ROmedic Cabinete medicale Iasi Cabinete Diabet, Nutriție și Boli metabolice Diabet, Nutriție și Boli metabolice Iasi

De ce este bine sa consumam oua?

De ce este bine sa consumam oua?
Autor: Sintimbrean Cristina

Ouale reprezinta unul dintre cele mai sanatoase alimente, avand o valoare nutritiva deosebit de mare comparativ cu continutul caloric, motiv pentru care el nu trebuie sa lipseasca dintr-o dieta echilibrata. Au fost denumite de catre specialisti ,,multivitaminele naturii‘‘ deoarece contin cantitati mici din aproape toate vitaminele si mineralele, de care are nevoie organismul nostru pentru a functiona optim: calciu, fier, potasiu, zinc, magneziu, Vitamina E...


Un ou contine o gama larga de substante nutritive, reprezentand o sursa importanta de vitamine, minerale, proteine cu valoare biologica inalta, grasimi sanatoase si acizi grasi nesaturati Omega 3.


Beneficiile consumului de oua:
-- unul dintre cele mai nutritive alimente, galbenusul de ou contine:
- vitamina B 12(Cobalamina):9% din doza zilnica recomandata
- vitamina B 2 (Riboflavina): 15% din doza zilnica recomandata
- vitamina A: 6% din doza zilnica recomandata
- vitamina B5(acid pantotenic):7% din doza zilnica recomandata
- selenium: 22 % doza zilnica recomandata
- CHOLINA: nutrient esential, deosebit de important mai ales in nutritia femeilor insarcinate deoarece studiile au demonstrat ca un aport alimentar scazut de cholina poate creste riscul de aparatie la fat a defectului de tub neural.


In caz de alergie la oua aportul de cholina poate fi asigurat din: soia, ficat de vita, unt arahide, conopida.
--in timp ce albusul ese compus in cea mai mare parte din proteine cu valoare biologica inalta.
-- IMBUNATATESC PROFILUL LIPIDIC si consumul regulat de oua nu creste riscul de boala cardiovascular,asa cum au demonstrat numeroase studii. Desi ouale au un continut ridicat in colesterol, respectiv 212 mg,ele imbunatatesc profilul lipidic deoarece reduc dimensiunea particulelor colesterolului rau(LDL colesterol, asociat cu risc crescut de boala cardiovasculara)
si au tendinta de a creste in sange nivelul colesterolului bun(HDL colesterol).
-- Prin antioxidantii din compozitie(luteina si zeaxantina)au efect protectiv asupra vederii,studiile demonstrand reducerea drastica a prezentei cataractei la cei care consuma un galbenus ou/zi. Practic luteina si zeaxantina previn oxidarea cristalinului ce duce in timp la pierderea transparentei sau la cataracta.

 
Programare