Legătura dintre depresie și genetică - cum ar putea fi prezisă depresia?

©

Autor:

Legătura dintre depresie și genetică - cum ar putea fi prezisă depresia?
Depresia reprezintă o afecțiune extrem de frecventă la momentul actual, cu o incidență semnificativ crescută în decursul ultimilor ani. Considerată boala secolului al XXI-lea, depresia poate să afecteze pe oricine, indiferent de etnie, sex sau vârstă.
Numeroase studii au fost efectuate pentru a stabili cu exactitate care sunt cauzele care duc la apariția acestei afecțiuni. Un studiu recent, efectuat de către o echipă de cercetători danezi, membrii ai Fundației Lundbeck pentru cercetarea psihiatrică integrată, demonstrează faptul că genetica joacă un rol important în declanșarea depresiei.

Folosind metoda suprapunerii genetice a trăsăturilor, specialiștii au obținut un scor de risc poligenic care să indice posibilitatea de apariție a depresiei, pentru fiecare dintre cei 34.500 de oameni incluși în studiu. Într-un final, concluzia cercetătorilor a fost aceea că persoanele cu un risc crescut de a se confrunta cu depresie sunt cei care au avut un scor de risc poligenic mai mare, așadar cei cu un risc genetic crescut. Mai exact, persoanele care au o înclinație genetică către depresie au un risc estimat de două ori și jumătate mai mare să dezvolte boala. Relația dintre boala mintală și genetică este, însă, mult mai complexă decât se credea, deoarece nu există o anumită genă a depresiei și nici nu este obligatoriu ca un om cu înclinație genetică să dezvolte depresie.

Studiul a fost efectuat în Danemarca, acolo unde numărul persoanelor tratate pentru depresie este unul crescut. Aproximativ 15,5% dintre femeile daneze și 9% dintre bărbații danezi primesc asistență medicală împotriva depresiei, într-o clinică specializată. Noile cunoștințe acumulate vor putea fi utilizate pentru consolidarea eforturilor de prevenire a bolii printre cei expuși riscului. Utilizând legătura dintre genetică, mediul înconjurător și restul factorilor de risc cunoscuți poate fi îmbunătățită metoda de identificare a persoanelor expuse riscului. Această capacitate nou dobândită ar putea să modifice tendința actuală și să facă posibilă tratarea depresiei înainte ca simptomele să devină unele severe, astfel încât să nu fie afectat negativ modul de gândire.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 12-04-2019 | creare: 12-04-2019 | Vizite: 1441
Bibliografie
New knowledge could help predict and prevent depression, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/01/190131101047.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Combinația între depresie și tulburări cognitive minore la vârstnici accelerează îmbătrânirea creierului
  • Stimularea magnetică îmbunătățește starea de spirit în cazul bolnavilor de depresie
  • Gazul ilariant, tratament pentru depresiile severe
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum