Morala unor povești poate modifica judecata tinerilor

©

Autor:

Morala unor povești poate modifica judecata tinerilor
Un nou studiu analizează modul în care expunerea la conținutul media care prezintă valori morale specifice ar putea influența judecata unor copii. Studiul arată că poveștile pot juca un rol în schimbarea importanței anumitor valori morale la publicul tânăr.
Studiul adaugă nuanțe critice unui corp de cercetări anterioare care au explorat modul în care conținutul media afectează copiii. În timp ce multe studii anterioare s-au concentrat pe conceptualizări largi, cum ar fi efectele prosociale sau antisociale care ar putea fi asociate cu un conținut specific, studiul actual analizează modul în care expunerea la conținut cu valori morale specifice (îngrijire, corectitudine, loialitate și autoritate) ar putea influența importanța pe care o oferă copiii acelor valori.

Mass-media poate influența în mod distinct valorile morale și îi poate determina pe copii să acorde o importanță mai mare sau mai mică unor anumite valori”, spune autorul studiului, Lindsay Hahn, profesor asistent de comunicare la Universitatea din Buffalo.

Pentru studiu, Hahn și colegii săi au luat personajul principal dintr-un roman pentru tineri și au editat conținutul pentru a reflecta în fiecare versiune accentul studiului asupra uneia dintre cele patru valori morale. O a cincea versiune a fost manipulată într-un mod care prezenta un personaj principal amoral. Narațiunile au fost împărtășite cu aproximativ 200 de participanți cu vârsta cuprinsă între 10 și 14 ani.

Echipa a creat apoi o scară concepută pentru a măsura importanța pe care copiii o acordă valorilor morale, pentru a determina modul în care participanții ar putea fi influențați de narațiuni specifice. „Măsurarea acestor efecte poate fi dificilă. De aceea, pe lângă testarea ipotezei noastre, un alt scop al acestei cercetări a fost acela de a dezvolta o măsură a valorilor morale pentru copii. Nimic de genul acesta nu există încă, despre care să știm”, spune Hahn.

„Când părinții iau în calcul ce mijloace media ar putea dori să selecteze pentru copiii lor, ei pot lua în considerare ce valoare morală particulară este subliniată de personajul principal și modul în care este tratat personajul principal din cauza acelor acțiuni”, recomandă același cercetător.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 08-10-2021 | creare: 08-10-2021 | Vizite: 349
Bibliografie
Morality demonstrated in stories can alter judgement for early adolescents, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/10/211001130254.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Copilul supradotat
  • Importanța lecturii în dezvoltarea preșcolarilor
  • Lectura în dezvoltarea copilului școlar
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum