O moleculă care atacă coronavirusul printr-o nouă modalitate

©

Autor:

O moleculă care atacă coronavirusul printr-o nouă modalitate

O echipă de cercetători de la Universitatea din Bonn şi de la centrul de cercetare CAESAR a obţinut o moleculă care are lansează noi perspective de tratament în infecţia cu SARS-CoV-2.
Aceasta se leagă de proteina spike virală şi împiedică intrarea virusului în celule. Mecanismul este diferit de al inhibitorilor cunoscuţi şi se bănuieşte că ar fi eficient şi în prevenirea mutaţiilor virale.

Noul compus este de fapt un aptamer, adică un fragment scurt de ADN. Se ştie că lanţurile ADN tind să se lege de alte molecule, fiind „lipicioase”. ADN-ul din cromozomi este bicatenar, adică are două lanţuri unite între ele care formează spirale. Aptamerii sunt însă fragmente monocatenare şi se leagă de o gamă mai largă de molecule. În prezent sunt dezvoltate adevărate arhive de aptameri ce pot fi utilizaţi pentru producerea de substanţe active.

Prof. Dr. Gunter Mayer de la Institutul LIMES al Universităţii din Bonn afirmă că echipa a studiat o astfel de arhivă pentru a descoperi aptameri care să se lege de proteina spike a SARS-CoV-2. Aceasta se foloseşte de receptorul celular pentru ACE2 (enzima de conversie a angiotensinei 2) şi aşa virusul pătrunde în celulă.

„Majoritatea anticorpilor pe care îi cunoaştem previn legarea şi se ataşează de partea din proteina spike ce recunoaşte receptorul ACE2, parte denumită şi domeniu de legare la receptor” explică Dr. Mayer.

Aptamerul izolat, denumit SP6 se ataşează şi el de proteina spike, dar în alt situs. „SP6 nu împiedică ataşarea virusului pe suprafaţa celulei, dar reduce numărul de celule infectate. Nu ştim încă mecanismul responsabil de acest lucru” afirmă Prof. Dr. Michael Famulouk care activează şi la centrul de cercetare CAESAR. Nu s-au folosit coronavirusuri adevărate ci alte virusuri cărora le-a fost ataşată proteina spike. Acestea nu produc boala.

Dacă acest mecanism va fi eficient, probabil compusul va apărea sub formă de spray nazal care să asigure protecţie de câteva ore împotriva infectării. Este nevoie de câteva luni pentru studii suplimentare.

Acest studiu propune o alternativă la terapia clasică ce acţionează pe domeniul de legare la receptor. Pe măsură ce apar modificări, precum aşa numita „mutaţie britanică” creşte riscul ca tratamentele şi vaccinurile actuale să nu mai fie eficiente. „Studiul nostru atrage atenţia asupra unui alt călcâi al lui Ahile pentru acest virus” declară Dr. Mayer.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 11-09-2022 | creare: 30-03-2021 | Vizite: 590
Bibliografie
Molecule attacks coronavirus in a novel way, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/03/210326122747.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: