Mineralele pot vindeca țesuturile deteriorate

©

Autor:

Mineralele pot vindeca țesuturile deteriorate

Oamenii de știință de la Universitatea Texas A&M au explorat printr-un nou studiu rolul mineralelor în reglarea expresiei genice, cu capacitatea de a influența regenerarea țesuturilor.
Mineralele sunt elemente anorganice care reglează funcții biologice complexe ale corpului uman, interferând cu funcția altor vitamine, hormoni și factor enzimatici.

Studiul condus de Dr. Akhilesh Gaharwar a fost publicat recent în revista Science Advances, determinând rolul mineralelor în reglarea genelor, cu orientarea celulelor stem în procesul de diferențiere. Cercetătorii au utilizat nanoparticule cu minerale pentru a stimula celulele stem umane să devină celule de tip osos.

Nanoparticulele minerale se mai numesc nanosilicați, sunt biocompatibile și intră ușor în celule. La nivelul celulei, disociază și se dizolvă lent în mineralele conținute: siliciu, litiu, magneziu. Ulterior, activează un set de gene care sunt responsabile de oferirea unor semnale celulelor pentru a realiza anumite funcții. Celula poate să secrete un număr crescut de proteine sub forma matricei extracelulare, susținând vindecarea țesuturilor sau poate să primească semnalul în urma căruia să înceapă procesul de diferențiere.

Combinând tehnici de laborator și metode de inginerie biomedicală, autorii studiului au identificat genele din celule care sunt stimulate de tratamentul cu minerale. De exemplu, anumite minerale precum magneziul, siliciul și litiul sunt intens implicate în osificarea endocondrală, proces prin care celulele stem devin celule ale țesutului cartilaginos și osos.

Așadar, ionii minerali pot direcționa diferențierea celulelor stem, pot facilita vindecarea țesuturilor, în funcție de nevoile celulare, însă viitoare cercetări vor clarifica și alte funcții. Studiul are un impact major asupra înțelegerii mecanismelor de acțiune induse de minerale în procesele de reglare celulare, cu deschiderea spre alte căi terapeutice relevante clinic și noi moduri de asamblare a mineralelor în medicamente.


sursa: Science Daily
foto: Imagine care arată graficul analizei de îmbogățire a setului de gene constând din seturi de gene interconectate ale diferitelor hMSC tratate cu nanosilicați și produșii săi de dizolvare ionică. Sunt prezentate efectele nanoparticulelor și ionilor minerali asupra organizării matricei extracelulare, glicoproteinelor și proteoglicanilor. | Image: Texas A&M College of Engineering and Texas A&M College of Medicine

Data actualizare: 10-05-2022 | creare: 10-05-2022 | Vizite: 398
Bibliografie
Minerals can be key to healing damaged tissue, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/05/220506141148.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Colagenul derivat din solzii de pește ar putea fi eficient în vindecarea rănilor
  • Nou hidrogel, mai eficient în vindecarea rănilor
  • Cum îngrijim corect o julitură în funcție de gravitate
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum