Colagenul derivat din solzii de pește ar putea fi eficient în vindecarea rănilor

©

Autor:

Colagenul derivat din solzii de pește ar putea fi eficient în vindecarea rănilor
Cercetătorii de la Universitatea Tehnologică Nanyang din Singapore (NTU) au desfășurat un studiu în urma căruia au rezultat efecte nebănuite ale colagenului obținut din solzii de pește. Odată ce a fost modificat și aplicat pe rănile cobailor, acesta a promovat formarea vaselor limfatice și sanguine, îmbunătățind repararea și regenerarea tisulară.

Rezultatele cercetărilor conduse în colaborare cu cercetătorii de la Universitatea Națională din Singapore au fost publicate în jurnalul Acta Biomaterialia.

Colagenul nu doar că promovează vindecarea, dar are rezultate promițătoare ca accelerator pentru medicamentele care grăbesc vindecarea, cum sunt factorii de creștere. Pentru asta, cercetătorii au modificat chimic colagenul. Astfel, acesta a putut deveni solubil în apă și mai ușor de incorporat în medicamente.

Într-un studiu anterior, echipa de la NTU a descoperit că același colagen din solzi de pește face ca celulele endoteliale din cordonul ombilical să formeze de 2,5 ori mai mult un tip de colagen specific, responsabil de formarea vaselor de sânge. Această descoperire deschide calea aplicării în domeniul biomedical.

Descoperirile au atras atenția companiilor ce dezvoltă produse biomedicale pe bază de colagen, acestea fiind interesate să utilizeze colagen care nu provine de la mamifere, evitând astfel dezavantajele culturale și biologice asociate cu colagenul bovin și porcin.

Din 10 g de solzi (1-2 pești) poate fi obținut aproximativ 200 mg de colagen și, excluzând forța de muncă, costul obținerii în laborator depășește cu puțin 4 dolari.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 06-01-2019 | creare: 19-03-2018 | Vizite: 1534
Bibliografie
Scientists discover fish scale-derived collagen effective for healing wounds, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/03/180312091405.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • S-a descoperit o nouă tehnologie care accelerează vindecarea
  • Nou hidrogel, mai eficient în vindecarea rănilor
  • Cum îngrijim corect o julitură în funcție de gravitate
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum