O noua terapie pentru bolnavii cu HIV|SIDA

Data publicării: 26-05-2010

In Romania s-au inregistrat in perioada 1985-2009 peste 16.000 de cazuri cu HIV/SIDA, iar dintre aceste cazuri 5.000 au decedat.

La 31 decembrie 2009, erau inregistrati 8.551 de pacienti cu HIV/SIDA, dintre care 223 de copii cu varsta intre 0-14 ani si 8.328 adulti cu varsta peste 14 ani, a subliniat marti, intr-o conferinta de presa, dr. Mariana Mardarescu, coordonatorul Comitetului National Roman pentru Evaluarea Infectiei HIV/SIDA in Romania, de la Institutul de Boli Infectioase 'Matei Bals'.

Aceasta a precizat ca in tratament antiretroviral sunt 7.244 de pacienti dintre care 184 copii si 7.060 adulti.
'Romania a intregistrat progrese considerabile in tratarea acestor pacienti inregistrand cea mai mare rata de supreavietuire din zona', a subliniat dr. Mardarescu. Ea a adaugat ca pacientii cei mai multi sunt 'poliexperimentati', adica au trecut prin mai multe scheme de tratament.

'Aparitia unui nou produs este o speranta pentru ei, pentru ca da posibilitatea crearii de noi combinatii eficace care duc la scaderea incarcaturii virale prenedetectabile', a explicat dr. Mardarescu.
Ea a adaugat ca, in Romania boala are o supravietuire de peste 20 de ani, la fel ca in celelalte tari.
In ceea ce priveste calea de transmitere aceasta este predominant heterosexuala in Europa. In estul Europei peste 40% dintre persoanele afectate sunt femei.

Calea de transmitere si in Romania este cea heterosexuala, dar sunt si cazuri la homosexuali si bisexuali, a mai mentionat medicul. O alta cale de transmitere este cea de la mama de fat. In 2009 au fost efectuate 284.000 de teste, dintre acestea 1.895 era pozitive. Dintre cei 222.925 de copii nascuti in 2009, 205 erau pozitivi.

Dr. Mariana Mardarescu sustine o mai buna monitorizare a mamelor pentru a depista din timp daca sunt sau nu pozitive.
'Noua clasa antiretrovirala este Raltegravir produs de compania Merck Sharp & Dohme si este o terapeutica cu eficacitate, siguranta si tolerabilitate, demonstrate de numeroase studii clinice oferind o sansa pacientilor adulti', a spus dr. Mariana Mardarescu.

La randul sau, dr. Sorin Petrea a evidentiat ca medicamentele antiHIV cauta cate o tinta ca sa atace virusul in diferitele sale momente, insa exista foarte multe cazuri de persoane care au fost politratate cu mai multe scheme terapeutice, fie pentru ca a existat un esec avand si alte probleme de tip metabolic, boli cardiovasculare, infectii cu virusul hepatic B si C, tuberculoza si in aceasta situatie noua terapie este o sansa pentru ei, cat pentru cei care au folosit mai multe scheme terapeutice ori pentru cei care au facut pentru prima data infectia.

Dr. Sorin Petrea a mai spus ca tratamentul este tolerat, are putine efecte toxice, este usor de luat dar, nu vindeca. In ceea ce priveste eventuala utilizare la copii, dr. Petrea a spus ca medicamentul se afla in studiu, mentionand ca in Romania se afla inclus in programul national pentru HIV/SIDA.

Medicul a evidentiat ca compania Merck Sharp & Dohme este implicata in ingrijirea pacientilor din 1997, cand a format un parteneriat cu Guvernul Romaniei pentru a spori accesul la tratament pentru mii de persoane care traiesc cu HIV/SIDA in Romania.
In 1999 compania a donat un milion de dolari Comitetului National Roman pentru crearea unei retele de sapte centre regionale de tratament SIDA cu echipamente de ultima ora, iar din 2001 a redus neconditionat cu 86% preturile sale curente pentru medicamentele impotriva HIV/SIDA.

Totodata, compania este partener in proiectul Academia Europeana HIV/SIDA inaugurat la finele lui 2009 si ofera posibilitatea medicilor specialisti in boli infectioase din Romania sa deruleze proiecte de cercetare stiintifica sub egida Academiei oferind granturi.
Sursa: Agerpres, 26-05-2010, Vizualizari 551
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.