O nouă iluzie perceptuală identificată de oamenii de știință

©

Autor:

O nouă iluzie perceptuală identificată de oamenii de știință

Deși la nivelul degetelor simțul tactil este cel mai dezvoltat, câteodată acestea nu simt cu o acuratețe maximă și ne pot induce în eroare. Oamenii de știință de la Bielefeld University au confirmat această ipoteză printr-un studiu în care li se solicita participanților să atingă cu degetul arătător, introdus într-un aparat, diverse obiecte a căror textură se schimba insesizabil. În timpul studiului, participanții aveau senzația că poziția degetului se schimbă, pe când schimbătoare era textura obiectelor.

Rezultatele studiului au fost publicate în jurnalul științific Current Biology.

Scopul principal al profesorului Marc Ernst, cel care a condus echipa de cercetare, este de a dezvolta un simț tactil virtual. El lucrează încă într-o echipă formată din oameni de știință din întreaga Europa la proiectul intitulat WEARHAP pentru îndeplinirea acestui ideal, afirmând că „În viitor, cercetările făcute ne vor ajuta să creăm o tehnologie care să ne permită să atingem obiecte de la distanță, ca de exemplu să simțim textura unei bluze înainte de a o cumpăra dacă folosim shopping-ul online”.

O întrebare fundamentală care rămâne este despre rolul simțului tactil în procesul percepției. O trăsătură particulară a degetelor este că în momentul atingerii își deformează suprafața și pot oferi informații și despre consistența obiectului atins. Pentru experiment, cercetătorii au construit un aparat la al cărui capăt era pusă o bucată de elastic întinsă orizontal. Gradul de întindere al elasticului era ajustabil. Participanții își introduceau mâna și antebrațul în aparat, fiind instruiți să spună atunci când simt vreo modificare. Surprinzător a fost că toți participanții au fost de părere că degetele lor au fost îndoite cel mai mult atunci când elasticul a fost lăsat cel mai lejer. Acest lucru s-ar putea  explica prin faptul că în acel moment o suprafață foarte mare din pielea subiecților a intrat în contact cu elasticul.

Concluzia studiului a fost că percepția noastră tactilă depinde de suprafața pielii la nivelul căreia acționează stimulul tactil. Cu cât aceasta este mai mare, cu atât obiectul ni se pare mai aproape. De ce este important acest aspect? Dacă nu am ști exact care ne este poziția, nu am fi capabili să intrăm în contact cu obiectele sau persoanele din jur. 

Sursa: Medical Xpress

  


Data actualizare: 04-05-2016 | creare: 04-05-2016 | Vizite: 1115
Bibliografie
Cognitive scientists discover new perceptual illusion, link: https://medicalxpress.com/news/2016-04-cognitive-scientists-perceptual-illusion.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: