Rata suicidului a crescut cu 10% în urma veștii decesului actorului Robin Williams

©

Autor:

Rata suicidului a crescut cu 10% în urma veștii decesului actorului Robin Williams
Un studiu aparținând Columbia University Mailman School of Public Health a investigat legătura între suicidul intens mediatizat al actorului american Robin Williams și fluctuația numărului de cazuri de sinucidere din lunile care au urmat evenimentului.

Suprimarea propriei vieți poate părea un act izolat, profund subiectiv, însă cercetătorii constată tot mai mult că un caz de suicid poate crește riscul de apariție a altor cazuri. Fenomenul apare mai ales după actul de suicid intens mediatizat al unei celebrități.

În august 2014, actorul Robin Williams a decis să se sinucidă prin asfixiere. Potrivit autorului cercetărilor, doctorandul David S. Fink, în lunile următoare s-a înregistrat o creștere a ratei de suicid comparabilă doar cu perioada care a urmat sinuciderii actriței Marilyn Monroe.

Creșterea riscului de suicid

Cercetătorii au analizat perioada de 4 luni care a urmat veștii decesului lui Robin Williams, descoperind că numărul de sinucideri în SUA a crescut cu 10% față de normalul așteptat. În privința metodei alese, asfixierea a fost utilizată cu 32% mai mult. În total, s-au înregistrat cu 1.841 mai multe cazuri de sinucidere decât normalul, preponderent la bărbații între 30 și 44 de ani.

Autorii avertizează că aceste rezultate nu indică o cauzalitate, ci doar o asociere. Totuși, pentru persoanele cu ideație suicidară, decesul unei celebrități poate fi un factor de risc.

Suicidul - mituri, semnale de alarmă și impactul negativ al stigmatizării.

Efectul Werther

Conceptul de influențare a deciziei de sinucidere de către decesul unei celebrități nu este nou. Acest fenomen a fost denumit „efectul Werther”, după protagonistul romanului lui Goethe, „Suferințele tânărului Werther”, care se sinucide. La acel moment opera a fost interzisă în unele țări, pentru că a dus la sinuciderea mai multor tineri.

„Acest efect este cercetat de mai multe decenii. Pentru victimă, el produce un fel de legitimizare a actului sinuciderii”, spune Carl Tishler, profesor de psihologie și psihiatrie la Ohio State University. „Nu fanii celebrității se află în situație de risc, ci mai degrabă persoanele deja labile”, a adăugat acesta.

Sursa: Health Line

Data actualizare: 09-05-2019 | creare: 01-03-2018 | Vizite: 840
Bibliografie
US Suicide Rates Increased Nearly 10% After Robin Williams’ Death, link: https://www.healthline.com/health-news/suicide-rates-increased-after-robin-williams-death
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • O aplicaţie pe telefon pentru reducerea riscului de suicid
  • Riscul suicidar, evaluat mai precis cu un model computațional
  • Predicția riscului de suicid este ineficientă deocamdată (meta-analiză)
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum