O noua abordare a diabetului zaharat de tip II

Data publicării: 09-09-2007

Una dintre maladiile secolului 21, diabetul zaharat de tip II, dispune de o noua abordare terapeutica, respectiv de un nou medicament, Januvia. Acest medicament este indicat pentru pacientii necontrolati cu monoterapii si, in aceste situatii, exista posibilitatea stoparii sau incetinirii evolutiei bolii.
    Trebuie insa sa se confirme, in studii clinice indelungate, acest lucru, a precizat biologul Razvan Nanulescu.
    Medicamentul va fi inregistrat si in Romania, dar se asteapta stabilirea pretului si, deocamdata, nu este disponibil pentru pacienti. Este indicat cand nivelele de glucoza sunt crescute in sange, nu da efecte secundare si poate fi utilizat si de persoanele care au insuficienta renala. Este considerata, aceasta noua terapie, cel mai de succes antidiabetic din istoria orala. El a fost cercetat timp de 12-15 ani, timp in care s-au facut studii in intreaga lume. Doua dintre studiile de faza III au cuprins si pacienti din Romania.
    In Romania, sunt inregistrati peste 700 de mii de diabetici si se estimeaza ca alti 500.000 nu sunt diagnosticati. Din cei 700.000 diabetici, 500.000 iau tratamente antidiabetice orale si insulina.
    In cazul diabetului zaharat de tip II, cele mai populare clase de medicamente se adreseaza rezistentei la insulina sau secretiei de insulina fara sa imbunatateasca functionalitatea. Prin ingestie, sunt eliberati doi hormoni incretinici care au rolul de a controla glucoza din sange. Intre 60 si 80 la suta din raspunsul  insulinei se datoreaza acestor doi hormoni, iar pentru restul de 20 la suta nu se cunosc cauzele, a explicat Razvan Nanulescu, de la compania Merk Sharp & Dhome. El a mentionat ca exista si alte incretine al caror rol nu se cunoaste in organism. Acesti hormoni sunt degradati foarte repede de o enzima.
    In cazul diabetului zaharat de tip II se incepe cu monoterapie. Dupa un interval de timp, in ani, aceasta va fi completata cu al doilea medicament si apoi cu o combinatie de trei medicamente si, in timp, se adauga insulina. Indiferent cat de corect ar face tratamentul si ce viata ordonata ar duce un diabetic, in timp, starea sa se degradeaza.
    Medicatia ideala ar fi cea care ar putea opri evolutia, sa se pastreze monoterapia, sansele de supravietuire prin respectarea stilului de viata si tratament crescand.
    In ceea ce priveste diabetul, acesta este o boala metabolica in care  principalele procese metabolice pentru consumul si pastrarea energiei sunt deficitare. Exista doua tipuri de diabet: diabetul de tip I, care este insulinodependent fiind o boala autoimuna care apare inexplicabil. Organismul interactioneaza inexplicabil si doar 10 la suta din cazurile de diabet in lume sunt de tip I. Singura solutie de tratament pentru acesta este tratamentul injectabil cu insulina. Cel de-al doilea tip de diabet este de tip II, reprezentand 90 la suta din cazuri, iar dintre factorii care provoaca aceasta boala cel mai des este obezitatea. 58 la suta dintre cazuri de pacienti cu obezitate au diabet. Pentru a duce la  rezultate bune in acest tratament este necesar modificarea stilului de viata si asocierea tratamentului cu exercitiul fizic.
    In lume, existau in 2002 un numar de 195 de milioane de diabetici, iar pentru  2025 se estimeaza ca numarul acestora va creste la 335 de milioane, cresterea fiind de 72 la suta.
    Sapte din zece pacienti care se trateaza nu au un tratament tintit. Cea mai mare rata de crestere este in Africa, de 111 la suta, dar si in Orientul Mijlociu. In Romania, nu sunt foarte multe date asupra numarului de diabetici.
Sursa: Rompres, 09-09-2007, Vizualizari 1462
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.