Metoda de naștere afectează microbiomul intestinal al bebelușului

©

Autor:

Metoda de naștere afectează microbiomul intestinal al bebelușului
Bebelușii născuți pe cale naturală dezvoltă bacterii intestinale diferite de cele prezente la bebelușii născuți prin cezariană.
Conform unei cercetări realizate de către oamenii de știință de la Institutul Sanger, bebelușii născuți vaginal primesc cea mai mare parte din bacteriile intestinale de la mama lor. În cazul celor născuți prin cezariană, cele mai multe bacterii sunt asociate cu mediile spitalicești. Publicat recent în revista științifică Nature, studiul dezvăluie, de asemenea, faptul că microbiomul nou-născuților veniți pe lume pe cale vaginală nu provine din bacteriile vaginale ale mamei, ci din intestin.

Microbiomul intestinal, considerat un ecosistem complex populat de milioane de microbi, este important pentru dezvoltarea sistemului imunitar. Lipsa de expunere la microbii potriviți în copilăria timpurie crește riscul de dezvoltare a unor afecțiuni autoimune, precum astmul, alergiile sau diabetul. În ciuda acestui fapt, nu sunt cunoscute suficiente lucruri despre importanța microbiomul intestinal inițial în dezvoltarea sistemului imunitar al copilului. Deoarece rolul exact al bacteriilor intestinale ale bebelușilor nu este unul clar, cercetătorii nu pot stabili cu exactitate dacă diferențele constatate la naștere vor avea vreun efect asupra sănătății ulterioare. Rolul exact al microbiomului la nou-născut, cât și factorii care îl pot modifica nu sunt cunoscuți la momentul actual, astfel că studiul nu ar trebui să descurajeze femeile să nască prin cezariană, procedură utilizată în majoritatea cazurilor pentru salvarea vieții mamei și fătului.

Investigația actuală, considerată una dintre cele mai mari cercetări genomice a microbilor nou-născuților de până în prezent, ar putea permite specialiștilor să creeze terapii bacteriene care să ajute la crearea unui microbiom sănătos pentru toți copiii. Cercetătorii au studiat peste 1.600 de probe de bacterii intestinale ce proveneau de la aproape 600 de bebeluși sănătoși și de la 175 de mame. Probele au fost prelevate de la copii născuți în spitalele din Marea Britanie prin naștere naturală sau prin cezariană, atunci când aceștia aveau patru, șapte sau douăzeci și unu de zile. În cazul câtorva dintre bebeluși, ancheta s-a derulat pe o perioadă medie, aceștia fiind urmăriți până la împlinirea vârstei de un an.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 08-10-2019 | creare: 08-10-2019 | Vizite: 667
Bibliografie
Babies' gut bacteria affected by delivery method, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/09/190918131447.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Influențează metoda de naștere dezvoltarea neuronală a copilului?
  •