La ce reacții adverse te poți aștepta în urma injecțiilor cu acid hialuronic și botox

©

Autor:

La ce reacții adverse te poți aștepta în urma injecțiilor cu acid hialuronic și botox
Pe măsură ce timpul trece, tot mai mulți apelăm la injecțiile cu botox și fillere dermice cu acid hialuronic. În prezent, reprezintă cea mai ușoară cale de a obține acea tinerețe, fără bătrânețe. În plus, sunt mai accesibile ca oricând și aproape toată lumea vrea să le încerce.
Cu toate acestea, odată cu creșterea numărului de proceduri estetice, apare inclusiv necesitatea informării privind complicațiile care pot apărea după o intervenție.

Injectările cu botox și cele cu acid hialuronic presupun o atenție deosebită. Iar respectarea recomandărilor medicilor înainte și după intervenție este foarte importantă. De aceea, medicii din echipa Doctor SKiN (fostul SKiN MedSpa) consideră că trebuie să te informezi înainte de a apela la o astfel de intervenție și să știi care pot fi complicațiile injectărilor.

Ce este acidul hialuronic?

În caz că nu știai, acidul hialuronic este produs de către corpul uman. Mai mult decât atât, acesta este produs pentru a menține funcționarea corectă a articulațiilor și pentru hidratarea pielii. În general, este o substanță asociată cu tinerețea și frumusețea.

Pe măsură ce îmbătrânești, organismul tău produce mai puțin acid hialuronic, iar acesta este unul dintre motivele pentru care se subțiază buzele, apar ridurile sau se pierde fermitatea conturului facial.

Acidul hialuronic are capacitatea de a crește puternic nivelul de hidratare al pielii, ajută pielea să dobândească un aspect mai proaspăt, mai luminos, mai hidratat și, cel mai important, ajută la redarea fermității conturului facial, obținând un aspect rejuvenat.

De asemenea, acidul hialuronic este o substanță folosită de peste 18 ani în diferite produse și variante de fillere dermice și o componentă esențială a matricei extracelulare a pielii. De obicei, acesta este foarte bine tolerat, inclusiv de către pacienții sensibili.

Ce este botoxul?

Toxina botulinică este o neurotoxină, cunoscută sub denumirea comercială de Botox, care inhibă transmiterea impulsurilor nervoase către mușchi. De asemenea, neurotoxina relaxează și netezește musculatura facială, dar și reduce ridurile într-un mod impresionant.

De-a lungul timpului, botoxul a devenit un aliat al doamnelor și domnișoarelor de pretutindeni, pentru că este minim invaziv, rapidă, cu rezultate sigure, fără a necesita perioadă de recuperare și fără a comporta riscurile unor intervenții chirurgicale sau al anesteziei generale.

Botoxul poate fi utilizat pentru:
  • Corectarea zâmbetului gingival cu botox
  • Slimming face cu botox
  • Lifting gât cu botox
  • Tratament transpirație excesivă cu botox (hiperhidroză)
  • Eliminare riduri prin botox.

În trecut, medicii neurologi foloseau toxina botulinică pentru a trata migrenele și spasticitatea. Ulterior, s-a descoperit că relaxează mușchii și estompează ridurile de expresie, prevenind agravarea ridurilor existente dar și formarea altor riduri noi.

Injectarea cu botox se face doar de către un medic specialist, care cunoaște bine cantitatea în funcție de vârsta pacientului și harta punctelor de injectare.

Reacțiile adverse ale injectării cu acid hialuronic

Noduli/Granuloame (gâlme)

În urma injectării acidului hialuronic pot apărea noduli palpabili și alte proeminențe inestetice. Dacă după intervenție sesizezi apariția unor astfel de formațiuni, este indicat să le raportezi imediat medicului care a făcut injectarea pentru a te chema la un control și a verifica dacă, în afară de masajul zonelor unde substanța s-a aglomerat, este nevoie și de topire sau nu. Menționăm acest aspect deoarece comunicarea cu medicul este cea mai importantă, indiferent de situație sau complicații. 

Acidul hialuronic poate migra

În caz că nu știai, acidul hialuronic poate migra atunci când este injectat în mod incorect, când în prealabil au fost deja create în buze canale permanente prin care acidul va migra mereu, prin tehnici de injectare la modă precum Russian sau Butterfly Lips. Umplerea cu o cantitate prea mare poate, de asemenea, duce la depozitarea substanței în locuri nedorite.

Puroi cauzat de substanțe neautorizate

În urma injectării cu acid hialuronic pot apărea diverse reacții adverse, dar cea mai neplăcută este provocată de apariția infecției, a puroiului. Acest lucru se întâmplă doar dacă fillerul cu acid hialuronic utilizat este de o calitate îndoielnică. Dacă în urma injectării cu acid hialuronic observi debutul inflamației la nivelul țesutului injectat este necesar să anunți de urgență medicul pentru a topi acidul cu hialuronidaza, deoarece puroiul poate fi nu doar inestetic dar și periculos.

Asimetrii

Asimetriile sunt efecte nedorite care pot apărea dar care pot fi remediate cu ușurință. Administrarea insuficientă sau chiar formula în sine a fillerelor dermice sunt două din cauzele care duc la apariția asimetriilor. Alege cu grijă clinica și medicul care va efectua procedura de injectare a acidului hialuronic, asigură-te că te programează gratuit la controlul post injectare și că remediază micile neplăceri care pot apărea în astfel de situații. Dozarea corespunzătoare dar și tehnica de injectare sunt extrem de importante pentru a evita apariția asimetriilor.

Reacții alergice

Reacțiile alergice la acidul hialuronic sunt comune iar comunicarea cu medicul care a efectuat intervenția face adeseori diferența. Foarte important este ca acesta să îți cunoască bine istoricul medical, modul cum reacționează pielea ta, dar și produsul pe care l-a folosit. Dacă vei merge la alt medic decât cel care te-a injectat, acesta, necunoscându-te, va fi tentat să te abordeze diferit și chiar să te panicheze. Nimeni nu este mai interesat să te vadă mulțumit decât medicul care te-a injectat prima oară. Un medic bun va ține întotdeauna la reputația sa profesională înaintea profitului imediat.

Reacțiile adverse ale injectării cu botox

Căderea sprâncenelor

Botoxul tinde să se deplaseze mai ales în primele zile de la intervenție iar căderea sau ptoza sprâncenelor este unul dintre cele mai frecvente efecte secundare întâlnite în cazul injectării cu botox. Această reacție adversă este întâlnită cu precădere la pacientele în vârstă, care nu încep tratamentul de netezire a ridurilor în scop de prevenție ci atunci când fruntea este deja brăzdată de riduri adânci, instalate de mulți ani.
Ptoza poate apărea și în urma nerespectării indicațiilor post injectare când pacienta se poate freca pe față în urma unor ticuri pe care nici nu le conștientizează, împrăștiind astfel substanța.
Astfel, este interzisă masarea zonei injectate în primele 14 zile post injectare.
Pentru a evita discrepanța între liniile frontale orizontale și cele glabelare, toate cele 3 zone cu riduri dinamice din treimea superioară a feței trebuie tratate simultan.

Efectul „frozen face”

Botoxul, odată injectat la nivelul frunții și în lateralul ochilor, ridurile de expresie nu mai sunt vizibile, dar dacă se va folosi o cantitate mult prea mare sau insuficient diluată, este posibil să se instaleze efectul de “față înghețată” sau “frozen face”.

Mișcarea mușchilor faciali și formarea diferitelor linii și cute ne ajută în comunicarea cu ceilalți, iar atunci când se injectează neurotoxină este important să se păstreze mimica feței. De aceea, pentru a nu te confrunta cu neplăceri, tratamentul trebuie să fie adaptat pielii și structurii tale faciale. Astfel, este recomandat să apelezi la un plastician sau dermatolog cu instruire și expertiză în procedurile estetice injectabile. Mai mult decât atât, fiecare individ are trăsături distincte și nevoi diferite și numai un medic cu experiența a câteva sute de pacienți va ști de câtă substanță ai nevoie.

Dacă ar fi să ne gândim care este cel mai important aspect atunci când vine vorba de o astfel de intervenție este dozarea cantității necesare.
Injectarea în cantitățile corect, la intervale de timp de 6 - 8 luni este de preferat în detrimentul injectării într-o singură ședință, a unei doze prea mari.

Edemul

Edemul este o acumulare de lichid seros în țesutul subcutanat care apare ca o predispoziție la persoanele care suferă din cauza retenției de apă. Rezolvarea constă în drenaj limfatic și nu lăsă urme permanente.

Injectările repetate duc la ineficacitate pe termen lung

Atunci când te hotărăști să apelezi la botox este indicat să întreții rezultatele prin mezoterapie ca să nu fii tentată să alergi la medicul injectolog imediat ce mușchii și-au reluat timid activitatea.
De asemenea, să respecți intervalul recomandat de 6 luni de zile, deoarece injectarea botoxului în mod repetat, la intervale prea scurte de timp, va da în timp anticorpi iar după 12 - 15 ani de injectări continue cu botox, organismul ar putea să se obișnuiască iar toxina botulinică să nu mai aibă niciun efect în zona injectată.

Efectul botoxului se poate duce foarte repede

De ce? Pentru că în primele 14 zile zona injectată trebuie ferită de surse de căldură puternice, precum dușurile fierbinți, expunerea la soare, mersul la solar sau sportul intens, pentru că vasodilatația spală din substanță și scade efectul.

Reacții adverse la substanțe sintetice neautorizate

Cel mai important aspect atunci când iei în considerare o procedură de injectare cu botox este produsul pe care medicul îl utilizează și cum este păstrat. În prezent, pe piața liberă există multiple neurotoxine sintetice, netestate și neautorizate. În cazul în care, în urma intervenției, te confrunți cu simptome de alergie severă, trebuie să anunți de urgență pe medicul care a efectuat procedura.

Trebuie să știi că, deși reacțiile alergice sunt rare, acestea trebuie tratate cu responsabilitate și seriozitate, deoarece pot exista efecte pe termen lung. De cele mai multe ori, botoxul nu are un impact semnificativ la prima ședință, iar reacțiile adverse apar după retuș.

Atât botoxul cât și acidul hialuronic sunt două substanțe care, injectate corect nu pun în pericol sănătatea, ci dimpotrivă îți schimbă viața în mai bine. Însă, este indicat să fim precauți, deoarece sănătatea proprie primează în cazul oricărei intervenții de înfrumusețare.

Pentru a avea parte de o experiență plăcută, înainte de a apela la injecțiile cu acid hialuronic sau botox întreabă, cercetează, mergi la un consult prealabil și ia o decizie bazată pe intuiție și recomandări!

Nu știi ce ți se potrivește, ai temeri despre rezultatul final sau vrei să afli mai multe detalii înainte de a lua o hotărâre?
La Doctor SKiN consultația la medicul specialist în chirurgie plastică, cu o experiență solidă în injectări, medicină anti-ageing și volumetrie facială este gratuită și neangajantă.

Programează-te acum pentru o consultație la 031 005.10.15 sau pe adresa contact@skinmedspa.ro!

Data actualizare: 08-11-2022 | creare: 08-11-2022 | Vizite: 1079
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeasi sectiune: