Influențează metoda de naștere dezvoltarea neuronală a copilului?

©

Autor: Redacția ROmedic

Influențează metoda de naștere dezvoltarea neuronală a copilului?
Metoda prin care un copil este născut, pe cale naturală sau prin cezariană, ar putea influența dezvoltarea creierului acestuia, conform unui studiu realizat de un grup de cercetători în neuroștiințe din cadrul Universității din Georgia.

În studiul publicat în jornalul Society for Neuroscience au fost analizate grupuri de șoareci, observându-se dezvoltarea neuronală a puilor în funcție de metoda prin care au fost născuți.

Principala ipoteză are la bază microbiomul ce este transferat de la mamă la făt. În funcție de metoda de naștere aceste organisme bacteriene, în principal Lactobacillus, provin din microbiota vaginală în cazul nașterii naturale, sau de la speciile de pe suprafața pielii cum ar fi Staphylococcus și Aceinetobacter în cazul celor născuți prin cezariană. Aceste modificări imunologice sau lipsa lor acționează și asupra sistemului nervos.

În momentul nașterii, în creierul copilului se dezvoltă un număr mai mare de celule nervoase, iar ulterior o parte dintre acestea încep să moară, fiind înlocuite de altele noi. Sistemul nervos produce numeroase celule nervoase, pentru a le înlocui pe cele de care nu mai are nevoie. Cercetătorii au observat că imediat după naștere în cazul puilor născuți prin cezariană rata de moarte celulară a neuronilor a crescut, comparativ cu cei născuți natural.

Cercetătorii încearcă să găsească o legătură între celulele imunitare ale creierului, sau microglia, și gradul de reducere a celulelor nervoase dupa naștere. Urmează alte studii pentru a se verifica cu exactitate dacă aceste rezultate se aplică și în cazul oamenilor.

Sursa: Science Alert

Data actualizare: 11-09-2022 | creare: 28-11-2015 | Vizite: 1551
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Greutatea prea mică sau prea mare la naștere crește riscul pentru probleme de neurodezvoltare
  • Cum putem genera noi neuroni în creier?
  • Legătura dintre oligozaharidele din lapte și dezvoltarea neurologică la sugari
  •