Mancatul in timpul noptii la adolescenti

©

Autor:

Mancatul in timpul noptii la adolescenti
Tulburarile alimentare in adolescenta sunt influentate de atitudinile, comportamentele si emotiile extreme vis-a-vis de greutatea corporala si alimentatie, elementul comun al acestor boli fiind in general stima de sine foarte scazuta, specifica in perioada adolescentei. Totodata, segmentul cel mai afectat de acest tip de tulburare alimentara este reprezentat de tinerele fete. Riscul aparitiei acestei afectiuni, precum si cantitatea de calorii consumata noaptea, creste odata cu varsta fetelor, masa din timpul noptii fiind alcatuita preponderent din alimente bogate in carbohidrati si grasimi. Spre deosebire de adulti, de cele mai multe ori mancatul in timpul noptii la adolescenti nu este asociat cu obezitatea. Cu toate astea, pe termen lung, obezitatea reprezinta principalul risc la care se supun adolescentii care mananca necontrolat in timpul noptii, impreuna cu afectiunile asociate obezitatii.

Pentru a fi diagnosticat cu aceasta tulburare alimentara, tanarul trebuie sa prezinte urmatoarele caracteristici (pe o perioada mai mare de 2 luni) :
•  Prima masa a zilei este consumata la cateva ore de la trezire.
•  Mai mult de jumatate din aportul nutritiv zilnic este consumat intre cina si micul dejun de a doua zi.
•  Adolescentul mananca mai mult in perioada de dupa cina decat in timpul cinei.
•  Aparitia sentimentelor de vina si remuscare in timpul mancatului noaptea.

Mancatul in timpul noptii nu este acelasi lucru ca mancatul obsesiv, desi unele persoane care au obiceiul de a manca in timpul noptii au si episoade de abuz alimentar. Conform statisticilor, in jur de 33% dintre persoanele adulte afectate de obezitate morbida mananca exagerat in timpul noptii, adica mai mult de jumatate din aportul caloric al unei zile se realizeaza dupa ora 20:00.

La adolescentele care mananca foarte mult in timpul searii si noptii, consumul de alimente in aceasta perioada este asociat cu stari de agitatie si insomnie - aceasta tulburare alimentara afecteaza in acelasi timp somnul si starea psihica. Tinerii afectati de aceasta tulburare alimentara sunt deseori obezi, simt ca nu au niciun control asupra alimentelor consumate si mananca de multe ori in secret sau atunci cand nu le este foame, dupa care sunt coplesiti de sentimentul de vina si remuscare.

Cauzele mancatului in timpul noptii la adolescenti sunt starile de stres, anxietate sau depresie din timpul zilei, dietele stricte, sau pur si simplul obisnuinta de a invata in timpul noptii. Pentru a controla acest tip de tulburare alimentara se recomanda aplicarea unui "ritual" care sa simbolizeze incheierea alimentatiei pe ziua respectiva. De exemplu, servirea unei cesti de ceai, o mica rugaciune de multumire, o plimbare de relaxare, sau spalatul pe dinti. Acest mic ritual va va ajuta sa faceti tranzitia de la un comportament (mancat) la altul.

Data actualizare: 22-12-2018 | creare: 26-01-2010 | Vizite: 4227
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: