizare, obtinute in urma a 24 milioane de ani-pacienti de experienta, Sanofi-Aventis sustine siguranta Lantus®”. Consideram ca rezultatele registrelor retrospective mentionate mai sus nu sunt concludente", a declarat dr. Jean-Pierre Lehner, Chief Medical Officer, Sanofi-Aventis.
Siguranta pacientilor este principalul obiectiv al companiei, iar Grupul Sanofi-Aventis va continua sa monitorizeze strict siguranta Lantus®,in stransa cooperare cu autoritatile sanitare si expertii in domeniu.
Diabetul este o afectiune cronica, foarte raspandita, in cadrul careia organismul nu produce sau nu utilizeaza in mod corespunzator insulina, hormonul de care este nevoie pentru transportul glucozei (zaharului) din sange catre celulele organismului, pentru obtinerea de energie.
Un numar de peste 230 de milioane de oameni din intreaga lume traiesc cu aceasta suferinta si acest numar se asteapta sa creasca la cifra ingrijoratoare de 350 milioane, in urmatorii 20 de ani. Se estimeaza ca aproape 24 de milioane de americani sufera de diabet, inclusiv un estimat de 5,7 milioane care va ramane nediagnosticat. In acelasi timp, aproximativ 40% din cei diagnosticati nu ating nivelul de control al glucozei din sange care trebuie sa fie mai mic de 7 recomandat de ADA (American Diabetes Association). Testul HbA1c masoara nivelul mediu de glucoza din sange pe o perioada anterioara de doua pana la trei luni.
In Romania sunt tratate, in prezent, 600.000 de persoane cu diabet, alte 200.000 de persoane sunt supuse unei diete, iar 300.000 cazuri se estimeaza a fi diabetici necunoscuti, apreciaza prof. dr. Targoviste.
Sursa: Agerpres, 09-07-2009, Vizualizari 949
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.