Nașterile la vârste înaintate, tot mai frecvente în ultimii ani în țările nordice

©

Autor:

Nașterile la vârste înaintate, tot mai frecvente în ultimii ani în țările nordice
Proporția femeilor care au ales să rămână gravide și să dea naștere la vârsta de 40 de ani sau mai mult a crescut semnificativ în ultimii ani în Suedia și Danemarca, arată un studiu condus de cercetătorii de la Universitatea din Göteborg. Studiul constată că, în ultimii zece ani, nevoia de reproducere asistată pentru femeile de peste 40 de ani din Scandinavia s-a dublat.
Scopul studiului, publicat în revista Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica, a fost de a oferi o prezentare descriptivă și comparativă a modelelor de reproducere la femeile în vârstă de minimum 40 de ani pe o perioadă de 10 ani, în țările scandinave. Studiul s-a bazat pe datele din registrele medicale oficiale ale tuturor femeilor din Danemarca, Norvegia și Suedia cu vârsta cuprinsă între 40 și 49 de ani. Anchetatorii au studiat nașterea cu sau fără reproducere asistată, utilizarea contraceptivelor hormonale și avorturile induse.

Rezultatele arată o creștere a proporției femeilor cu vârsta cuprinsă între 40 și 44 de ani care folosesc contraceptive pe bază de hormoni. În Danemarca, proporția a crescut de la 24% la 31% dintre femei, în Suedia de la 27% la 30% și în Norvegia de la 22% la 24%. În același timp, a existat o creștere continuă a nașterilor în rândul persoanelor de 40-44 de ani în Danemarca și Suedia.

Proporția femeilor cu vârsta cuprinsă între 40 și 49 de ani care au rămas gravide prin metode de reproducere asistată s-a dublat în timpul perioadei de studiu.

În ceea ce privește avorturile, cea mai mare creștere în perioada de 10 ani de studiu, de la 7,7 la 8,1 avorturi provocate anual la fiecare 1000 de femei, a fost în rândul femeilor suedeze.

„Rezultatele confirmă că tot mai multe femei amână momentul în care vor deveni mame, tendința fiind observată în cea mai mare parte a Europei. În prezent, multe femei doresc să-și finalizeze studiile și să se stabilească pe piața muncii înainte de a avea primul copil, iar acest lucru poate duce la o cerere crescută pentru tratamentele de reproducere asistată, din cauza unei rate crescute de subfertilitate odată cu vârsta înaintată”, spune autorul studiului, Ingela Lindh, profesor de obstetrică și ginecologie la Universitatea din Göteborg.

sursa: News Medical
foto: University of Gothenburg

Data actualizare: 13-01-2022 | creare: 13-01-2022 | Vizite: 539
Bibliografie
Study reveals an increasing proportion of women giving birth at 40+, link: https://www.news-medical.net/news/20220111/Study-reveals-an-increasing-proportion-of-women-giving-birth-at-402b.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Sarcina după 40 ani - riscuri la copil
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum