Noi tehnici utilizate in cancerul de piele

Data publicării: 19-04-2007

Specialisti in medicina estetica din SUA, Germania, Israel si Filipine s-au reunit, joi, in cadrul celei de-a VI-a editii a Conferintei Nationale de Medicina Estetica din Romania, unde vor dezbate, timp de trei zile, problema cancerului de piele.

Aceasta forma de cancer a devenit cea mai frecventa la nivel mondial. Specialistii straini au prezentat, in premiera in Romania, tehnica Mohs, care asigura vindecarea cancerului de piele in proportie de 99%, dintr-o prima si unica incercare, spre deosebire  de tehnicile traditionale, care vindeca aceste afectiuni  in 60% dintre cazuri, iar proportia in care apare recidiva este de 40%.
    Tehnica Mohs consta in indepartarea succesiva a tuturor straturilor cutanate afectate de cancer. Diferenta fata de celelalte metode de vindecare  ale cancerului cutanat consta in observarea tesutului prin intermediul microscopului, fapt care permite supravegherea cu atentie a gradului de eradicare a tesutului afectat. Specialistii au operat timp de doua zile  intr-un program de voluntariat, 18 pacienti diagnosticati cu cancer cutanat prin tehnica Mohs.
    Dr. Mihaela Leventer, presedinta Societatii Romane de Estetica, a subliniat ca cele 18 cazuri prezentate au fost surprinzatoare pentru specialistii straini. Ea a accentuat asupra importantei diagnosticului pentru aceste forme de cancer, care trebuie pus cu competenta. In ceea ce priveste tehnica Mohs, in opinia dr. Leventer, ar trebui introdusa in spitale, pentru a avea acces cat mai multi pacienti, inclusiv cei cu venituri modeste, in conditiile in care numarul cazurilor de cancer de piele este in crestere.
    Cancerul de piele numara peste 1 milion de victime doar in SUA. Aceasta boala, desi reprezinta doar 4% din cazurile de cancer, are o rata a decesului de 75%. Unul din 25 de barbati si una din 38 de femei sufera de cancer cutanat pana la varsta de 75 de ani, incidenta de imbolnavire fiind de 0,37%  la persoanele pana in 50 de ani.
    In Romania, numarul cazurilor noi de cancer de piele a fost, in 2005, de 1.765 de cazuri noi si 32.580 se aflau in evidenta.
    Printre celelalte metode de tratare a cancerului cutanat se numara excizia clasica, a carei rata de vindecare este intre 82% si 89%, electrocauterizarea, cu o rata de vindecare  intre 60% si 80%  dintre cazuri si radioterapia combinata cu citostatice, metoda cu o rata si mai scazuta de vindecare si fara recidive, a explicat dr. Leventer. Ea a adaugat ca tehnica Mohs reprezinta cea mai buna solutie de vindecare a cancerului de piele, avand  doar 0,1% sanse de recidiva.
    Dr. Daniel Berg, din SUA, a subliniat necesitatea depistarii precoce a cancerului si abordarea solutiilor terapeutice celor mai bune pentru fiecare caz. El a mentionat ca metoda clasica prin excizie nu se mai practica in SUA de 20 de ani. Dr. Berg a spus ca aceasta tehnica este necesara in spitalele publice, la fel de necesari fiind si specialistii.
    Referindu-se la costurile unei asemenea tehnici, dr. Leventer a spus ca pentru echipamente sunt necesari aproximativ 20-25 de mii de euro, la care se adauga costurile pentru laborator, microscoape, consumabile. Costul unei interventii prin aceasta metoda oscileaza intre 2.000 - 10.000 de dolari.
    Specialistii care au operat cele 18 cazuri vor sa doneze un laborator complet echipat unui spital cu servicii sociale, pentru pensionari si pacienti cu venituri mici. Ei mai ofera o bursa de un an, pentru specializare in tehnica Mohs in SUA.

Sursa: Rompres, 19-04-2007, Vizualizari 1858
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.