O nouă metodă de a renunța la fumat - enzima care consumă nicotină

Scopul acestora este folosirea enzimei în scop terapeutic pentru dezvoltarea unui medicament care să distrugă nicotina din corpul unui fumător înainte ca aceasta să ajungă la creier și să declanșeze sentimentul de dependență. Nivelurile scăzute de nicotină din circulația sangvină ar diminua nevoia fumătorilor de a continua să fumeze.
Conducătorul cercetărilor, Kin Jenda, a afirmat că enzima, denumită NicA2, se comportă asemenea unui Pac-Man, circulând prin organism și distrugând nicotina.
Până în prezent, NicA2 a fost testată la nivelul sângelui șoarecilor de laborator, dar cercetătorii au dus mai departe experimentele și la oameni. Janda susține că, deși testele sunt într-o fază incipientă, ele susțin potențialul terapeutic al enzimei.
În încercarea de a descoperi o metodă prin care să elimine nicotina din sânge înainte că aceasta să declanșeze sistemul de recompensă la nivelul creierului, Janda și echipa sa au avut nevoie de 30 de ani, timp în care au creat o enzimă artificială. Această enzimă s-a dovedit a exista și în natură, în organismul unei bacterii denumite Pseudomonas putida. Supraviețuind în solul pe care se cultivă tabac și având această enzimă, bacteria utilizează nicotina ca unică sursă de carbon și nitrogen.
Pentru a observa dacă aceeași enzimă este capabilă să degradeze nicotina în organism, cercetătorii au combinat ser de la șoarece cu o doză de nicotină echivalentă unei țigări, adăugând ulterior și NicA2. Timpul de înjumătățire al nicotinei s-a redus semnificativ, de la 2-3 ore la 9-15 minute. Apoi cercetătorii au expus enzima la temperaturi de 36, 7 grade Celsius pe o durată de 3 săptămâni, în încercarea de a căuta eventuali produși toxici responsabili de distrugerea nicotinei și de a-i verifica potențialul de medicament în cazul organismului uman. Rezultatele au fost revelatoare, dovedind că mărirea dozei de NicA2 duce la scăderea și mai drastică a timpului de înjumătățire al nicotinei.
Viitoarele studii promit să crească durata de acțiune a injecției până la o lună. Rezultatele au fost publicate în The Journal of American Chemical Society.
Sursa: Science Alert
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
intră pe forum