Oamenii de stiinta incearca sa prezica intentiile de actiune

Data publicării: 09-03-2007

 Berlin /Rompres/ - La un laborator din Germania o serie de voluntari sunt introdusi intr-un aparat scaner-tomograf si rugati sa realizeze niste actiuni simple, cum ar fi sa decida daca sa adune sau sa scada doua numere sau sa aleaga unul din doua butoane pe care sa apese in timp ce oamenii de stiinta din incaperea alaturata incearca sa le citeasca intentiile cu ajutorul scanerului, informeaza Associated Press receptionata de Rompres.
 Pana in prezent cercetatorii au reusit sa afle intentiile de miscare fizica ale subiectilor inainte sa fie transpuse in actiuni, dar oamenii de stiinta de la Centrul Bernstein pentru Neurostiinta Computationala din Berlin sustin ca au reusit sa identifice deciziile diferitelor persoane cu privire la actiuni mentale abstracte, asa  cum sunt in acest caz cele privind adunarea sau scaderea a doua numere.
 Desi inca in stadiul de inceput, aceasta tehnica, o data ce va fi perfectionata, va putea fi folosita intr-o sumedenie de domenii, cum ar fi anchetele desfasurate de politie sau asigurarea securitatii pe aeroporturi. De asemenea aceste rezultate reprezinta si un important semnal de alarma din punct de vedere moral pentru ca la un moment dat tehnicile de citire a gandurilor ar putea fi folosite de guverne pentru a ramane la putere, de catre corporatii pentru a-si vinde produsele sau de sefi in relatiile de serviciu cu subalternii.
 Oamenii de stiinta au folosit de mult timp scanerele-tomograf computerizate pentru a identifica diferite tipuri de activitati cerebrale, iar cercetatorii americani au realizat recent niste scanere destinate detectarii minciunilor.
 "Faptul ca putem determina intentiile unei persoane inainte de a fi transformate in actiuni impinge nivelul nostru de intelegere a gandurilor subiective la un nou nivel" a apreciat Dr. Paul Wolpe, profesor de psihiatrie la University of Pennsylvania, unul dintre oamenii de stiinta care au participat la acest studiu.
 Acest studiu experimental a inceput in iulie 2005 si a fost realizat doar pe un esantion bine definit de 21 de persoane. Pana in prezent procentul de identificare corecta a intentiilor voluntarilor este de 71%, doar cu 21% mai mare decat selectarea aleatorie. Totusi studiul realizat in cadrul unui departament al Institutului Max Planck din Leipzig, a generat un puternic interes in randul comunitatii stiintifice.
 Acest studiu a inceput cu incercarea de identificare a zonei de creier responsabila cu intentiile. Aceasta zona a fost identificata a fi cortexul prefrontal, regiune a creierului ce devine foarte activa in momentele in care subiectii trebuiau sa faca alegeri. Dupa acest pas oamenii de stiinta au inceput sa caute diferitele paternuri de activitate cerebrala asociate diferitelor intentii pentru a le putea recunoaste.
 ""Daca stii ce patern cerebral sa cauti, teoretic ai putea sa precizezi ce va face acel om in viitorul apropiat"", a mai comentat Paul Wolpe. Pentru moment experimentele se orienteaza doar asupra alegerii cu o singura alternativa, procesele intentionale complexe in care se fac multiple alegeri neputand fi urmarite.
 Totusi oamenii de stiinta au inregistrat suficiente progrese in acest domeniu pentru a-i alarma pe cei care avertizeaza asupra problemelor morale legate de abilitatea de a citi gandurile. "Pentru prima oara aceste tehnologii ne ofera posibilitatea de a afla ce gandeste o anumita persoana, fara ca acea persoana sa ne poata opri. In aceste conditii nimeni nu va mai putea fi sigur in viitor ca-si pastreaza gandurile doar pentru sine"", a avertizat Dr. Hank Greely, director al Centrului pentru Lege si Biostiinta de la Stanford University.
 Aparatorii libertatilor civile se tem ca asistam la inceputul unei epoci in care tehnologia ce va permite citirea gandurilor va duce la arestarea diferitelor persoane inainte de a comite crime, scenariu prezentat si de filmul SF ""Minority Report"" din 2002. Deja in prezent in Marea Britanie este creata o baza de date la nivel national in care va fi trecut ADN-ul cetatenilor britanici pentru a fi detectati cei cu predispozitii pentru violenta.

 

Sursa: ROMPRES

09-03-2007, Vizualizari 816
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.