Medicamentele falsificate reprezinta un pericol global

Data publicării: 23-07-2007

In anul 2004, o tanara de 22 de ani din Argentina a murit de insuficienta hepatica dupa ce i s-a administrat a saptea injectie cu adaos de fier. Un an mai tarziu, aceeasi substanta a provocat moartea unei alte persoane. ”Medicamentul” respectiv era un fals, care continea si niste substante toxice. Tot un fals era si documentatia privind continutul si modul de fabricatie al respectivului  ”medicament”, motiv pentru care nu s-a reusit sa se descopere substanta toxica care a provocat moartea acelor oameni.
    „Falsificarea medicamentelor ia proportii din ce in ce mai mari in intreaga lume si reprezinta un pericol global”, avertiza Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei la sesiunea plenara din luna aprilie. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) apreciaza ca falsurile reprezinta aproximativ 6 la suta din medicamentele care circula pe piata mondiala, dar in tarile in curs de dezvoltare cantitatea de medicamente falsificate atinge 20-30 la suta din totalul existent pe piata. Majoritatea acestor falsuri imita in special medicamentele folosite impotriva unor boli larg raspandite in tarile in curs de dezvoltare: malaria si SIDA. In Europa, conform unui studiu realizat intre anii 2000-2005, 170 de produse medicamentoase s-au dovedit a fi falsificate.
    In cazurile de medicamente contrafacute, problema protejarii marcii, veniturile fabricilor de medicamente si evaziunea fiscala fata de state (daunele putand ajunge pana la 500 miliarde de euro) pot sa para probleme marunte in comparatie cu efectele daunatoare pe care respectivele substante le pot avea asupra sanatatii sau chiar vietii.
    Nu este deloc un lucru usor ca cineva sa se descurce in aceasta lume a medicamentelor falsificate, contrafacute. In intreaga lume apar extrem de multe anunturi de publicitate facute unor medicamente si este foarte dificil ca cineva sa se descurce in acest hatis, ne mai vorbind de faptul ca este aproape imposibil sa descopere falsul medicament. Exista insa anumite puncte de sprijin.
    In primul rand este un fals oricare tableta, injectie sau alifie similare prin aspectul lor exterior medicamentelor originale, dar preparate fara autorizatie. Poate fi considerat drept un medicament fals si unul original, dar cu termenul de garantie depasit si reetichetat cu ”un termen nou de garantie”. Se considera un fals orice fel de medicament care este preparat in mod diferit fata de modul de producere autorizat de catre forurile competente. Daca intr-un medicament exista prea putina substanta activa, acesta poate fi la fel de nociv ca unul care contine anumite substante in cantitati prea mari. De asemenea, este un fals medicamentul care contine alte substante decat cele prevazute in reteta originala sau care nu contine nici un fel de substanta activa. In acest din urma caz, bolnavii nu doar ca au fost pacaliti, cumparand o substanta nefolositoare, dar tratamentul cu astfel de medicament poate intarzia vindecarea si chiar poate pune in pericol viata bolnavilor.
    In special in lumea lipsita de orice control a internetului apar propuneri aparent atractive de medicamente. Dar jumatate din medicamentele propuse spre vanzare pe internet sunt falsuri! Anuntul prin care se recomanda ca bolnavii sa-si intrebe medicul sau farmacistul despre vreun medicament trebuie luat foarte in serios de catre cei tentati sa cumpere diverse medicamente neverificate.
    Este de neinteles de ce exista atat de multe persoane care prefera sa cumpere medicamente prin filiere ilegale, mai ales daca tinem seama ca medicamentele false nu sunt mai ieftine decat cele autentice. Unul din motive ar putea fi faptul ca medicamentul vandut in acest fel poate fi cumparat fara nicio restrictie birocratica. In lumea (interlopa) a medicamentelor contrafacute se pot obtine cu usurinta chiar si medicamentele care in farmacii se vand doar pe retete. Nu este intamplator nici faptul ca majoritatea substantelor false sunt asa-numitele substante pentru cresterea potentei la barbati.

Sursa: Rompres, 23-07-2007, Vizualizari 1570
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.