Stimularea magnetică îmbunătățește starea de spirit în cazul bolnavilor de depresie
Autor: Redacția ROmedic

Cercetătorii de la Harvard Medical School, alături de o echipă de la McLean Hospital (S.U.A) au descoperit că persoanele care suferă de depresie severă sau de tulburare bipolară manifestă o îmbunătățire vizibilă și semnificativă după ce au beneficiat de stimulare magnetică.
În studiul publicat în Biological Psychiatry, se arată că stimularea cu ajutorul unui câmp magnetic de intensitate joasă este diferită, ca metodă de tratament a depresiei, de tehnici precum terapia electroconvulsivă sau de stimularea magnetică transcraniană – care oferă un răspuns întârziat și pot implica diverse efecte adverse, precum pierderea memoriei.
Tehnica de stimulare magnetică printr-un câmp de intensitate joasă este mai eficientă chiar și decât medicația antidepresivă, care la rândul său, oferă un răspuns întârziat (4-6 săptămâni de la administrare).
Efectul terapeutic imediat al acestui tip de stimulare magnetică are potențialul important de a constitui o alinare rapidă în situațiile de urgență (tentative de suicid, de exemplu).
Mai mult, tehnica nu a generat niciun fel de efecte secundare.
Studiul a fost desfășurat pe 63 de persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani, suferind fie de depresie severă, fie de tulburare bipolară și având un regim stabil de tratament cu antidepresive de cel puțin 6 săptămâni.
Rezultatele probate de echipa de cercetare de la Harvard au fost bine primite de comunitatea științifică, deși este nevoie încă de cercetări suplimentare pentru a putea utiliza acest tip de stimulare în tratamentul clinic.
Sursa: McLean Hospital, citat de Harvard Medical School News
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Descoperirile genetice pot deține cheia unor terapii mai bune pentru tulburarea obsesiv-compulsivă (TOC)
- Ce modificări apar în creier că urmare a tratamentului antidepresiv prin stimulare magnetică transcraniană repetitivă
- Studiu ce examinează perspectivele adolescenților cu privire la beneficiile și riscurile pentru sănătatea mintală legate de utilizarea TikTok
- STUDIU: Asocierea dintre exercițiile fizice, depresie și anxietate
- Anxietatea si atacul de panica
- Depresie insotita de atacuri de panica
- Este sau nu depresie?
- Depresie, cred
- Sunt in depresie de multi ani.
- Depresie severa majora - alergie la medicamente
- Mama mea e depresiva de 34 ani si acum nu mai vrea sa traiasca
- Tulburarea depresiv anxioasa
- Atacuri de panica anxietate depresie
- Va rog dati un nume !!! anxietate, depresie sau nici eu nu mai stiu