Stimularea magnetică îmbunătățește starea de spirit în cazul bolnavilor de depresie

©

Autor: Redacția ROmedic

Stimularea magnetică îmbunătățește starea de spirit în cazul bolnavilor de depresie

Cercetătorii de la Harvard Medical School, alături de o echipă de la McLean Hospital (S.U.A) au descoperit că persoanele care suferă de depresie severă sau de tulburare bipolară manifestă o îmbunătățire vizibilă și semnificativă după ce au beneficiat de stimulare magnetică.

În studiul publicat în Biological Psychiatry, se arată că stimularea cu ajutorul unui câmp magnetic de intensitate joasă este diferită, ca metodă de tratament a depresiei, de tehnici precum terapia electroconvulsivă sau de stimularea magnetică transcraniană – care oferă un răspuns întârziat și pot implica diverse efecte adverse, precum pierderea memoriei.

Tehnica de stimulare magnetică printr-un câmp de intensitate joasă este mai eficientă chiar și decât medicația antidepresivă, care la rândul său, oferă un răspuns întârziat (4-6 săptămâni de la administrare).

Efectul terapeutic imediat al acestui tip de stimulare magnetică are potențialul important de a constitui o alinare rapidă în situațiile de urgență (tentative de suicid, de exemplu).
Mai mult, tehnica nu a generat niciun fel de efecte secundare.

Studiul a fost desfășurat pe 63 de persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani, suferind fie de depresie severă, fie de tulburare bipolară și având un regim stabil de tratament cu antidepresive de cel puțin 6 săptămâni.

Rezultatele probate de echipa de cercetare de la Harvard au fost bine primite de comunitatea științifică, deși este nevoie încă de cercetări suplimentare pentru a putea utiliza acest tip de stimulare în tratamentul clinic.

Sursa: McLean Hospital, citat de Harvard Medical School News



Data actualizare: 16-01-2022 | creare: 26-08-2014 | Vizite: 7769
Bibliografie
Magnets vs. Depression , link:
https://hms.harvard.edu/news/magnets-vs-depression
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Combinația între depresie și tulburări cognitive minore la vârstnici accelerează îmbătrânirea creierului
  • Gazul ilariant, tratament pentru depresiile severe
  • Pericolele utilizării Facebook-ului
  •