Femeile însărcinate sunt mai puțin susceptibile de a suferi COVID de lungă durată

©

Autor:

Femeile însărcinate sunt mai puțin susceptibile de a suferi COVID de lungă durată
Cercetătorii au investigat consecințele pe termen lung ale infecției cu SARS-CoV-2, în special în contextul sarcinii, un subiect mai puțin explorat până acum în literatura medicală. Folosind datele ample din rețeaua de sănătate PCORnet a inițiativei RECOVER, cercetarea se concentrează pe femeile diagnosticate cu COVID-19, comparând cele infectate în timpul sarcinii cu cele infectate în afara sarcinii, privind apariția sechelelor post-acute ale infecției (PASC).
Cercetarea a adoptat o metodologie robustă, utilizând ponderarea inversă a probabilității de tratament stabilizată pentru a ajusta diferențele de bază între cele două grupuri, cum ar fi vârsta, etnia, vaccinarea completă și comorbiditățile existente. Această abordare statistică permite o comparare mai corectă și reduce biasul care ar putea apărea din cauza diferențelor inițiale între grupuri.

Rezultatele studiului indică faptul că femeile infectate cu SARS-CoV-2 în timpul sarcinii au avut o incidență mai scăzută a simptomelor PASC în comparație cu cele infectate în afara sarcinii, chiar și după ajustarea pentru multiplele covariate. Acest lucru sugerează că sarcina ar putea avea un efect protector împotriva dezvoltării simptomelor pe termen lung de COVID-19, un rezultat surprinzător având în vedere că sarcina este adesea asociată cu o vulnerabilitate crescută la complicații infecțioase.

Interesant este că, deși incidența generală a sindromului post COVID-19 a fost mai mică în timpul sarcinii, anumite condiții specifice, cum ar fi tromboembolismul, durerile abdominale și aritmiile, au fost mai frecvente în acest grup, indicând că riscurile infecției pot varia semnificativ în funcție de starea fiziologică a femeii.

În plus, studiul a efectuat analize de sensibilitate pentru a verifica robustețea rezultatelor sale, exclusiv tromboembolismul și embolia pulmonară din definiția PASC, și tot a găsit o prevalență redusă a PASC în rândul femeilor infectate în timpul sarcinii. Acest lucru întărește concluzia că sarcina conferă un anumit grad de protecție împotriva manifestărilor pe termen lung ale COVID-19, un aspect care poate influența gestionarea clinică a femeilor gravide în contextul pandemiei.

Astfel, cercetarea oferă perspective valoroase pentru dezvoltarea de strategii clinice și intervenții țintite pentru această populație specifică, având potențialul de a îmbunătăți atât îngrijirea maternă cât și pe cea neonatală în timpul și după pandemia de COVID-19.

sursa: News Medical

Data actualizare: 31-05-2024 | creare: 31-05-2024 | Vizite: 242
Bibliografie
Pregnant women less likely to suffer long COVID, study finds, link: https://www.news-medical.net/news/20240529/Pregnant-women-less-likely-to-suffer-long-COVID-study-finds.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Femeile însărcinate transmit bebelușilor anticorpi care protejează împotriva COVID-19
  • Femeile gravide cu COVID-19 se confruntă cu o rată ridicată a mortalității
  • Vaccinul împotriva COVID-19 este sigur pentru femeile gravide și nu afectează calitatea laptelui matern
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum