ROmedic Cabinete medicale Suceava Cabinete Optică medicală și optometrie Optică medicală și optometrie Suceava

Papiloflebita

Autor: dr. Cristina David, medic primar oftalmolog
Acest sindrom de congestie venoasă unilaterală și edem al discului optic apare la adulții tineri și aparent sănătoși. Sindromul este consecutiv unei ocluzii a venei centrale a retinei la tineri, în tabloul clinic, edemul discului optic și distensia venoasă retiniană sunt deosebit de marcate. Cauza nu este precizată, dar se consideră că rezultă din inflamația venei centrale a retinei la nivelul discului, cu ocluzie venoasă secundară și edemul discului optic.

În mod tipic, pacientul se prezintă cu simptome ușoare de încețoșare vizuală unilaterală, fotofopsii (fulgere luminoase) sau pierdere tranzitorie a vederii, fără dureri de cap, dureri oculare sau alte acuze subiective. Acuitatea vizuală poate fi normală sau scăzută moderat datorită hemoragiilor maculare sau edemului. Deficitul pupilar aferent este absent, vederea culorilor este normală. Analiza câmpului vizual evidențiază lărgirea petei oarbe fiziologice, uneori cu un deficit minim al câmpului vizual datorită interesării retinei. Examenul fundului de ochi evidențiază dilatări marcate ale venelor retiniene asociate cu congestia și edemul discului optic.

Hemoragiile retiniene multiple sunt prezente în toate cazurile, cu extindere spre ecuator, în timp ce semne adiționale de inflamație sau ischemie, cum ar fi periflebita sau non perfuzia capilară, sunt foarte rare. Ocazional, obstrucția arterei cilioretiniene poate fi concomitentă. Diagnosticul diferențial se face cu edemul papilar, papilita și perinevrita optică, leziunile orbitare compresive, papilopatia diabetică și ocluzia de venă centrală a retinei de cauză arteriosclerotică.

Angiografia cu fluoresceină are aspect tipic, demonstrând dilatația puternică a venelor retiniene, leakage, încetinirea fluxului circulator. Nu se evidențiază zone de ocluzie capilară ca în retinopatia diabetică sau ocluzia de venă centrală a retinei. Colorarea tardivă și leakage din discul optic se evidențiază frecvent, dar nu sunt specifice. Considerând un proces inflamator declanșator, s-au administrat corticosteroizi atât sistemic, cât și în infecții locale, dar valoarea lor este incertă. Afecțiunea tinde să urmeze un curs benign chiar netratată. Modificările retinei și discului optic dispar în 6 -12 luni, de cele mai multe ori fără sechele. Foarte rar, persistă o scădere persistentă a acuității vizuale, datorită unui edem macular cronic. Întecuirea venelor retiniene și colaterale optociliare se pot evidenția la examinările de control după 12 luni, dar neovascularizația retiniană nu apare decât foarte rar.
 
Programare