Mai bine apa de la robinet decat apa imbuteliata

Data publicării: 13-07-2007

La Repubblica
    Asistam in prezent la o declaratie de razboi in toata regula facuta apei imbuteliate: numeroase orase de pe planeta le cer cetatenilor lor sa renunte la folosirea apei minerale in favoarea celei care curge la robinet, noteaza ziarul La Repubblica.

    Zilele acestea New York-ul este cel care a coborat in arena, initiind o campanie vizand reducerea, daca nu este posibila eliminarea, folosirii ambalajelor din plastic. Obiectivul urmarit este acela de a ajuta mediul inconjurator. Si primarul din Salt Lake City, tot in Statele Unite, desfasoara o campanie asemanatoare, iar in California numeroase restaurante servesc de-acum strict numai apa de la robinet. Dar si in Europa avem exemple similare, in primul rand Roma, unde, dupa 250.000 de prelevari din propriile apeducte, Primaria a decis sa dea publicitatii cartea de identitate a propriei sale ape care rezulta a fi buna, proaspata si mai putin costisitoare (de la 100 la 1.000 de ori mai putin) fata de apa imbuteliata.
    Si totusi, americanii si italienii, urmati de populatiile restului tarilor industrializate, beau din ce in ce mai multa apa imbuteliata. Cat de mult contribuie ei la deteriorarea mediului inconjurator? Todd Jarvis de la Water Resources Graduate Program de la Oregon State University (SUA) declara: ""În fiecare an, in lume, se consuma 81 milioane de litri de petrol si 600 miliarde de litri de apa (necesare pentru fabricarea sticlelor din material plastic) pentru a produce 154 de miliarde de apa minerala in sticle. Iar aceasta alimenteaza un fabulos business care la ora actuala a atins cifra de 100 de miliarde de dolari pe an si care continua sa creasca, tinand seama de faptul ca din 1978 pana in prezent a crescut cu 2.000 la suta.
    Iata, asadar, motivul initiativei New Yorkului. Într-adevar, in acest oras exista un control al apei de robinet care este printre cele mai bune din lume, dar in acelasi timp consumul per persoana a apei imbuteliate este cel mai ridicat de pe planeta.
    Dar de ce s-a ajuns la un consum atat de mare al apei imbuteliate? Tot Jarvis raspunde: ""Fiindca a fost alimentat de adevarate mituri. Foarte adesea se crede ca apele izvoarelor sunt intotdeauna foarte pure, curate fata de orice alta rezerva de apa. Dar nu este catusi de putin adevarat. Apele apropiate de suprafata pot fi usor poluate, or, poluantii cu greu pot fi intalniti in apele scoase din puturi municipale de la sute de metri adancime"". Si de asemenea cu privire la gust ar fi multe de spus. O dovedeste un test realizat de Legambiente in 6 orase din Italia. gustand apa din nistecarafe anonime si bazandu-se numai pe gust, nici macar 2 italieni din 10 nu au reusit sa descopere care era apa imbuteliata si care era cea provenita din tevile de apa din casa. Faptul ca apa care curge de la robinet, cel putin in tarile industrializate, este o apa realmente potabila este confirmat de legile severe in baza carora se efectueaza controalele in vederea stabilirii continutului substantelor permise, controale care, in foarte multe cazuri, sunt mai restrictive decat cele pentru apa imbuteliata. ""În orice caz este just sa subliniem - afirma Jarvis - ca toate cercetarile pe marginea acestui subiect nu sustin ca apele imbuteliate sunt mai putin bune decat apa de la robinet, dar ca pentru producerea unei butelii de apa se produce si poluare. Si, deci, mai mare daraua decat ocaua, avand in vedere ca stim ca apa de robinet, in foarte multe cazuri, rezista comparatiei.
    Pentru a produce un kg de Pet (polietilen-tereftalat), materialul plastic folosit pentru ambalaje, sunt necesare aproximativ 2 kg de petrol si 17 litri de apa, a carei prelucrare elibereaza in atmosfera 2,3 kg de bioxid de carbon, 40 grame de hidrocarburi, 25 de grame de oxizi de sulf si 18 grame de monoxid de carbon. La aceasta se adauga apoi poluarea provocata de transport, intrucat numai 25 la suta din apele in sticle Pet consumate intr-o tara provin din industriile nationale, celelalte trebuie sa treaca una sau mai multe granite. Poate ca ar fi bine sa reflectam asupra acestor aspecte. Unele intreprinderi o fac deja, promitand folosirea de materiale biodegradabile pentru ambalaje.
Sursa: Rompres, 13-07-2007, Vizualizari 3504
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.