O nouă moleculă poate preveni moartea celulară programată

©

Autor:

O nouă moleculă poate preveni moartea celulară programată

Oamenii de știință de la St. Jude Children‘s Research Hospital au identificat o moleculă care determină șansele de supraviețuire ale celulelor supuse la factori de stres.
Este vorba despre molecula DDX3X care influențează modul în care celulele interpretează și răspund la diverși stresori.

„Rezultatele fac din DDX3X o țintă atractivă pentru proiectarea medicamentelor care modifică răspunsul la stres și restabilesc echilibrul pentru a preveni inflamațiile cronice și alte boli”, a declarat Thirumala-Devi Kanneganti, unul dintre colaboratori.

Celulele supuse la stres au nevoie de DDX3X pentru a forma granule de stres, care asigură supraviețuirea acestora. Cercetătorii au arătat că DDX3X a fost, de asemenea, esențială pentru formarea unei alte granule de stres, care a dus la moartea inflamatorie celulară programată a celulelor.

De asemenea, DDX3X interacționează cu NLRP3 și promovează activarea inflamazomului. Activarea acestuia duce la formarea unei granule de stres în celule și provoacă secreția de molecule numite citokine care promovează inflamația.

Cercetări ulterioare au indicat că formarea granulelor de stres inhibă în mod specific disponibilitatea DDX3X de a activa inflamazomului NLRP3, lucru care împiedică moartea celulară programată.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 18-09-2019 | creare: 18-09-2019 | Vizite: 467
Bibliografie
Meet the molecule that helps stressed cells decide between life and death. Url: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/09/190911142723.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: