Metformina reduce riscul de deces la pacienții cu COVID-19 și diabet

©

Autor:

Metformina reduce riscul de deces la pacienții cu COVID-19 și diabet
Diabetul este o comorbiditate importantă în cazul pacienților diagnosticați cu COVID-19. Un studiu realizat de University of Alabama a arătat cum administrarea de metformină la pacienții cu Diabet tip 2 ar putea fi o metodă eficientă de evitare a complicațiilor într-o posibilă infecție ulterioară cu virusul SARS-CoV-2.
Anath Shalev, M.D., director la UAB‘s Comprehensive Diabetes Center și liderul studiului, a afirmat: „Având în vedere că s-au obținut rezultate similare pe populații diferite de pe tot globul, inclusiv din China, Franța, putem trage concluzia că reducerea riscului de mortalitate pentru diabeticii infectați cu SARS-CoV-2 poate fi legat de utilizarea metforminei. Acest efect benefic a rămas valabil chiar și după ce am realizat măsurători bazate pe vârsta, sexul, rasa, gradul de obezitate și gradul de hipertensiune sau insuficiență renală pentru fiecare participant în parte. Mecanismul prin care metformina reduce mortalitatea în această situație poate fi asociat cu efectele sale antiinflamatorii și antitrombotice.”

Deși nu se cunoaște exact procesul prin care metformina protejează pacienții împotriva complicațiilor severe prin COVID-19, cercetătorii consideră că nu este legat de controlul glicemiei sau al nivelului de obezitate, deoarece nici indexul de masă corporală, nici nivelul sangvin de glucoză sau de HbA1C (hemoglobina glicată) nu au avut valori diferite între participanții care au supraviețuit și cei care au decedat ulterior prin complicațiile infecției virale.

Studiul publicat în jurnalul Frontiers in Endocrinology a inclus 25.326 de participanți testați pentru COVID-19 în luna iunie a anului trecut. Dintre aceștia, 604 au avut rezultat pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2. Principalul scop al studiului a fost de investigare a ratei de mortalitate prin COVID-19 la pacienții cu diabet tip 2, urmărind legăturile existente cu particularitățile individuale și comorbiditățile asociate. Cercetătorii au descoperit că infecția COVID-19 a fost mai des întâlnită în cazul persoanelor de culoare, apărând o diferență rasială, însă doar pentru nivelul de infectare, nu și pentru afecțiunile și complicațiile ulterioare, din timpul infecției. „În studiul nostru, să fii afro-american a prezentat un risc mai mare de infecție, nu pentru mortalitate, sugerând un risc de expunere mai mare și existența unor factori socioeconomici externi, inclusiv cei de servicii medicale disponibile.”, afirmă Anath Shaley.

Rata de mortalitate pentru COVID-19 în cazul pacienților din studiu a fost de 11%, dintre care 93% de decese au apărut la persoanele peste 50 de ani, de sex masculin sau cu hipertensiune, iar 67% au apărut în cazul persoanelor cu diabet. Analizând efectul metforminei, au observat că pacienții care utilizau această substanță prezentau un risc de deces de 11% comparativ cu 23% pentru cei care nu utilizau. „Aceste rezultate sugerează cum, deși diabetul este un risc independent pentru mortalitatea determinată de COVID-19, riscul este redus semnificativ în administrarea metforminei.”

Deși sunt necesare studii suplimentare pentru explorarea activității metforminei, analizând și efectele adverse existente în cadrul acestui tratament, sunt convinși că ar putea fi o terapie utilă pentru populația cu risc major.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 22-01-2021 | creare: 22-01-2021 | Vizite: 747
Bibliografie
Metformin use reduces risk of death for patients with COVID-19 and diabetes, study finds, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/01/210114164004.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!