Rata suicidului a crescut cu 10% în urma veștii decesului actorului Robin Williams
Autor: Airinei Camelia

Suprimarea propriei vieți poate părea un act izolat, profund subiectiv, însă cercetătorii constată tot mai mult că un caz de suicid poate crește riscul de apariție a altor cazuri. Fenomenul apare mai ales după actul de suicid intens mediatizat al unei celebrități.
În august 2014, actorul Robin Williams a decis să se sinucidă prin asfixiere. Potrivit autorului cercetărilor, doctorandul David S. Fink, în lunile următoare s-a înregistrat o creștere a ratei de suicid comparabilă doar cu perioada care a urmat sinuciderii actriței Marilyn Monroe.
Creșterea riscului de suicid
Cercetătorii au analizat perioada de 4 luni care a urmat veștii decesului lui Robin Williams, descoperind că numărul de sinucideri în SUA a crescut cu 10% față de normalul așteptat. În privința metodei alese, asfixierea a fost utilizată cu 32% mai mult. În total, s-au înregistrat cu 1.841 mai multe cazuri de sinucidere decât normalul, preponderent la bărbații între 30 și 44 de ani.Autorii avertizează că aceste rezultate nu indică o cauzalitate, ci doar o asociere. Totuși, pentru persoanele cu ideație suicidară, decesul unei celebrități poate fi un factor de risc.
Suicidul - mituri, semnale de alarmă și impactul negativ al stigmatizării.
Efectul Werther
Conceptul de influențare a deciziei de sinucidere de către decesul unei celebrități nu este nou. Acest fenomen a fost denumit „efectul Werther”, după protagonistul romanului lui Goethe, „Suferințele tânărului Werther”, care se sinucide. La acel moment opera a fost interzisă în unele țări, pentru că a dus la sinuciderea mai multor tineri.„Acest efect este cercetat de mai multe decenii. Pentru victimă, el produce un fel de legitimizare a actului sinuciderii”, spune Carl Tishler, profesor de psihologie și psihiatrie la Ohio State University. „Nu fanii celebrității se află în situație de risc, ci mai degrabă persoanele deja labile”, a adăugat acesta.
Sursa: Health Line
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Abordările standard folosite pentru tratamentul psihozei incipiente pot să nu ajute tinerii care se confruntă cu simptomele bolii
- Cercetătorii arată că recuperarea după tulburările de anxietate este posibilă
- Sunt bărbații vegetarieni mai predispuși depresiei?
- Suntem mai fericiți dacă avem copii? (studiu)
- Mă simt vinovată pentru sinuciderea prietenului
- Va rog ajutati-ma sunt in pragul sinuciderii
- Boala sau manipulare
- Sa ma internez ?
- Suicid
- Fratele meu a avut o tentativa de suicid, iar acum refuza orice ajutor.
- Gânduri tot mai dese de sinucidere
- Ganduri de sinucidere